×

Gotovo dvije tisuće sudionika Dana hrvatskog turizma na Hvaru obilježilo još jednu uspješnu turističku godinu

Stručni skupovi o povezanosti kreativnih industrija i turizma, paneli o potencijalima i razvoju hrvatskog turizma, dodjele Hrvatskih turističkih nagrada samo su neka od događanja na tek održanim Danima hrvatskog turizma. Idući skup u listopadu 2019. održat će se prvi put u Slavoniji, u Osijeku.
Dani hrvatskog turizma 2018
Dani hrvatskog turizma 2018

Najveći tradicionalni skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, Dani hrvatskog turizma, ove su godine održani 24. i 25. listopada u gradu Hvaru na otoku Hvaru, a okupili su više od 1.800 sudionika, mahom turističkih djelatnika i djelatnika iz pratećih industrija. Dvodnevni program ove manifestacije sadržavao je pregršt edukativnih predavanja, radionica i okruglih stolova vodećih domaćih i svjetskih turističkih stručnjaka, te relevantnih osoba iz poslovnog i društvenog života. Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora koji ovu manifestaciju zajedno organiziraju već jedanaestu godinu za redom, a ove godine potporu je dao i domaćin Grad Hvar i Turistička zajednica Grada Hvara koji ove godine obilježavaju 150 godina organiziranog turizma.

Stručni skupovi o povezanosti kreativnih industrija i turizmaTijekom prvog dana ove manifestacije, održana su dva stručna skupa na kojima se govorilo o povezanosti filma i turizma na panel raspravi ''Filmska industrija i turizam'' kojom su otvoreni Dani hrvatskog turizma te o prepoznatljivosti Hrvatske na tržištu Sjedinjenih Američkih Država u predavanju Ala Merschena, vodećeg PR i marketinškog stručnjaka koji je predstavio autorsko istraživanje provedeno na američkom tržištu o potencijalima i prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije te predstavio navike Amerikanaca kao turista.

Dani hrvatskog turizma 2018

Drugi dan DHT-a započeo je panelom „Turistički bloger kao zanimanje“. Društveni mediji omogućuju modernim turistima informiranje, sudjelovanje i interakciju na različitim platformama. Suvremeni društveni mediji promijenili su način na koji ljudi razmišljaju i dijele svoja iskustva s putovanja te su ujedno i dobar promotivni alat za marketing u turizmu. Što od toga imaju turistički blogeri, a što destinacije i smještajni objekti koje posjećuju otkrili su hrvatska blogerica i influencerica Ella Dvornik (iamella.com), poljski bloger Wojtek Tylus (Crolove.pl), japanski bloger Yuya Matsuo (EseJapan) te Bruno Nizić koji je ovoga ljeta u svojem hotelu Vestibul ugostio američku glumicu i luxury travel blogericu Evu LaRue. Kako usmjeriti komunikaciju na društvenim mrežama objasnio je Nick Evans iz Hills Balfoura, vodeće marketinško - komunikacijske agencije u Ujedinjenom Kraljevstvu specijalizirane za područje turizma.

Susret s Vladom i turistički forumVeliku pozornost drugog dana privukao je susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH pod nazivom „Hrvatski turizam - sadašnjost i budućnost“. Zamišljen kao interaktivna rasprava predstavnika Vlade i turističkih djelatnika, ovaj je susret odgovorio na niz pitanja; razvija li se hrvatski turizam u pravom smjeru, koja je vizija hrvatskog turizma budućnosti, na koje će se turističke proizvode stavljati fokus, gdje pronaći stručnu radnu snagu te kako aktivirati hrvatske turističke potencijale. Prethodno susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade održao se 18. Hrvatski turistički forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore „Ljudski potencijali - izazovi hrvatskog turizma“ na kojem se govorilo o promociji i poticanju dualnog obrazovanja, rješavanju pitanja nedostatka radne snage i razvoja ljudskih potencijala. Ovaj okrugli stol okupio je domaće i inozemne stručnjake u području razvoja ljudskih potencijala u turizmu.

