×

Christoph Tessmar: Tehnološki i medicinski skupovi pokreću ekonomiju Barcelone

Christoph Tessmar, direktor kongresnog ureda Barcelone, objašnjava kako se grad uspio pozicionirati kao kongresna destinacija za skupove s velikim brojem sudionika
Christoph Tessmar
Christoph Tessmar

Ljetne Olimpijske igre održane 1992. godine započele su preobrazbu Barcelone i pozicioniranje kao domaćina skupovima s vrlo velikim brojem sudionika. Gradska uprava iskoristila je Olimpijske igre za brendiranje destinacije. Danas se u Barceloni održavaju mnoga poslovna događanja, posebno u sektorima zdravstva i tehnologije, i predstavljaju zamašnjak ekonomskog razvoja.

Dva takva događanja – godišnji kongres Europskog kardiološkog društva i Mobile World Congress – privlače nova ulaganja i talente izvan turističkog sektora. Više o pozicioniranju i iskustvima Barcelone govorio je direktor gradskog kongresnog ureda Christoph Tessmar na prošlogodišnjem IEBTM-u koji se također održava u ovom gradu.

„Razvoj infrastrukture se odvija u skladu s planovima. Barcelona ima brojne nove hotele, kao i veliki kongresni centar Fira. Također, gradska zračna luka također raste, a grad uskoro dobiva i metro koji će povezivati centar grada sa zračnom lukom i kongresnim centrom. Tako će se kongresnim delegatima omogućiti brz i jednostavan transfer na ključne točke, što će mnogim organizatorima skupovima itekako olakšati posao.“

Turizam i kongresna industrija pomogli su gradu se prebrodi ekonomsku krizu koja se još uvijek pomalo osjeti, no ni izbliza kao u drugim španjolskim gradovima. The Mobile World Congress predstavio je Barcelonu kao grad visoke tenhologije nove generacije. „Sretni smo što imamo mnogo korporativnih događanja, primjerice HP i Microsoft vraćaju nam se stalno iznova. SAP je također zadnjih 13 godina održavao godišnje evente u Barceloni i već je najavio tri iduća događanja. Sve te tvrtke došle su zahvaljujući Mobile World Congressu.

Također, mnoge međunarodne asocijacije, poput Europskog kardiološkog društva održavaju svoje godišnje skupove u ovom gradu. Iduće izdanje ovog znanstvenog skupa već je potvrđeno za 2017. „Surađujemo s lokalnim profesorima doktorima, prestižnim imenima u svijetu medicine i znanosti koji imaju podršku u tehnologijama i istraživanjima. Grad je osnovao dvije nove istraživačke kompanije, što nam također pomaže da dovedemo značajne skupove u našu destinaciju.“, zaključio je Tessmar.