×

Čeka nas dobra turistička godina, ali bi trebali bolje koristiti povoljnu situaciju na europskom tržištu

Krajem ožujka održana je sjednica Turističkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK) na kojoj je zaključeno da hrvatski turizam ne koristi dovoljno povoljnu situaciju na tržištu.
Hrvatska gopodarska komora
Hrvatska gopodarska komora
Foto: HGK

Visoki porasti bukinga u prva dva-tri mjeseca ove godine ne znače da će i ukupno ova turistička godina biti za toliko bolja od lanjske, ali će biti dobra, no zabrinjava što hrvatski turizam ne koristi dovoljno povoljnu situaciju na europskom tržištu za razvoj poslovanja i bolji turistički promet.

Poručilo je to Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) sa svoje sjednice krajem ožujka, uz napomenu da raniji i jače izraženiji buking u prvim mjesecima ove godine veseli i da prije svega pokazuje dinamiku punjenja kapaciteta.

“Sezona se dobro priprema, investicije se odvijaju u rokovima, očekuju se i dobri rezultati za Uskrs te su hotelijeri već sada tržišno usredotočeni na turističku 2018. Na žalost, makroekonomsko okruženje stalno nas vraća u 2017., tjerajući nas da se bavimo poreznom politikom i legislativom koja će tek stupiti na snagu, od boravišne pristojbe do poreza na imovinu”, poručio je s tog vijeća predsjednik Udruženja hotelijera pri HGK Ronald Korotaj.

S njime se složio i predsjednik tog HGK-ovog Vijeća Franco Palma ističući kako još uvijek u Hrvatskoj “turizam ima dosta ograničavajućih okolnosti, te je pred hrvatskim institucijama i dalje potrebno inzistirati na zajedničkom rješavanju onih pitanja koja ograničavaju rast i unapređenje turističkog sektora, a time i gospodarstva u cjelini”.

Svi predstavnici strukovnih udruga pri HGK u tom Vijeću složili su se i da je u turizmu sve veći problem nedostatak radne snage, u vezi čega je Božica Lapić iz Ministarstva turizma najavila kako će se pokrenuti dodatni programi edukacije u turizmu te uspostaviti centri kompetencija.

“U pripremi je i nacrt Zakona o pružanju usluga u turizmu u sklopu čega ćemo konzultirati sve interesne skupine. Prvo čitanje predviđa se do ljetne saborske stanke, a drugo čitanje i donošenje zakona do kraja godine”, najavila je Lapić.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić podsjetila je da je Zajednica obiteljskog turizma HGK nedavno primljena u članstvo Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA), kao i da je Grupacija jedinstvenih luksuznih hotela pri HGK s brandom “Stories, Croatian Unique Hotels” sudjelovala na nedavnoj međunarodnoj konferenciji luksuznog hotelijerstva, uz napomenu da su oba ta segmenta smještajne ponude sve traženija na stranim tržištima.

Predsjednik HGK-ovog Udruženja restoratera Abi Shalabi poručio je pak da bi bilo jako važno da se “diže glas i raspravlja o problemima u branši jer, umjesto da se pojačavaju investicije, brojni ugostitelji su u velikim problemima”, dok je Krešimir Tomić iz HOK-a istaknuo da ugostitelji pod pritiskom povećanja stope PDV-a povećavaju cijene, što će, kako je kazao “rezultirati nominalno većim prihodima i u konačnici dati iskrivljenu sliku o cijelom sektoru”.

Nisu baš zadovoljni ni u Udruženju marina HGK čiji je predsjednik Sean Lisjak upozorio da je “potencijal za investiranje i stvaranje većih prihoda marina velik, ali je moguć isključivo donošenjem novog i kvalitetnog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama”.

Dobre najave sezone iznio je i predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter pri HGK Ivica Jurišin poručujući da je “u charteru bukiranost slična kao i lani, ali da su i problemi stari i leže u visokim agencijskim provizijama te da stoga struka očekuje skori sastanak s resornim ministrom”.

Povećanje bukinga bilježi i obiteljski smještaj, kazao je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedo Pinezić ističući trend da ove godine gosti žele mnogo prije osigurati smještaj u Hrvatskoj, predloživši i obnovu modela ‘regrutiranja’ kadrova za hotelijerstvo iz redova pružatelja usluga u domaćinstvu, prema uzoru na nekadašnju dobru praksu u mnogim hrvatskim ljetovalištima.