×

ECM Summer School: edukacija, umrežavanje i upoznavanje kongresne ponude Zagreba

30. ECM Summer School, održan ovoga ljeta u Zagrebu, okupio je 56 sudionika iz 17 zemalja svijeta, koji su uz edukaciju i umrežavanje upoznali i kongresnu ponudu Zagreba.
ECM Summer School, Foto: ECM
ECM Summer School, Foto: ECM

European Cities Marketing (ECM), neprofitna je organizacija za poboljšanje konkurentnosti i uspješnosti vodećih gradova u Europi, koja pruža platformu za razmjenu znanja, najboljih praksi i umrežavanje marketinškim stručnjacima s područja poslovnog i odmorišnog turzima te marketinga destinacija. European Cities Marketing promovira i povezuje interese članova iz više od 100 većih gradova u 36 zemalja među kojima se nalaze i hrvatski gradovi Dubrovnik, Pula, Rijeka i Zagreb. Već 30 godina za redom, ECM organizira jedan od najvažnijih edukativnih seminara kongresne industrije, ECM Summer School, koji se svake godine održava u drugom gradu članu udruženja.

Ovogodišnji, jubilarni, ECM Summer School održao se u Zagrebu, u hotelu Sheraton, od 27. do 31. kolovoza, a okupio je 56 sudionika iz 17 različitih zemalja cijelog svijeta, na čelu sa 16 članova profesorskog vijeća. Profesorsko vijeće čine članovi/partneri ECM-a koji dobrovoljno odvajaju svoje vrijeme kako bi na mlade profesionalce prenijeli svoje znanje i na taj način uzvratili industriji što su i sami stekli.

Pier Paolo Mariotti, ECM Summer School Zagreb

„Vrlo smo zadovoljni ovogodišnjim seminarom, jer ovo je 30-a godišnjica ECM Summer School seminara koji je vrlo relevantna edukacijska platforma u europskoj kongresnoj industriji. Zajedno smo u tih 30 godina obrazovali 1.600 ljudi. Sudionici su većinom mladi profesionalci, ali ove godine smo imali veliki izazov, jer među studentima imamo i generalne direktore hotela, starije profesionalce, koji žele nadograditi svoje znanje i saznati kako biti proaktivan na današnjem međunarodnom tržištu, kako odraditi marketing destinacije ili kako privući nove klijente. To se pokazalo kao odlična formula jer ovdje su imali priliku upoznati i svoje klijente: direktore udruga, PCO-e, korporativne organizatore i sl. Tajna uspjeha ovog seminara je u sastavu profesora koji su vrhunski svjetski profesionalci s dugogodišnjim iskustvom u kongresnoj industriji, poput Christiana Mutschlechnera, koji dugi niz godina radi u kongresnom uredu Beča, Anne Wallin iz Osla, a ove godine i Christine Shimasaki iz SAD-a, koja je jedna od top 25 influencera kongresne industrije na svijetu.“, istaknuo je Pier Paolo Mariotti, predavač i voditelj programa ECM Summer School.

Raznovrstan program i upoznavanje Zagreba

Program događanja koji je obuhvaćao plenarne sjednice, grupni rad, umrežavanje i druženje, omogućio je maksimalnu interakciju između sudionika seminara i iskusnih stručnjaka kongresne industrije. Program je postavljen tako da sudionici mogu naučiti sve od osnova i porijekla do suvremenog konteksta kongresne industrije (koji su ključni igrači industrije, sajmovi, mediji, društveni mediji, održivost, klijenti, posrednici, zahtijevi/upiti i procesi donošenja odluka), s naglaskom na najboljim europskim i međunarodnim praksama.

