×

Bienenfeld: Zagreb ove godine očekuje najbolju turističku godinu

Očekuje se da Zagreb može premašiti lanjskih gotovo 1,3 milijuna dolazaka turista i 2,3 milijuna noćenja, što su bili porasti od 17 i 15 posto u odnosu na 2016. godinu, a direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld veliki razvojni potencijal za Zagreb vidi i u razvoju zdravstvenog i poslovnog turizma zbog visoke dodane vrijednosti.
Turistička zajednica grada Zagreba
Turistička zajednica grada Zagreba

Zagreb ove godine očekuje najbolju turističku godinu do sada, čemu u prilog idu odlične najave sa stranih i domaćeg tržišta, kao i rezultati u prvim mjesecima godine, ističe direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld. "Početni turistički rezultati u ovoj godini pokazuju da bi mogli nadmašiti prošlu te ponovo biti rekordni. S nedavno održanim Festivalom svjetla u Zagrebu je počela 'prava' turistička godina, iako s obzirom na rezultate možemo reći da je počela već sa 1. siječnjem zbog Snježne kraljice i Europskog rukometnog prvenstva“. Festival svjetla je u četiri dana Zagrebu donio 28 posto više dolazaka turista ili oko 11 tisuća te 22 tisuće noćenja, što je 44 posto više nego u četiri dana tog Festivala prošle godine, a dobre rezultate u Zagrebu očekuju i tijekom uskrsnih blagdana i školskih praznika.

Profiliranje Zagreba kao 'City break' destinacije"Za nastavak godine imamo jako dobre najave sa stranih tržišta a slijedom pozitivnih reakcija na marketinške kampanje rast očekujemo iz Njemačke, Rusije, Indije, SAD-a i Francuske, ali i Slovenije, Austrije i Mađarske, odakle već imamo poraste od oko 50 posto", naglasila je Bienenfeld. Zahvaljujući brojnim programima, manifestacijama i drugim projektima, očekuje se da Zagreb može premašiti lanjskih gotovo 1,3 milijuna dolazaka turista i 2,3 milijuna noćenja, što su bili porasti od 17 i 15 posto u odnosu na 2016.

Bienenfeld ističe kako TZGZ ove godine podupire oko 400 projekata, među kojima i velika sportska, ali i manja događanja koja su sastavni dio turističke ponude. "TZGZ nastavlja profilirati Zagreb i kao 'City break' destinaciju te samostalno ili s partnerima razvijamo i turističke proizvode koji sami privlače goste. Ove godine su to projekti Muzeji izvan muzeja, Crossover festival i Piknik u Maksimiru, ali i već tradicionalne i važne kulturno-turističke manifestacije kao što su Međunarodna smotra folklora, Ljeta u MSU, Ljetne noći teatra Exit, INmusic festival, Zagreb Classic, Advent i drugi. To su primjeri pametnog i održivog razvoja jer pridonose i profiliranju, prepoznatljivosti te brendiranju destinacije".

Stvaranje veće dodane vrijednosti boravka u destinaciji

Iznoseći podatke o strukturi smještaja u Zagrebu, napominje da je 44 posto raspoloživih turističkih kreveta u hotelima, nešto manje ili 41 posto u privatnom smještaju a 14 posto u hostelima, dok je ostalo u prenoćištima, planinarskim domovima i sl. Zaključno s prosincem 2017., u Zagrebu je bilo registriranih 62 hotela sa 7.688 kreveta, 52 hostela s 2.361 krevetom, te 2.954 smještajnih jedinica u privatnom smještaju sa 7.121 krevetom. "Porast noćenja i dolazaka ne ovisi samo o događanjima, već i o infrastrukturi koja treba pratiti razvoj grada, a koliko je to bitno za grad, najbolje pokazuje novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman, otvoren točno prije godinu dana, a koji je  Zagrebu dao dodatni turistički poticaj", naglašava Bienenfeld, koja kaže da se do kraja ove godine najavljuju i novi hotelski kapaciteti u Zagrebu.

Veliki razvojni potencijal za Zagreb vidi i u razvoju zdravstvenog te poslovnog turizma, zbog visoke dodane vrijednosti te smatra da i u zagrebačkom i ukupno hrvatskom turizmu treba razvijati kvalitetu, vodeći računa o održivosti. "Glavne aktivnosti TZGZ-a za ovu godinu vezane su uz stvaranje veće dodane vrijednosti boravka u destinaciji kroz razvijanje vlastitih projekata i suradnju s partnerima. Planiramo dodatno povećati i efikasnost marketinških aktivnosti kroz kvalitetne integrirane kampanje na ciljnim tržištima te inovirati sustav upravljanja turizmom destinacije kroz korištenje modernih tehnologija u kreiranju, stvaranju i promoviranju ponude", poručuje Bienenfeld.