×

Dani poslova u turizmu okupili u Zagrebu više od 80 poslodavaca

Dani poslova u turizmu prilika su da predstavnici hotelsko-turističkih i ugostiteljskih tvrtki u izravnom kontaktu sa zainteresiranima za posao razgovaraju o mogućnostima zapošljavanja u ugostiteljsko-turističkom sektoru.
Dani poslova u turizmu
Dani poslova u turizmu
Foto: mint.hr

Na Danima poslova u turizmu koji su se održali 26. siječnja u Zagrebu, okupljeno je više od 80 poslodavaca, a cilj manifestacije je promocija ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao sektora koji pruža mogućnosti zapošljavanja. Pomoćnica ministra turizma Olivera Shekbal kazala je kako se nada da je uz kvalitetnu i raznovrsnu ponudu na sajmu svatko mogao odabrati nešto za sebe. Dodala je i kako je prema podacima kojima raspolaže, zahvaljujući prošlogodišnjim Danima poslova u turizmu, posao našlo 7.000 osoba. Pored nezaposlenih, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, na sajmu je bio i oko 500 učenika ugostiteljsko-turističkih škola iz Zagreba i okolnih županija, rekla je. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je Vlada poduzela sve da bi se aktivirala domaća radna snaga te kako je anketa koju su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo turizma s partnerima proveli među nezaposlenima, pokazala da u turizmu želi raditi 24.000 ljudi.

Sajmovi poput ovog prilika su da ih se spoji s poslodavcima, kazao je Pavić te dodao kako se aktivacijom domaće radne snage želi osigurati dostatan broj radnika za uspješnu turističku sezonu. Podsjetio je kako je uloženo 150 milijuna kuna u obrazovanje, posebice u turizmu te da je HZZ od rujna krenuo s grupama u koje je do sada uključeno više od 2.000 ljudi. Nada se će ih se se do 1. travnja uključiti 8.000. Sve su to, kako je rekao, mjere kojima Vlada želi osigurati dovoljno radnika za turističku sezonu. Dodao je i kako će se kroz rad i partnerstvo sa sindikatima i poslodavcima raditi na poboljšanju uvjeta rada. Prvi korak koji je Vlada u tom smislu učinila je neoporezivanje toplog obroka i smještaja za radnike u sezoni i vjerujem da će se već ove sezone povećati uvjeti rada na obali, dodao je Pavić.

Dani poslova u turizmu zajednički su projekt Ministarstava rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.