ECM Summer School Zagreb

Osim predavanja, druženja i umrežavanja, za sudionike ECM Summer School-a organiziran je i grupni rad zahvaljujući kojem su se upoznali i s kongresnom ponudom grada Zagreba. Podijeljeni u nekoliko skupina, dobili su zadatak predstaviti ponudu grada Zagreba za organizaciju međunarodne IT konferencije Euro-Par 2016. U skopu zadatka, kroz tzv. „site inspection“ posjetili su i nekoliko hotela u Zagrebu kao mogućih lokacija za održavanje, a na poslijetku je svaka grupa kroz prezentaciju morala predstaviti svoju ponudu. Na pitanje jesu li sudionici imali prilike upoznati i druge segmente ponude Zagreba, Pier Paolo Mariotti je odgovorio: „Društvena događanja u sklopu škole obuhvaćala su posjete lokacijama koje su značajne za samu industriju, poput primjerice palače Dverce koju smo posjetili prve večeri, a nakon toga smo i prošetali gradom. Velika većina studenata će produžiti svoj ostanak kako bi posjetili neke znamenitosti poput muzeja i sl. Meni se recimo iznimno sviđa Muzej suvremene umjetnosti koji svakako moram posjetiti.“

Dojmovi sudionika

Sudionici ovogodišnjeg ECM Summer School-a u Zagreb su stigli iz čak 17 različitih zemalja poput Litve, Estonije, Norveške, Italije, Španjolske, Austrije, Velike Britanije pa čak i iz SAD-a. Uz nova znanja i iskustvo, polaznici su na ovom seminaru stekli 17.75 bodova za CMP certifikat i brojna profesionalna poznanstva, a svoje zadovoljstvo zbog sudjelovanja na ovom korisnom seminaru nisu skrivali.

ECM Summer School Zagreb

Enrique Garcia Rios, međunarodni voditelj promocije u Kongresnom uredu Barcelone, ostao je iznenađen Zagrebom, kojeg je ovom prilikom posjetio po prvi puta, te istaknuo kako je puno sličniji Barceloni nego što je mislio. Iako Zagreb ima slavensko porijeklo, oduševila ga je mediteranska klima i ozračje koje se osjeća u gradu. Sudjelovanje na ECM seminaru smatra vrlo korisnim iskustvom: „Bilo je vrlo intenzivno jer smo u ovih nekoliko dana zapljusnuti velikom količinom znanja, odnosno dijeljenja znanja i vrlo je korisno vidjeti neke koncepte i uputstva kako raditi i kako predstaviti svoju destinaciju u kongresnoj industriji. Rad u grupama bio je vrlo izazovan jer su grupe bile sačinjene od pojedinaca iz različitih zemalja, gradova, tvrtki i organizacija, koje imaju vrlo različite metode i načine poslovanja. No, upravo zbog toga je naš rad bio zanimljiviji i vrlo koristan jer smo mogli sagledati vlastiti posao iz drugačijih perspektiva.“

Petero sudionika seminara bilo je iz Hrvatske, a jedna od njih je bila Iva Puđak Mihajlović, voditeljica Odjela za PPS, PCE+ i EU fondove Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. „Škola je izvanredna, predavači su sjajni, s godinama iskustva, a ono što je najvažnije, velika je interakcija. Imali smo mogućnost postavljati brojna pitanja, imali smo grupne radionice i priliku razgovarati gotovo jedan na jedan s predavačima što je zbilja neprocjenjivo, kako za stjecanje iskustva, tako i za daljne planiranje vlastitih aktivnosti u poslu, obzirom da radim u Sektoru za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude, pa radimo na aktivnostima za promociju i razvoj ponude industrije sastanaka. Networking na ovom događanju je vrlo kvalitetan, a kontakti su u ovoj industriji, vjerojatno i više nego u drugim granama turizma, vrlo bitni.“

ECM Summer School Zagreb

Glavnog profesora i voditelja programa, Pier Paola Mariottija, upitali smo koja je njegova zaključna poruka mladim profesionalcima kongresne industrije: „Prvo bih im poručio da uče, zatim da urone u ovu ozbiljnu industriju i budu spremni jer je konkurencija vrlo jaka. Klijenti uvijek traže više, više i više. Važno je biti spreman za ovo brzo razvijajuće tržište. Obzirom da veliki broj sudionika dolazi iz destinacija koje nemaju svoje kongresne urede, poručio bih im da je kongresni ured vrlo važan, centar nuklearnog sustava, a klijenti traže pomoć i sudjelovanje samoga grada u organizaciji njihovih evenata. Stoga treba pojednostaviti svoju ponudu i na jednom mjestu okupiti dobavljače, objekte, AV dobavljače i biti one-stop-shop. Vidimo i po primjerima u svijetu – gdje postoji jak kongresni ured, jaka je i kongresna industrija.“, zaključio je Mariotti.