×

25 godina Hrvatske turističke zajednice

Hrvatska turistička zajednica navršila je 25 godina, tijekom kojih je marketinškim i drugim aktivnostima pridonijela prepoznatljvosti Hrvatske kao privlačne turističke destinacije i pozicioniranju turizma na međunarodnom tržištu.
Hrvatska turistička zajednica
Hrvatska turistička zajednica
Foto: HTZ

"Turizam je danas zaštitni znak Hrvatske, koja je s velikom raznolikošću ponude na relativno malom prostoru postala i nezaobilazno mediteransko i europsko odredište, no prije 25 godina to nije bilo tako niti je od tada do danas bilo lako postići to što je hrvatski turizam sada", ističu iz Glavnog ureda HTZ-a.

Brojni samostalni i projekti HTZ-a u suradnji sa privatnim i javnim sektorom na čelu s Ministarstvom turizma, kao i brojnim partnerima u inozemstvu, na međunarodnim su tržištima pridonijeli da je Hrvatska danas jedna od najtraženijih turističkih destinacija. Iako turizam iz godine u godinu ostvaruje odlične rezultate, iz Glavnog ureda HTZ-a poručuju da s velikom pažnjom treba nastaviti pratiti brže promjene trendova u svijetu te uvažavati izazove budućnosti, pogotovo zbog sve zahtjevnijeg konkurentnog okruženja, samih turista te utjecaja aktualnih geopolitičkih kretanja. Vjeruju i da hrvatskom turizmu, s obzirom na porast kvalitete ponude i ljudi koji predano u sektoru rade, zlatno doba tek predstoji.

Od 2 milijuna do oko 17 milijuna turista

U zadnjih 25 godina turizam se, dijelom i zbog aktivnosti HTZ-a te fizičkih i financijskih rezultata, uključujući i investicije, izvozni potencijal i prihode, prometnuo u jedan od najvažnijih domaćih gospodarskih sektora, koji u BDP-u ima udjel od gotovo 20 posto, s uzlaznim trendom gotovo svih ekonomskih, pa i socijalnih pokazatelja u zadnjih 15-ak godina, među kojima su i rast broja zaposlenih te rast broja smještajnih, ugostiteljskih i raznih drugih objekata turističke infrastrukture.

To potvrđuju i podaci o dolascima i noćenjima turista, kojih je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u 1992., godini osnivanja HTZ-a, bilo nešto više od 2 milijuna, a noćenja oko 10,7 milijuna.

Visoki, dvozamenkasti porasti dolazaka i noćenja od početka ove godine od srpnja pridonijeli su da je prvih šest ovogodišnjih mjeseci zaključeno s gotovo 6 milijuna dolazaka turista i njihovih 23 milijuna noćenja, a ako se ostvare samo najkonzervativnije prognoze ova bi godina mogla premašiti sve dosadašnje i približiti se brojkama od oko 17 milijuna turista i oko 100 milijuna noćenja.

To bi bilo i znatno ranije i znatno više od oko 93 milijuna koliko se predviđalo da će biti 2020. u sklopu strategije razvoja turizma do 2020. koja je usvojena 2013. godine.