×

Dogradnja hotela u Tisnom uz pomoć 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava

HAMAG-BICRO: U tijeku je provedba projekta tvrtke Hotel Borovnik d.o.o. ukupne vrijednosti 26,5 milijuna kuna koja je ostvarila gotovo 9 milijuna kuna bespovratne potpore
Dane Slamić, vlasnik hotela Borovnik; Foto: Poslovni.hr
Dane Slamić, vlasnik hotela Borovnik; Foto: Poslovni.hr

Samo ove godine, hrvatski turistički sektor ojačan je s 59 milijuna kuna bespovratnih sredstava namijenjenih poduzetničkim projektima koji će privući dodatnih 256 milijuna kuna privatnih ulaganja. Riječ je o sedam projekata koje provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) kroz natječaj „Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2020. koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Natječaj je otvoren do 31.12.2016., odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 304 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Isti je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima (MSP) te obrtnicima u svrhu poticanja investicija u početna ulaganja povezana s proširenjem i/ili povećanjem kvalitete postojećih hotela, kao i izgradnjom novih. Po završetku investicije hoteli trebaju ispuniti minimalne uvjete i uvjete za kategoriju 3, 4 ili 5 zvjezdica, uključujući diversifikaciju ponude hotela na usluge koje hotel prethodno nije nudio, a s ciljem produljenja turističke sezone i podizanja konkurentnosti MSP-a u turizmu. Najniža vrijednost potpore, odnosno najniži iznos bespovratnih sredstava po pojedinom projektu iznosi milijun kuna, dok ukupna državna potpora iznosi 10 milijuna kuna.

Hotel s dugom tradicijom
Tradicija Hotela Borovnik u Šibensko-kninskoj županiji seže u 1924. godinu kada isti počinje organizirano primati turiste. S obzirom na veliku potražnju i interes turista za otokom Murterom, pojavila se potreba za proširenjem kapaciteta hotela Borovnika, dogradnjom i uvođenjem novih sadržaja. Nakon 20 godina ugostiteljskog rada u Njemačkoj, Dane Slamić prepoznao je poslovnu priliku, kupio hotel i obnovio ga, da bi 1998. godine hotel otvorio vrata obnovljenog kompleksa prvim turistima. Svojim aktivnim članstvom u udruzi Obiteljskih i malih hotela (OMH) i Turističkoj zajednici Općine Tisno, g. Slamić je nastavio poduzetničke napore u oživljavanju turizma općine Tisno. Kako bi odgovorio na izazove povećane potražnje turista, prijavio je projekt „Rekonstrukcija i dogradnja hotela Borovnik – Tisno“ kojim planira povećati kvalitetu i ponudu hotela, uvesti dodatne sadržaje, produžiti sezonu, povećati zaposlenost i time ostvariti bolje poslovne rezultate.

Ključna potpora države
Zahtjevi današnjeg turističkog tržišta su izrazito visoki, kako u kvaliteti smještajnih kapaciteta tako i u kvaliteti i raznovrsnosti dodatnih sadržaja. S obzirom na isto, ulaganja u turizam iziskuju visoka financijska sredstva koja poduzeća sama teško mogu osigurati iz postojećih financijskih izvora. „Utjecaj dodijeljenih sredstava na samo poslovanje poduzeća utvrdit će se nakon što novi hotel Borovnik počne s radom, no bez dodijeljenih sredstava ovako cjelovit i kvalitetan projekt svakako ne bi bio moguć. Potpora države pri tome je ključna i bez nje hrvatska turistička poduzeća ne bi mogla uspješno konkurirati na turističkom tržištu“ – istaknuo je g. Slamić. Ukupna vrijednost projekta iznosi 26.476.793,44 kuna, a iznos bespovratnih sredstava 8.926.764,00 kuna.

Šest novih radnih mjesta i povećanje prihoda od 35 %
Planovi za budućnost g. Slamića vezani su uglavnom za razvoj poslovanja hotela, podizanje kvalitete turističke ponude i kapaciteta te razvoj u smjeru cjelogodišnjeg poslovanja hotela. „Cilj nam je postati jedan od nositelja turističke ponude u Općini Tisno i otoku Murteru“ – naglasio je g. Slamić. Očekivani rezultati projekta su otvaranje šest novih radnih mjesta, popunjenost smještajnih kapaciteta ugostiteljskog objekta od 40,5 %, povećanje prihoda od prodaje u turizmu od 35 % te produljenje turističke sezone na deset mjeseci.