×

Godina velikih otvaranja: Novi hoteli i konferencijske dvorane na Jadranu

Ove godine otvara se niz novih ili potpuno obnovljenih hotelskih objekata uzduž jadranske obale. Predstavljamo neke od njih, s posebnim naglaskom na hotele s konferencijskim dvoranama.
2015
2015

Hrvatski turizam ove godine može se pohvaliti najvećim investicijama u zadnjih desetak godina. Iako su ukupna struktura i kapaciteti hotelskog smještaja nepovoljni u odnosu na privatni smještaj i kampove, hotelijeri su odlučili donekle popraviti ovu sliku ulaganjima od oko pola milijarde eura u obnovu postojećih, odnosno izgradnju novih hotelskih objekata. Predstavljamo najvažnije od njih, s posebnim naglaskom na hotele s konferencijskim kapacitetima.

Dubrovnik i Dubrovačka rivijera
Jedna od naših najstarijih hotelskih kompanija HUP-Zagreb, koja osim u Zagrebu, posluje na Dubrovačkoj rivijeri, ove godine ulaže najviše sredstava, čak 80 milijuna eura! Nakon višegodišnjih birokratskih zastoja, ovog ljeta najavljuju otvorenje potpuno novih hotelskih objekata u mjestima Mlini i Srebreno, na pola puta između Dubrovnika i dubrovačke zračne luke. Na mjestu bivšeg, u ratu devastiranog hotela Orlando u Srebrenom niknuo je Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel, drugi Sheratonov hotel u Hrvatskoj. Osim 250 smještajnih jedinica i niza popratnih sadržaja, u ponudi će imati jedan od najvećih hotelskih kongresnih centara u Hrvatskoj, s velikom dvoranom kapaciteta od 900 sjedećih mjesta te četiri manje dvorane. U susjednom mjestu Mlini svoja vrata otvorio je istoimeni, manji boutique hotel Mlini s četiri zvjezdice i 85 soba. Prošle godine je u Mlinima obnovljen i hotel Astarea istog vlasnika, a u svim hotelima, koji se protežu na nekoliko kilometara uz morsku šetnicu, bit će dostupno oko 750 soba i apartmana.

Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel
SHERATON DUBROVNIK RIVIERA HOTEL

U samom Dubrovniku od početka godine temeljito je preuređeno nekoliko hotela. Luksuzni Rixos Libertas najviše je uložio u modernizaciju svojih 190 soba, koje su postale „pametne sobe“, a novi izgled dobili su i zajednički prostori restorana, recepcije, lobija i piano bara. Veliki kongresni centar opremljen je najnovijim tehnološkim dostignućima, a središnji motiv novih soba postale su panelizirane fotografije Starog Grada.

Popularni hotel Neptun, u sklopu Importanne Resorta na Babinom kuku, novu sezonu je također dočekao u potpuno novom ruhu. Gostima predstavlja inovativna tehnološka rješenja, poput energetski učinkovitih sustava grijanja i hlađenja te ekonomične rasvjete. Importanne Resort tako nastavlja višegodišnji investicijski ciklus; nakon izgradnje luksuznog Royal Princess hotela, gostima je u resortu na raspolaganju ukupno 14 multifunkcionalnih konferencijskih dvorana.

Najveće ulaganje grupacije Adriatic Luxury Hotels sa 104 milijuna kuna je otvorenje obnovljenog hotela Kompas krajem kolovoza, koji postaje hotel s četiri zvjezdice. Hotel će imati 173 smještajne jedinice, a poslovnim gostima će raspolaganju biti dvorana za 400 osoba s dnevnim svjetlom.

Vodeća hotelska kompanija na otoku Marka Pola, HTP Korčula, nakon ulaska strateških partnera u vlasništvo i ulaganja od 50 milijuna kuna, nedavno je otvorila nekoliko obnovljenih hotela u samoj Korčuli - Hotel Korčula De La Ville, Hotel Liburna te apartmane Korkyra Gardens. Korčula De La Ville hotel je bogate povijesti izgrađen još 1912., s poduljom listom slavnih imena koji su u njemu odsjedali. Hotel Liburna, koji se može pohvaliti najljepšim pogledom na stari grad Korčulu, dobio je četvrtu zvjezdicu, a broji 112 potpuno preuređenih soba u modernom stilu. Poslovnim gostima na raspolaganju su konferencijska dvorana za sto osoba i dvije manje dvorane za sastanke u susjednom hotelu Marko Polo.

