×

Emil Spangenberg: Pet temelja destinacijske promocije Kopenhagena

Emil Spangerberg, direktor komunikacija Wonderful Copenhagena, na Travel Zoomu je predstavio pet ključnih područja komunikacije koje turistički ured provodi u marketinškoj promociji glavnog danskog grada.
Emil Spangerberg
Emil Spangerberg

Direktor komunikacija kopenhaške turističke organizacije Wonderful Copenhagen, Emil Spangenberg, održao je zanimljivo predavanje na nedavno održanoj konferenciji Travel Zoom u Zagrebu. Najpoznatiji po spomeniku Maloj sireni, glavni grad Danske ima puno toga za ponuditi turistima, a zadnjh godina je sve češći izbor i organizatora poslovnih događanja. Donosimo priču o tome kako Kopenhagen marketinški komunicira sa svojim potencijalnim gostima te kratki razgovor s Emilom Spangenbergom.

Kopenhagen, grad s tek nešto malo više stanovnika od Zagreba, s brojnim događanjima, različitim kulturama i zanimljivim pričama, prava je multikulturna metropola koja polaže veliku pažnju na kvalitetu života svojih stanovnika. Upravo je taj način života i energija kojom grad zrači ono što je razlikuje od drugih gradova i što, prema Spangenbergovim riječima, i turistička organizacija nastoji predstaviti na različitim komunikacijskim platformama. Iako nije službeni slogan, Kopenhagen je pravi „grad za život“. Stoga su u marketinškoj komunikaciji odlučili kontinuirano pričati priče o pet najvažnijih područja koja najbolje opisuju baš taj način života. To su dizajn i arhitektura, danska kuhinja, održivost, priča o popularnoj Maloj sireni te naglasak na raznolikosti života i otvorenosti za sve ljude.

Copenhagen

Jednostavan i skladan, moderni skandinavski dizajn mnogima oduzima dah. U to su mogu uvjeriti brojni posjetitelji koji će uživati u najmodernijim arhotektonskim rješenjima, poput novootvorene zgrade Akvarijuma. Također, u planu je izgradnja velikog rekreacijskog skijaškog centra smještenog na krovu energetskog postrojenja koje otpad pretvara u energiju za opskrbu grada. Plod je to ideje slavnog danskog arhitekta Bjarke Inglesa, koji je osmislio nevjerojatan spoj hedonizma i održivosti, u zemlji koja uopće nema skijališta niti većeg brda.

Restoran Noma je godinama u vrhu svjetske gastronomije i najpoznatiji predstavnik nove nordijske kuhinje. „Prije deset godina u Danskoj uopće nismo imali definiranu nacionalnu kuhinju, a onda se nekoliko genijalnih kuhara počelo igrati okusima i stvorilo bum nordijske gastronomije. Danas samo u Kopenhagenu posluje 80 restorana koji se mogu pohvaliti Michelinovom zvjezdicom.“, rekao je Spangenberg.

Gradskoj upravi, ali i stanovnicima, jednako je važan koncept održivosti koja se u praksi itekako provodi. 52% stanovnika svakodnevno koristi bicikl kao prijevozno sredstvo, a grad strateški želi postati vodeća svjetska zelena metropola, dok svako novo poduzeće mora usvojiti i primjeniti agendu održivog razvoja.

O Maloj sireni, najpoznatijoj Andersenovoj bajci, ne moramo puno govoriti. Neke od turista iznenadit će veličina (odnosno samo 1,25 metra veličine) njezine statue postavljene još 1913., koja je ubrzo postala ikona i glavna turistička atrakcija Kopenhagena. Osim priče o Maloj sireni, Danska se ponosi svojim legendama i pričama o Vikinzima te brojnim starim dvorcima.

Posljednja, ne manje važna, tema marketinške komunikacije Kopenhagena je otvorenost prema različitostima i tolerancija prema raznim skupinama. Tako je prvi istospolni brak u Danskoj sklopljen još prije 25 godina, LGBT zajednica je iznimno jaka te su u gradu održane i LGBT Olimpijske igre.

Copenhagen

Web stranica više nije glavni kanal
Navedenih pet tema početna su točka komunikacije grada u svim marketinškim kanalima, na webu, u printu i u medijima. „U vremenima prije Interneta bilo je puno lakše marketinški komunicirati; radilo se o jednosmjernoj cesti, s poprilično velikim budgetima, provjerenim kanalima promocijei jasnom, kompaktnom segmentacijom tržišta. Danas imate puno manjih kanala koji na različite načine utječu na način kako ljudi donose odluke kamo otputovati.“

Spomenuli ste kako se danas slabo koriste web stranice turističkih organizacija kao prvi izvor informacija i savjeta o destinacijama. Kao direktor komunikacija jedne takve organizacije, kako ste se suočili s time?
Putovanje u gradove je različito od putovanja u neke odmorišne obalne destinacije. Ako putujete u Berlin ili Rim, lako ćete se iz prve ruke informirati kod svojih prijatelja i kolega. Na našim vlastitim web stranicama nastojimo dati relevantne informacije. Naš je cilj da sve zanimljive priče za koje smo se strateški opredijedilili izađu i izvan naših vlastitih kanala komunikacije te dođu do publike na različitim mjestima.

Tvrdite kako web stranica više nije glavni kanal komunikacije. Na što ste mislili?
Danas je sve postalo mobilno, sve informacije su vam dostupne na telefonima. Naravno, pretrage se i dalje vrše putem računala, no to više nije dominantan način. Svjesni smo kako više nemamo kontrolu nad informacijama, nego je ona prešla na razne mreže i zajednice korisnika.

Imate li koju marketinšku kampanju u tijeku?
U veljači smo pokrenuli veliku digitalnu kampanju temeljenu na društvenim mrežama, na američkom tržištu. Namijenjena je putnicima iz New Yorka i Los Angelesa u Kopenhagen, a realizirali smo je u suradnji s Norwegian Airlinesom. Riječ je o destinacijskoj kampanji koja je isključivo koristi društvene mreže kao kanal, poput Facebooka i Instagrama, na kojem sudionici sami kreiraju video uratke iz Kopenhagena i dijele je s prijateljima. Nazvali smo je „This is cph.com – Generate your own Copenhagen Experience“, a pobjednicima natječaja darujemo zrakoplovne karte za Kopenhagen.