Dani hrvatskog turizma 2018

Hrvatska - mala zemlja, veliki brend Može li se i na koji način iskoristiti uspjeh hrvatskih sportaša, poduzetnika, kreativaca i turizma za predstavljene svega što Hrvatska nudi, govorilo se u sklopu panela „Hrvatska – mala zemlja, veliki brend“ pod moderatorskom palicom komunikacijskog stručnjaka Bože Skoke. Na panelu su svoje prijedloge kroz dosadašnja iskustva iznijeli: Kristjan Staničić (Hrvatska turistička zajednica), Davor Bruketa (Bruketa & Žinić & Grey), Sandra Perković (hrvatska atletičarka), Jadranka Primorac (Specijalna bolnica Sveta Katarina/ HUP-Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb), Marin Pucar (Podravka) te Aleksandra Dojčinović (Lei Lou).

Hrvatske turističke nagradeTijekom večernjih programa oba dana na posebnim svečanostima dodijeljene su nagrade Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku), nagrade za ljude u turizmu „Čovjek ključ uspjeha“, Kulturna, turistička atrakcija godine, Turistički događaj godine, Inovacija u turizmu godine, Marina godine, Restoran godine, Kamp godine, Turistička agencija godine, Hotel godine, Turistička destinacija godine i nagrada „Anton Štifanić“ – za životno djelo. Nagradu za turističku destinaciju godine osvojio je Grad Zagreb, za hotel godine Esplanade Zagreb Hotel, a najboljim kongresnim hotelom proglašen je The Westin Hotel u Zagrebu. Nagradu „Anton Štifanić“ za životno djelo osvojio je Jerko Sladoljev.

Dani hrvatskog turizma 2018

Na završnoj svečanosti dodjele nagrade su uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar turizma Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

„Ove godine naša je zemlja ovjenčana brojnim nagradama, bolje nego ikad rangirana na svjetskoj turističkoj karti te povezana zračnim linijama sa cijelim svijetom. Svrstani smo među tri najpoželjnija odredišta u Europi, Hrvatska je ovjenčana titulom najpoželjnije nove europske destinacije za kineske turiste te je proglašena najboljom turističkom destinacijom u kanadskom Quebecu. Iza nas je gotovo deset mjeseci turističke godine koja je bila izazovna i uzbudljiva, a vjerujem da će se pozitivni rezultati nastaviti i u posljednjim mjesecima ove rekordne godine. Ovaj uspjeh rezultat je rada svih turističkih djelatnika, svih domaćina i onih koji čine turizam boljim. Stoga bi ovim putem želio čestitati svima vama, a posebno nagrađenima, što hrvatski turizam svake godine činite sve kvalitetnijim, inovativnijim i zanimljivijim. Vjerujem da je ispred svih nas svijetla i ispunjavajuća budućnost hrvatskog turizma. Vjerujem da ćemo kroz zajedničko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima u budućnosti i dalje obarati rekorde te učiniti hrvatski turizam još konkurentnijim, još otvorenijim i ispunjavajućim za svakog posjetitelja“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Dani hrvatskog turizma 2018

„Turizam je vrlo specifičan sektor na kojeg snažan utjecaj ima cjelokupna zajednica. Upravo zbog toga ova svečana dodjela nagrada u sklopu Dana hrvatskog turizma predstavlja možda i najvažniji dio jer tako dodatno naglašavamo važnost i doprinos svih turističkih djelatnika u ostvarenju turističkih rezultata. Hrvatska je danas respektabilna turistička destinacija koja iz godine u godinu zadržava pozitivne trendove rasta, a rezultat je to nesebične predanosti i rada naših ljudi. Ohrabreni odličnim ovogodišnjim rezultatima idemo snažno prema naprijed i ususret 2019. turističkoj godini“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.