×

Astronomski centar Rijeka dobio nagradu International Property Awards 2014

Rijeka sport d.o.o., koja upravlja Astronomskim centrom Rijeka, dobitnik je priznanja International Property Awards 2014 u kategoriji objekata od javnog interesa (Public Service Architecture) za područje Europe
Astronomski centar Rijeka
Astronomski centar Rijeka

Nagrade International Property Awards se dodjeljuju u četiri glavne kategorije, a to su: razvoj, unutarnji dizajn, arhitektura te nagrade za zaposlene u prodaji nekretnina.

Svaka kategorija ima i potkategorije, pa je tako Rijeka sport d.o.o. kandidirao Astronomski centar Rijeka u kategoriji arhitekture - potkategorija objekata od javnog interesa za područje Europe u 2014. godini. Rijeka sport d.o.o. s nagrađenim Astronomskim centrom Rijeka sudjelovat će u daljnjem izboru svjetski najboljeg objekta u kategoriji objekata od javnog interesa koji je nastavak ovog natjecanja.

International Property Awards dodjeljuju se od 2005. godine, a namijenjene su izuzetnim komercijalnim i stambenim objektima u cijelom svijetu. Nagrade se posebno dodjeljuju u devet regija (Afrika, Azija Pacifik, Arabija, Kanada, Karibi, Centralna i Južna Amerika, Europa, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD), a najbolje ocijenjeni natjecatelji iz svake pojedine regije automatski sudjeluju i u sveukupnim International Awards, kako bi se dodijelila nagrada svjetske izvrsnosti u pojedinim kategorijama. Astronomski centar Rijeka bio je u konkurenciji s ostalim objektima od javnog interesa s područja Europe i za tu regiju među ostalim prijavljenima ostvario najbolji rezultat.

Proces ocjenjivanja odvija se na nacionalnoj, regionalnoj i svjetskoj razini. Ocjene dodjeljuje više stručnih sudaca od kojih svaki daje ocjenu prema određenom kriteriju te dodjeljuje jednu od ocjena - slabo, prosječno, dobro, vrlo dobro i odlično za svaki pojedini kriterij kod ocjenjivanja.

Kriteriji koje je trebao zadovoljiti Astronomski centar Rijeka odnosili su se na sljedeće: dizajn, cilj projekta, involviranje projekta u prostor, svrha projekta, lokacija, vizualno rješenje interijera i eksterijera te vizualni standard, usluge objekta (programi, ciljne skupine, dostupnost transporta), sigurnost, održivost i inovacija.

Također, nakon osvajanja regionalne nagrade, prije proglašenja svjetskog pobjednika, ocjenjivanje se ponavlja, a svaki regionalni pobjednik natječe se protiv 8 drugih pobjednika regija nakon čega dobiva internacionalno priznanje. Svjetski pobjednik između svih 9 regija bit će poznat nakon gala večere na koju su pozvani pobjednici svih kategorija, a ista će se održati u prosincu u Londonu.

Neki od prijašnjih dobitnika iste nagrade u kategoriji kao i Astronomski centar Rijeka su i Muzej – mjesto uspomena u Paliryju, Poljska (Museum – A Place of Memory Palmiry), Povijesni i vojni muzej u Dresdenu (Bundeswehr Military History Museum) i Palača vjenčanja u Turkmenistanu (Wedding Palace).