×

Dodijeljene potpore Hrvatske turističke zajednice za 2016. godinu

Na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 14. srpnja, usvojeni su prijedlozi odluka o dodjeli potpora HTZ-a.
Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice
Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice

Na danas održanoj 3. sjednici, Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) usvojilo je prijedlog Odluke o dodjeli potpora projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima u 2016. godini; prijedlog Odluke o dodjeli potpora projektima turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima u 2016. godini; prijedlog Odluke o dodjeli potpora programima destinacijskih menadžment kompanija u 2016. godini te prijedlog Odluke o dodjeli potpora događanjima u 2016. godini. Tako je Turističko vijeće kroz navedene programe hrvatskom turističkom sektoru za razne projekte dodijelilo više od 13 milijuna kuna.

„Rezultati ostvareni tijekom prvih šest mjeseci te najave naših partnera i domaćih turističkih subjekata sugeriraju kako će ovogodišnja turistička sezona polučiti odlične rezultate, kako u porastima turističkog prometa, tako i u prihodima koji bi ove godine mogli premašiti brojku od 8 milijardi eura. Siguran sam kako će u ostvarenju dobrih rezultata značajan utjecaj imati i potpore koje su danas dodijeljene hrvatskom turističkom sektoru. Samo uz sustavna ulaganja i održiv razvoj možemo ići prema naprijed te ćemo svakako nastaviti podržavati sve projekte koji hrvatskom turizmu daju veću dimenziju i kvalitetu“, poručio je ministar turizma Anton Kliman.

S ministrom se složio i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić koji je naglasio kako su potpore Hrvatske turističke zajednice usmjerene na kvalitetne projekte. „Danas smo hrvatskom turističkom sektoru osigurali financijske potpore kako bi se ovogodišnja sezona, koja je odlično započela, mogla i završiti u pozitivnom tonu, odnosno s ostvarenim porastima. Tako su prema našim procjenama, odnosno na temelju podataka iz sustava eVisitor, tijekom prvih šest mjeseci ostvareni porasti u dolascima i noćenjima. Naša predviđanja na razini cijele godine govore o rastu od 3 do 5 posto, što je u skladu i s predviđanjima UNWTO-a o porastu turističkog prometa“, rekao je direktor Ivičić.

Na Javni poziv za dodjelu potpora projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima u 2016. godini prijavljen je ukupno 141 projekt, a nakon analize važećih u razmatranje je uzeto 97 projekata. Odlukom Turističkog vijeća potporu je ostvarilo 39 projekata u ukupnom iznosu od 2.919.000,00 kuna. Na Javni poziv za potpore projektima turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima pristiglo je ukupno 387 projekata turističkih zajednica, a Turističko vijeće je odobrilo potpore za 193 projekta u ukupnom iznosu od 3.200.000,00 kuna.

Na Javni poziv za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija kandidirano je 45 programa, dok su u razmatranje uzeta 33 programa. Potporu je ostvarilo 9 programa u ukupnom iznosu od 500.000,00 kuna. Na Javni poziv za program Potpore događanjima pristigle su ukupno 472 prijave, od kojih je u razmatranje uzeta 381 prijava. U sklopu ovog programa potporu su ostvarila 132 projekta u ukupnom iznosu od 6.500.000,00 kuna. Rezultati svih navedenih programa potpora bit će objavljeni na Internet stranicama Hrvatske turističke zajednice.

Javni poziv za udruženo oglašavanje u 2017. godini i Hrvatska turistička nagrada

Glavni ured HTZ-a pripremio je objavu novog Javnog poziva za udruženo oglašavanje u 2017. godini s partnerima iz javnog i privatnog sektora. Turističko vijeće je donijelo odluku kako će se predloženi Javni poziv, odnosno modeli udruženog oglašavanja doraditi, a novi će prijedlog biti usvojen na sljedećoj sjednici vijeća. Komentirajući udruženo oglašavanje direktor Ivičić je naglasio kako, shodno odredbama Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2020. godine, Glavni ured HTZ-a novim Javnim pozivom planira ojačati suradnju s partnerima koji svojim programima ostvaruju značajnije rezultate i doprinose rastu turističkog prometa i opće potrošnje, osobito u razdobljima predsezone i posezone.

Dodajmo kako je Turističko vijeće imenovalo i Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga za dodjelu Hrvatske turističke nagrade te usvojilo promjene Pravila o Hrvatskoj turističkoj nagradi do kojih dolazi zbog uspostave novog sustava nagrađivanja u kojem je Hrvatska turistička nagrada (godišnja nagrada Anton Štifanić i Nagrada za životno djelo) postala sastavni dio Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada koje se dodjeljuju na Danima hrvatskog turizma u mjesecu listopadu.