×

Doživljaji s post IBTM fam tripa u Opatiji

Zagreb i Opatija bili su od 20. do 22. studenog domaćini post ture kongresnih i insentiv inozemnih agenata s IBTM burze, a PoslovniTurizam im se pridružio u posjetu Opatiji.
Fam Trip Opatija
Fam Trip Opatija

U zajedničkoj organizaciji Hrvatske turističke zajednice i turističkih zajednica gradova Zagreba i Opatije, nakon održane kongresne burze IBTM World u Barceloni, organizirana je post tura kongresnih i insentiv agenata koji su u periodu od 20. do 22. studenoga 2015. posjetili Zagreb i Opatiju. Cilj ovog studijskog putovanja je bio upoznati inozemne goste s ponudom poslovnog turizma Zagreba i Opatije.

U Zagrebu su imali priliku upoznati se s ljepotama Gornjeg grada i ostalih kulturnih i povijesnih znamenitosti, te posjetiti neke od najvažnijih prostora za održavanje poslovnih događanja. Tako su obišli HDLU, Muzej Mimara i Hrvatski državni arhiv te hotele Esplanade, Westin i Sheraton. U Westinu je održana specijalizirana poslovna radionica Buy Croatia, na kojoj je uz međunarodne buyere bilo 18 domaćih poslovnih subjekata s kongresnom i insentiv ponudom s područja grada Zagreba.

Fam trip Opatija

Opatijo bajna...
Na ovom studijskom putovanju sudjelovalo je 12 agenata i direktora agencija i tvrtki koje se bave organiziranjem poslovnih događanja s tržišta Francuske, Brazila, Njemačke, SAD-a, Argentine, Malezije, Češke, UK-a, Danske i Južne Afrike, a u pratnji im je bila Ivana Prša iz Odjela za studijska putovanja HTZ-a. Pridružili smo im se na putovanju u Opatiju. Iako je zagrebački raspored prethodnog dana bio izazovan i sudionici su bili pomalo umorni, veselili su se posjeti još jednom hrvatskom gradu.

U Opatiji nas je dočekao Goran Pavlović, menadžer za kongresni i ostale oblike turizma u TZ grada Opatije, te nas poveo u posjet novootvorenom dizajn hotelu Navis. Agenti su bili oduševljeni izgledom soba, ponajprije zbog originalnog i modernog dizajna svakog detalja interijera, a zatim smo uživali u vrhunskoj gastronomskoj ponudi restorana Navis.

Jedan od sudionika putovanja, Josef Fridolin Werner iz BFBahnen udruženja željezničara iz Njemačke, ispričao nam je da organiziraju insentiv putovanja po Europi za članove svoje udruge. Stoga je odlučio sudjelovati na ovom putovanju i upoznati se s insentiv ponudom Zagreba i Opatije: „U Opatiji sam već bio jer ljetujem s prijateljima u Kastvu, ali sada sam prvi puta bio u Zagrebu. Prilikom organiziranja putovanja u našoj udruzi cilj nam je posjetiti što više europskih gradova pa je vrlo vjerojatno da jedno od naših budućih putovanja organiziramo upravo u Zagrebu ili Opatiji."

Fam trip Opatija - Muzej hrvatskog turizma

Upoznavanje s kongresnom ponudom
Okrijepljeni, krenuli smo u obilazak Opatije. Iako nam vrijeme nije bilo naklonjeno, kiša nije pokvarila dobru atmosferu. Goran Pavlović nam je, uz pomoć turističkog vodiča koji je ispričao povijesne činjenice, pokazao park Angiolina, vilu Angiolina, Muzej hrvatskog turizma, crkvu Sv. Jakova te smo prošetali šetnicom Lungomare do znamenitog simbola Opatije, Djevojke s galebom.

Fam trip Opatija - Djevojka s galebom

Nastavljajući šetnju, posjetili smo Remisens Premium Hotel Kvarner, najstariji hrvatski hotel, i njegovu grandioznu Kristalnu dvoranu, u kojoj se održavaju neka od najvećih domaćih i međunarodnih događanja. Na putu do parka Sv. Jakova prošli smo pored Lido beach bara, s impresivnom terasom na samoj plaži, idealnom za razna ljetna događanja. Usput smo obišli i novi hotel Bevanda, čiji restoran također ima prekrasan pogled na more, a može primiti 120-130 osoba. Prošavši pored Ljetnog kina, došli smo u Park Sv. Jakova, gdje su nas oduševili grafiti poznatih osoba koje su posjetile Opatiju, a za uspomenu smo napravili i jednu zajedničku fotografiju.

