×

Dani hrvatske male brodogradnje ove godine dvostruko veći

7. Dani hrvatske male brodogradnje okupljaju domaće proizvođače plovila i nautičke i ribolovne opreme, a održava se od 30. travnja do 03. svibnja 2015. u marini hotela Le Meridien Lav u Podstrani pokraj Splita.

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana na splitskoj Rivi, predstavljen je program tradicionalne proljetne manifestacije Dani hrvatske male brodogradnje koja će po 7. put za redom okupiti domaće proizvođače plovila i renomirane brendove nautičke i ribolovne opreme od 30. travnja do 03. svibnja 2015. u marini hotela Le Meridien Lav u Podstrani pokraj Splita.

Od samih početaka, cilj manifestacije je specijalizirana promocija i plasman cjelokupne palete tradicijskih i modernih plovila za sve namjene iz svih krajeva naše zemlje, a i ove godine posjetiteljima je omogućen besplatan ulaz kao i testne vožnje svih plovila izloženih u moru.

Prema riječima predsjednika udruge Dani hrvatske male brodogradnje, Branimira Matijace, osim što će površinom ovogodišnje izdanje biti dvostruko veće od svih dosadašnjih, DHMB se još jednom potvrdio kao idealno mjesto za predstavljanje novih plovila pa će tako, uz već poznate i provjerene modele plovila i širok izbor nautičke opreme, posjetitelji imati prilike po prvi puta vidjeti modele Bura 750 tvrtke Bura Boats, novu Betinu 700s tvrtke Certus brodogradnja d.o.o., Glassboat Sol Maris 23 tvrtke JK Kosanović, dugoočekivanu Leidi 660 obrta Leidi koja je već sada izazvala veliko zanimanje na društvenim mrežama te izuzetno zanimljivu drvenu samogradnju Gossip koja je nastajala čak 3 godine i koja je djelo dva zaljubljenika u more i meštra od drva.

Kako bi pripomogli produljenju turističke sezone i stvaranje novih vrijednosti turističke ponude, organizatori Dana hrvatske brodogradnje ove godine predstavljaju i novi projekt – Sajam turističkih atrakcija: Nakon 6 godina kontinuiteta organiziranja ove manifestacije, Branimir i ja smo procijenili kako je došlo vrijeme za novi iskorak u našem projektu, a ujedno i konkretnije povezivanje s turizmom kao temeljnom granom razvoja Dalmacije. Sa Sajmom turističkih atrakcija i Tomijem Božikovićem kao novim članom tima, postigli smo oba zacrtana cilja, a to su prepoznali i naši višegodišnji partneri iz hotela Le Meridien Lav, Marine Lav, Splitske banke, ali i neki novi, posebno Ministarstvo turizma, Euroherc i Hrvatska radio televizija – izjavio je suorganizator, Damir Skelin.

Bogata ponuda Sajma turističkih atrakcija obuhvaća usluge i proizvode za adrenalinske i vodene sportove, plažne sadržaje, komunalnu opremu, vanjske teretane, dječja igrališta te sve za kayaking, trekking, biciklizam, ronjenje, kite-surfing te ostale aktivnosti na moru i u prirodi, a potrebu organizranja ovakve manifestacije istaknuo je, u ime Sajma turističkih atrakcija, Tomi Božiković. "Uslijed nacionalnih programa i konstantnih polemika i napomena o nužnosti produljenja turističke sezone često spominjana fraza je - turistički proizvod. Sajam turističkih atrakcija direktna je business to business poveznica između hotelijera, vlasnika kampova,koncesionara plaža, privatnih iznajmljivača i pružatelja usluga sa dobavljačima sadržaja i proizvoda koje možemo ponuditi kao turističke atrakcije. Moramo stvarati nove vrijednosti, nove ponude i držati korak s turističkimtrendovima i destinacijama koje su to već prepoznale."

Svoju potporu Danima hrvatske male brodogradnje i Sajmu turističkih atrakcija ove godine je pružilo i Ministarstvo turizma. Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić istaknuo je važnost predstavljanja novih i inovativnih turističkih proizvoda široj javnosti i svim subjektima uključenima u razvoj turizma kako bi se postigli glavni ciljevi koje smo zacrtali a to su produljenje sezone i obogaćivanje ponude kako bi se odmakli od epiteta destinacije koja gostima nudi samo sunce i more.

Splitsko dalmatinska županija je i ove godine jedan od pokrovitelja Dana hrvatske male brodogradnje, a prema riječima dožupana Ante Šošića, Županija potpomaže i podržava lokalne jedinice i kroz potporu organizatorima ovakvih manifestacija koje su, kao i druga gospodarska, sportsko - turistička i zabavna događanja, pravi primjer stvaranja novih vrijednosti i novih turističkih proizvoda, što je za svaku pohvalu i vrijedno svake podrške.

Splitska banka je također ponovno partner DHMB-a. Direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Silvija Bareša istaknula je: "Zadovoljni smo što je manifestacija narasla i proširila se i na druga područja turizma osim nautičkog. Svjesni smo velike važnosti turizma kao privredne grane Hrvatske a posebno Dalmacije ali u isto vrijeme ovim partnerstvom dokazujemo kako smo svjesni i velike važnosti poticanja vlastite proizvodnje kao što su upravo Hrvatski mali brodograditelji.U isto vrijeme poticanjem ovog sajma smatramo da pomažemo i očuvanju dalmatinske tradicije u izgradnji brodova. Tradicija je Splitskoj banci jako važna što potvrđuje i činjenica kako smo dio najstarije bankarske grupacije, Societe Generale grupe, koja je lani napunila stoljeće i pol postojanja a ove godine i sama Splitska banka slavi 50. rođendan.“

Novi partner manifestacije je Euroherc osiguranje koje se, prema riječima Katije Križan, direktorice podružnice Split, s posebnim zadovoljstvom odazvalo pozivu organizatora i rado prihvatilo ulogu službenog osiguratelja 7. Dana hrvatske male brodogradnje. "Kao jedno od vodećih osiguravajućih društava u zemlji, predstavit ćemo svoju kvalitetnu osigurateljnu ponudu namijenjenu sigurnoj i bezbrižnoj plovidbi, kao i ostale proizvode iz svoje osigurateljne palete. Nadamo se kako će ovaj projekt donijeti niz novih razvojnih ideja i prilika za druženja i poslovne susrete, razmjenu iskustva i znanja te u konačnici pozitivnu energiju i svima tako neophodan poduzetnički duh i optimizam kako u našoj županiji tako i široj regiji" – dodala je Križan.

Ni ove godine za vrijeme trajanja Dana hrvatske male brodogradnje i Sajma turističkih atrakcija neće nedostajati zabavnih događanja, a uz adrenalinski park i wakeboard vučnicu koje će moći isprobati svi posjetitelji, pregršt uzbudljivih sportskih događanja pripremila je i tvrtka Surfmania. Kako je izjavio Luka Kiseljak, predstavnik tvrtke, u sklopu manifestacije Surfmania tim predstavlja „SUPer Surfers Challenge Split 2015“ i „Supervolleyball - odbojku na vodenim trampolinima – Split 2015“ natjecanje koje je svjetski novitet i na određen način svjetska premjera organiziranog natjecanja na ovakvom terenu. Oba natjecanja imaju bogat nagradni fond, a prijave će se zaprimati putem e-maila i na samom štandu Surfmanije na Sajmu turističkih atrakcija.