×

Belgijske zvijezde promoviraju Hrvatsku

U Biogradu na Moru gostovala je ekipa jedne od najgledanijih TV emisija belgijske televizije VRTEEN, u čijem su showu sudjelovale sportašice Sabine Appelmans i Kim Gevaert te sestre Olga i Billie Leyers
Foto: Ilirija d.d.
Foto: Ilirija d.d.

Ilirija d.d., turistička kompanija iz Biograda na Moru, ugostila je u svojim objektima ekipu jedne od najgledanijih emisija belgijske televizije VRTEEN, koja je u razdoblju od 19. do 22. rujna 2015. snimala jednu epizodu svog showa »Beste Vrienden« (»Najbolji prijatelji«) na području cijele Sjeverne Dalmacije te u objektima Ilirije.

Emisija ide niz godina, a kroz reality show prati se dva para prijatelja poznatih, uglednih ili slavnih osoba iz Belgije, koji odlaze na putovanje  u određenu zemlju, gdje borave i na zabavan način svakodnevno sudjeluju u natjecateljskim aktivnostima različitog karaktera, nakon čega se proglašava pobjednik. Za ovu emisiju to su Sabine Appelmans, bivša vrhunska tenisačica, a sada sportska novinarka na nacionalnoj televiziji te Kim Gevaert, bivša atletičarka, osvajačica srebrne medalje u utrci na 200 metara na Olimpijadi u Pekingu. Drugi par su Olga Leyers, tv voditeljica i glumica te njena sestra Billie Leyers, pjevačica i kantautorica.

Voditelj emisije Bruno Wyndaele postavlja im različite zadaće koje valja riješiti, a potom ocjenjuje učinjeno. Kroz te zadaće predstavlja se područje na kojem borave, prirodne ljepote i atrakcije, povijest i kultura. Emisija u trajanju  od 40 minuta emitirat će se kao dio serijala od osam emisija 2016. na flamanskoj televiziji u udarnom terminu. Dosadašnji su pokazatelji gledanosti oko 1,5 milijuna gledatelja!

Ilirija_Raznjevica Dvori

Ovogodišnja snimanja su obuhvatila niz zemalja, svaku sa posebnom epizodom, tako da su predstavili Poljsku, Latviju, Češku, Španjolsku i među njima po prvi puta i Hrvatsku. Područje Sjeverne Dalmacije ili srca Jadrana, dobilo je, zahvaljujući tvrtki Ilirija d.d., koja je ustupila sve svoje objekte na korištenje, priliku predstaviti  Hrvatsku na najbolji mogući način gledateljima Belgije. Baza cijele produkcije bila je na biogradskom području, gdje je u hotelima Ilirija Resorta boravila producentska i snimateljska ekipa te voditelj, a u zaleđu Biograda, u mjestu Polača, u Ilirijinom difuznom baštinskom hotelu Ražnjevića dvori A.D. 1307 bile su  smještene zvijezde emisije. Sudionici showa svakodnevno su kroz različite natjecateljske aktivnosti obilazili i upoznavali ovaj kraj koji je zbog svojih prirodnih i kulturnih različitosti prozvan „Hrvatska u malom“ te na jedinstven način, na 1 sat vožnje dostupnim atraktivnostima, predstavljali gledateljima najbolje od Hrvatske. 

Ivan Novak, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Bruxellesu koji  pokriva  i druge zemlje Beneluxa,  ističe kako su nakon dugotrajnih dogovora uspjeli dovesti ekipu u Hrvatsku: „Vrlo smo zadovoljni što su odabrali Hrvatsku, a kao HTZ naišli smo na dobru potporu i suradnju u Ilirijinu Biogradu, odakle smo mogli pokriti značajan prostor te niz aktivnosti.“

Osim grada Biograda i Ilirijinih sastavnica - hotela Ilirija Resorta, tenis centra Ilirija, event shipa Nada, koji ih je ponio u zalazak sunca pred morskim orguljama zadarske rive,  predstavilo se i naše bogato zaleđe Ravnih Kotara. Dio aktivnosti odvijao se u akvatoriju ispred Biograda, zatim u Šibeniku u tvrđavi Sveti Mihovil, otocima Pašmanu i Ugljanu, lokacijama Novigrada i Vinjerca, na Zrmanji oko kajaka i spusta, na zadarskoj Kalelargi i još mnoštvu mikrolokacija ove regije.

Sabine Appelmans, teniska veteranka, već je boravila u Hrvatskoj. „Bila sam u Zagrebu, Splitu, na Braču u Bolu, ali nisam još bila u Biogradu, niti Zadru. Ovo je predivan, fascinantan stari grad s toliko povijesnih znamenitosti i priča, Morskim orguljama kao posebnim biserom. Skijale smo na vodi, igrale tenis, dobre su mogućnosti i za kajak i rafting, planinarenje, biciklizam, jedrenje, ronjenje, jahanje - naprosto je fascinantan izbor aktivnosti. Štoviše, danas smo za vrijeme skijanja na moru naišle i družile se s jatom dupina. Savršeno! Imate predivan kraj prepun mogućnosti! Ono što posebno fascinira je način života, mislim na dozu opuštenosti i ljudskog kontakta kojeg u velikim gradovima ima sve manje. Nema gužve i strke kao u razvikanim turističkim odredištima, sve se još uvijek odvija laganije i s više ljudskosti.“

„Najbolji PR nastane od zadovoljnih klijenata, a kada se napravi emisija-putopis koji prati ugledne i poznate osobe od početka do kraja njihova  putovanja, takav marketing zapravo nema cijenu i doprinosi odličnoj promociji ove destinacije, a u konačnici i cijele Hrvatske", ističe Margita Vrankulj, direktorica marketinga Ilirije d.d.