Fam trip Opatija - zid Ljetne pozornice

Nakon kulturnih znamenitosti, posjetili smo Milenij Grand Hotel 4 opatijska cvijeta i upoznali se s kongresnom ponudom. Posebno nas je oduševila „tvornica čokolade“ u hotelu Continental; uživali smo u ručno rađenim pralinama i čokoladnim pripravcima. Prilikom odmora od duge šetnje razgovarali smo s Janom Nordkvist Thylkjær iz Danske, vlasnikom agencije Con.Ex, specijalizirane za organizaciju konferencija i putovanja profesionalaca iz medicinske industrije: „Sviđa mi se Opatija, podsjeća me na Nicu, sa svojom luksuznom ponudom. Destinacija je možda nešto više primjerena kolegicama iz SAD-a i Južne Afrike, a koje se bave luksuznim putovanjima. Moji klijenti su doktori, fizioterapeuti i slični, kojima je vrlo bitna blizina i povezanost s bolnicom, pa je Zagreb nešto bolja opcija za njihova događanja.“

Milenij Grand Hotel 4 opatijska cvijeta

Nakon čokoladnog odmora uslijedilo je upoznavanje s kongresnim kapacitetima Grand Hotela Adriatic, a nakon kratkog odmora u hotelu Remisens Premium Hotel Ambasador, hotelu domaćinu, uslijedila je networking večera u Villi Ariston. Na večeri su buyeri, uz vrhunski gastro doživljaj, mogli u opuštenoj atmosferi popričati s predstavnicima domaćih poslovnih subjekata iz hotela Navis i Bevanda, hotelskih grupacija Remisens i Milenij, Ville Ariston i DMC agencije Katarina Line.

Jonas Thomsen, vlasnik nekoliko tvrtki koje se bave turizmom i generalni direktor CoDan Agenture iz Praga, smatra kako je Hrvatska zemlja za odmor i nacionalni kongresni turizam, ali ne i međunarodni. „Zagreb me pomalo razočarao. Nedostaje vam kapaciteta za kongresnu ponudu, nemate kongresni centar koji može primiti velike međunarodne konferencije koje imaju i do 5.000 sudionika. Ako želim dovesti 500 ljudi i za njih prirediti svečanu večeru u jednom prostoru, Zagreb nema atraktivnu ponudu. Vjerujem da će se u budućnosti to promijeniti i da imate perspektivu i u poslovnom turizmu, ali za sada bih Hrvatsku svakako preporučio kao turističku destinaciju za odmor.“

Leonardo Hector Loisa, Goran Pavlović

Leonardo Hector Loisa iz argentinske tvrtke Akashia LLC sa zanimanjem se raspitivao o mogućnostima insentiv putovanja koje planira organizirati za udruženje školskih ravnatelja te mu je destinacija poput Opatije, uz kombinaciju izleta u Split, vrlo primamljiva. S Goranom Pavlovićem i predstavnicima agencija razgovarao je o mogućem planu i programu takvog putovanja.

Suradnja kongresnih ureda Zagreba i Opatije
Sve što je lijepo, kratko traje. Sljedećeg jutra dio buyera otišao je ranije natrag prema Zagrebu kako bi stigli na svoje letove, a dio nas je ostao još par sati u kvarnerskoj ljepotici. Ponovno smo prošetali gradom te s domaćinima uživali u kavi i slasticama u hotelu Continental. U razgovoru s predstavnicima agencije Da Riva upoznali smo se s primjerima insentiv programa u Opatiji i okolici. To je ujedno bio i zadnji dio opatijskog programa. Na rastanku, buyeri su zahvalili Goranu na pruženom gostoprimstvu, kao i na ostvarenim kontaktima, uz obećanje da će se vratiti u Hrvatsku sa svojim turističkim i poslovnim grupama.

Goran Pavlović izrazio je zadovoljstvo održanom post IBTM turom: „Zagreb već godinama organizira post ture nakon kongresnih burzi IMEX i IBTM, a ove godine smo prvi puta organizirali zajedničku turu. Vrlo dobro surađujemo sa zagrebačkim kongresnim uredom i njegovim voditeljem Zlatanom Muftićem. Opatija je Zagrebu najbliža kongresna destinacija na moru pa se u događanja u Zagrebu vrlo često uklopi i posjet Opatiji. Drage volje su nas prihvatili, zajedno smo odabrali kupce i napravili program. Htjeli smo da bude zanimljivo i da vide najvažnije atrakcije, a opet da ne bude prezamorno. Utisci su vrlo pozitivni, Opatija je iznenađenje brojnim posjetiteljima jer očekuju odmorišnu destinaciju. Što je još važnije, uspjeli smo i naše poslovne subjekte povezati s kupcima te su ostvareni dobri kontakti.“, zaključio je naš dobro raspoloženi domaćin.