×

Bečka kongresna industrija bilježi još jednu rekordnu godinu

U 2018. godini bečka kongresna industrija dosegnula je nove vrhunce u broju održanih poslovnih događanja, sudionika i noćenja, a gospodarski učinak dosegnuo je novu razinu – ostvaren je prihod od 1.198 milijardi eura.
Pogled na Schönbrunn
Pogled na Schönbrunn
Foto: iStock

Bečka kongresna industrija u 2018. godini ostvarila je dosad najveći prihod - 1.198 milijardi eura! Broj događanja porastao je pri tome za 15 %, čime je protekla godina najuspješnija kongresna godina do sada jer ove brojke prati i porast svih ostalih pokazatelja. Nikada do sada kongresi, korporativna događanja i incentivi nisu doveli do tolikog ekonomskog utjecaja, privukli toliko sudionika i generirali toliko noćenja kao prošle godine. Bečki gradski savjetnik za financije, ekonomiju, digitalizaciju i međunarodne poslove Peter Hanke, direktor Turističke zajednice Beča Norbert Kettner i Christian Woronka, novi direktor Bečkog kongresnog ureda, predstavili su najnovije rezultate i statistiku za 2018. godinu. Markus Griessler, voditelj Sektora za turizam i slobodno vrijeme pri Gospodarskoj komori u Beču, naglasio je značaj kongresnog turizma za gospodarstvo, te istaknuo inicijative usmjerene na poboljšanje već postojeće pozicije grada kao vodeće kongresne destinacije.

Dvoznamenkasti postotak rasta broja održanih događanja

U Beču je 2018. održano ukupno 4.685 kongresa, seminara i korporativnih događanja, od toga 549 domaćih i 1.004 međunarodna kongresa, te 1.273 domaća i 1.868 međunarodnih korporativnih događanja i seminara.

„Beč je u 2018. zabilježio značajan međugodišnji porast, posebno u kategoriji međunarodnih kongresa, gdje su se brojke povećale za 25%. Broj nacionalnih kongresa porastao je za 5% u istom razdoblju. Dok su ukupni iznosi za međunarodne korporativne sastanke i poticajna putovanja neznatno smanjeni za 4%, vidljiv je porast od 58% u nacionalnim događanjima u ovoj kategoriji, što je više nego nadoknadilo bilo kakav gubitak. ”objasnio je direktor Turističke zajednice Beča Norbert Kettner.

Jedno od osam noćenja u Beču je poslovno, a kongresni gosti troše dvostruko više

Kongresi, korporativni sastanci i incentivi su ponovno činili 12% svih noćenja koje je zabilježila bečka turistička industrija u 2018. godini, što je jedno od svakih osam noćenja. Zabilježeno je ukupno 631.000 sudionika koji su ostvarili 1.925.000 noćenja. U usporedbi s 2017. godinom to je porast od 3%, čime je također srušen dosadašnji rekord.

Prosječno trajanje međunarodnih kongresa iznosilo je tri dana, a domaćih dva. Svaki je kongresni gost u Beču u prosjeku potrošio 541 euro dnevno, što je gotovo dvostruko više nego što ostali gosti na dnevnoj osnovi potroše u austrijskoj metropoli (266 eura).

Ekonomski utjecaj porastao 63% u deset godina

„Najvažnije za istaknuti, doprinos bečke kongresne industrije austrijskom BDP-u ponovno se povećao za 3%. U apsolutnom smislu to znači da su kongresna događanja održana u Beču tijekom 2018. godine doprinijela bruto domaćem proizvodu u iznosu od 1.198 milijardi eura ”, objasnio je Hanke. Simbolička oznaka od milijardu eura prvi put je premašena u 2015. godini, a gospodarski učinak od tada nije pao ispod te razine. Utjecajni gospodarski učinak uključuje izravne troškove sudionika, organizatora događanja, izlagača i osoba u pratnji, kao i prihode od popratnih područja gospodarstva na koje kongresna industrija indirektno utječe (npr. dobavljači hrane i pića, građevinske tvrtke, banke, osiguravajuća društva, komunikacijske tvrtke, itd.). Od 2009. godine udio bečke kongresne industrije u ukupnom BDP-u porastao je za čak 63 %.

Porezni prihodi od kongresa, poslovnih sastanaka i incentiva u Beču iznosili su 331.57 milijuna eura (3%), što je drugi put da ta brojka prelazi 300 milijuna eura (prvi puta postignuta u 2017. godini). Od ovog iznosa 216.94 milijuna eura pripalo je Vladi, 40.44 milijuna eura gradu Beču, a preostalih 74.19 milijuna eura drugim saveznim pokrajinama i općinama.

„Bečki kongresni sektor je pouzdan poslodavac koji osigurava više od 21.500 radnih mjesta tijekom cijele godine. To je ekvivalentno stanovništvu Amstettena, Halleina ili Kufsteina i predstavlja oko 500 radnih mjesta više nego u 2017. godini.“, dodao je Hanke.

Aktivnosti kongresnog ureda - inovacija, internacionalizacija i suvremeni pristup

Christian Woronka, direktor Bečkog kongresnog ureda (VCB), očekuje da će i 2019. godina biti uspješna: kongresni ured će tijekom godine ugostiti oko 200 međunarodnih organizatora kongresa i korporativnih događanja. Kalendar VCB-a za ovu godinu trenutno uključuje nastupe na više od 60 vodećih međunarodnih burzi, radionica, prodajnih putovanja i događanja diljem svijeta. VCB je također službeno proširio suradnju s Maritz Global Events i ima partnerstvo s vodećim portalom za planiranje skupova Cvent. Također, rade i s globalnom agencijom Helms Briscoe. Kongresni ured želi fokus staviti na aktivnosti digitalne komunikacije u Beču, kako bi još snažnije naglasio moderne strane austrijskog glavnog grada i njegovu ulogu kao inovativnog mjesta za znanost i istraživanje. „Beč je poznat u cijelom svijetu po svojoj gostoljubivosti, vrhunskoj kvaliteti usluga, dosljednosti visokih standarda, sigurnosti, prvoklasne infrastrukture i kompaktnosti u veličini grada. Želio bih iskoristiti ove postojeće prednosti i dodati nove, kao što su sposobnost grada za inovacije, međunarodni izgled i suvremeni način razmišljanja. S oko 200.000 studenata, Beč je najveći sveučilišni grad njemačkog govornog područja, a stručnost povezana s tim je nešto što želimo istaknuti u budućnosti, surađujući s našim partnerima na jačanju ugleda našeg glavnog grada u međunarodnoj znanstvenoj zajednici.“, istaknuo je Christian Woronka.

„Beč je globalni igrač u kongresnoj industriji i naš je zadatak zadržati tu poziciju.”, objasnio je Woronka. VCB planira raditi zajedno s ostalim dionicima gradske kongresne industrije na tome da stvore platformu za neke nove i neuobičajene pristupe u organizaciji događanja. Kao prvi korak, VCB je na svojoj web stranici uveo kategoriju „Event Showcases“, pružajući partnerima u industriji mogućnost predstavljanja inspirativnih skupova i najzanimljivijih događanja održanih u Beču.