Hotel Liburna - Korčula
HOTEL LIBURNA, HTP KORČULA

Istra i Kvarner
Nakon HUP-a Zagreb, najveća ovogodišnja investicija u turizmu s 250 mlijuna kuna je Valamarov novi kompleks na otočiću sv. Nikola preko puta Poreča - Valamar Isabella Island Resort. U dvije godine radova cijeli otočić površine 1.200 kvadrata je revitaliziran s novom infrastrukturom, kao i stari hotel Fortuna te pripadajući plemićki dvorac Isabella. U resortu je još i apartmanski objekt Miramare te nekoliko vila, bazeni, wellness, sportski tereni, uređene plaže, restorani, barovi i drugi sadržaji, a sveukupni smještajni kapacitet je 334 jedinice. Od ukupno četiri konferencijske dvorane, najveća prima 400 osoba, a resort nudi i zanimljive insentiv i teambuilding mogućnosti.

Valamar Isabella Castle - Poreč
VALAMAR ISABELLA ISLAND RESORT

Rovinjska Maistra nedavno je obnovila najstariji rovinjski hotel Adriatic, koji je dignut na četiri zvjezdice. Osim novih soba, posebnu pozornost izazivaju moderno dizajniran restoran i kavana. Nešto južnije, Arenaturist u Puli je renovirala stari hotel Park, koji je ušao pod brend Park Plaza i postao Park Plaza Arena Pula. Obnovljene su sobe i nadograđene nove, uz razne dodatne sadržaje, a ukupna investicija iznosi 50 milijuna kuna.

Na Kvarneru, u Crikvenici, krajem svibnja otvoren je preuređeni hotel Omorika, u sastavu državne hotelske tvrtke Jadran d.d. Hotel od tri zvjezdice sada raspolaže sa 115 smještajnih jedinica, te novom kongresnom dvoranom za 250 osoba.

Lošinj hotels&Villas nastavljaju svoj investicijski ciklus započet još 2007. Ove godine na red je došla obnova hotela Alhambra s vilom Augustom u uvali Čikat te vile Hortensia od pet zvjezdica, u što je uloženo 25 milijuna eura.

Šibenik i Split
Riječ je o dvije destinacije koje zadnjih godina bilježe rekordan turistički rast te se približavaju popularnosti Dubrovnika i Zadra. U srpnju nas očekuje otvorenje potpuno novog D-Resorta u šibenskoj marini Mandalina, u vlasništvu turske Dogus grupe. D-Resort je uposlio jednog od vodećih hrvatskih arhitekata Nikolu Bašića koji je stvorio modernističko remek-djelo, sjajno uklopljeno u okoliš poluotoka i marine. Sam hotel sastoji se od 69 luksuznih soba i tri ekskluzivne vile, a dio sadržaja je i kongresna dvorana dvorana za 160 osoba, djeljiva u tri manja prostora.

D Resort - Šibenik
D-RESORT

U Splitu je pak sve spremno za svečano otvorenje kultnog hotela Park. Hotel koji je tijekom bogate povijesti ugostio sva važnija događanja u Splitu, i danas je mjesto susreta brojnih Splićana i njihovih gostiju, a posebno je popularna hotelska terasa s izlazom prema najpoznatijem splitskom kupalištu Bačvicama. Vlasnik, tvrtka Potestas, uložila je u obnovu 10 milijuna eura, od čega je rekordan iznos dobiven iz EU fondova. Park tako postaje hotel s pet zvjezdica, a obnovom i dogradnjom dobiva 73 luksuzne sobe, veliku kongresnu dvoranu za 250 osoba, zimski vrt, vanjski bazen i ostale sadržaje, od kojih valja pohvaliti prvu stanicu za punjenje električnih automobila u Splitu.

Hotel Park - SplitHOTEL PARK