×

Hrvatska ponovno dobiva nacionalni kongresni ured

Na 5. Forumu kongresne industrije, održanom 6. prosinca 2016. u Zagrebu, ministar turizma Gari Cappelli predstavio je Akcijski plan kongresnog turizma te najavio ponovno otvaranje kongresnog ureda pri HTZ-u
Gari Cappelli, ministar turizma
Gari Cappelli, ministar turizma

Forum kongresne industrije, godišnji skup kongresno-incentive struke u organizaciji Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT), održan je 6. prosinca u kongresnom centru Forum Zagreb te je okupio 80-ak sudionika hrvatske kongresne industrije. Nakon predstavljanja aktivnosti Udruge tijekom protekle godine, Goran Pavlović iz kongresnog ureda Opatije predstavio je Ambasador program, središnji projekt Udruge u idućoj godini. Po uzoru na ostale svjetske kongresne destinacije, HUPKT u suradnji s HTZ-om priprema program podrške značajnim hrvatskim znanstvenicima i stručnjacima, tzv. ambasadorima, koji uživaju svjetski ugled u raznim udruženjima te mogu dovesti međunarodne skupove u Hrvatsku. Ambasador program će nuditi razne oblike podrške organizatorima skupova, od sufinanciranja putovanja na međunarodna događanja asocijacija, do podrške prilikom kandidatura Hrvatske i novčanih subvencija za dobivanje skupova.

U nastavku programa Foruma dodijeljene su godišnje nagrade Ambasador hrvatskog kongresnog turizma u nekoliko kategorija. U kategoriji pojedinaca/institucija iz znanstvene, kulturne, sportske i gospodarske zajednice zaslužnih za održavanje pojedinih događanja u Hrvatskoj nagrađeni su prof. dr. sc. Davor Pavuna sa Švicarskog Insitututa za tehnologiju (EPFL) u Lausannei, za skup do 150 sudionika, dok je prof. dr. sc. Miroslav Kopjar iz Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju nagrađen za organizaciju skupa većeg od 150 sudionika. Kongresni ured Grada Opatije nagrađen je kao institucija iz javnog sektora zaslužna za međunarodnu promociju Hrvatske kao kongresno-incentive-event destinacije. U kategoriji člana HUPKT-a zaslužnog za najkvalitetniju profesionalnu izvedbu skupa nagradu Ambasador primila je Marina Raič Bobić iz dubrovačke agencije 360 incentives&More, dok je najupsješniju izvedbu incentiva imala Dorja Horvat iz Valamara, koja je sudjelovala u organizaciji Merecedesovog globalnog treninga održanog ovog proljeća u Dubrovniku. Kao član HUPKT-a u kategoriji dobavljača priznanje je primio Ivica Bušić iz dubrovačkog Fifi Sounda, koji je sudjelovao kao tehnička podrška nizu održanih evenata.

Akcijski plan razvoja hrvatske kongresne ponude
Posebnu pozornost sudionika izazvala je prva javna prezentacija Akcijskog plana razvoja kongresne ponude, sastavnog dijela Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020. Dokument je predstavila Neda Telišman-Košuta ispred Instituta za turizam. Na ovom dokumentu se radilo još od 2013. godine, u izradu su bili uključeni različiti dionici kongresne industrije, uključujući i portal PoslovniTurizam, te je nedavno napokon prihvaćen od strane naručitelja, Ministarstva turizma.

Prema Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, proizvod poslovnih skupova smatra se jednim od potencijalno važnijih turističkih proizvoda Hrvatske. Naime, usprkos povremenim oscilacijama, tržišni trendovi ukazuju na globalno stabilan rast ovog proizvoda što se reflektira i na performanse u Hrvatskoj. Inputi s tržišta, nadalje, ukazuju na percepciju Hrvatske kao atraktivne i poželjne destinacije poslovnih skupova. Slijedom njegovih različitih obilježja, to je također proizvod s pozitivnim utjecajem na neke od najvećih izazova hrvatskog turizma poput produljenja turističke sezone, iskorištenosti hotelskih kapaciteta i povećanja turističke potrošnje, ne zanemarujući niti prilike za generiranje nove odmorišne potražnje konvertiranjem poslovnih gostiju. S druge strane, daljnji razvoj konkurentnog proizvoda poslovnih skupova u Hrvatskoj nužno podrazumijeva prevladavanje niza izazova, od jačanja organizacijskih, logističkih i ljudskih kapaciteta do značajnih ulaganja u proizvodnu infrastrukturu i promociju.

Ovim Akcijskim planom postavlja se vizija kojom bi se do 2020. godine Hrvatska razvila u jednu od najpoželjnijih europskih destinacija za manje i srednje poslovne skupove asocijacija i korporacija. Pozicioniranje Hrvatske na međunarodnom tržištu poslovnih skupova temeljit će se na suradnji privatnog i javnog sektora, suvremenom i kreativnom proizvodu uklopljenom u destinacijski lanac vrijednosti, kvalitetnom kongresnom menadžmentu i inovativnom marketingu.

U skladu s postavljenim krovnim ciljevima, Hrvatska namjerava do 2020. godine privući oko milijun sudionika poslovnih skupova godišnje te povećanjem njihove prosječne potrošnje pozitivno utjecati na povećanje prihoda od kongresnog turizma. Takav pomak nužno pretpostavlja niz pod-ciljeva, a koji se odnose na povećanje broja skupova međunarodnih asocijacija i korporacija što će se održavati u Hrvatskoj, povećanje prepoznatljivosti zemlje kao kongresne destinacije, povećanje prodajnih, lobističkih i organizacijskih vještina te kvalitete sadržaja i usluga svih dionika povezanih u interesni lanac uključujući, prije svega, kongresne centre, DMC/PCO agencije i hotelijere. Realizacija navedenih ciljeva definirana je kroz četiri programa u Akcijskom planu, a oni uključuju unapređenje kongresne infrastrukture, jačanje kapaciteta kongresnih ureda i udruga, podizanje kvalitete usluga te povećanje prepoznatljivosti Hrvatske na međunarodnom kongresnom tržištu.

Na kraju skupa okupljenima se obratio ministar turizma Gari Cappelli koji je, na oduševljenje prisutnih, najavio ponovno otvaranje nacionalnog kongresnog ureda pri Hrvatskoj turističkoj zajednici, ukinutog 2013. Kongresni ured bi s radom trebao početi krajem siječnja, a njegov voditelj bit će izabran putem javnog natječaja. Prepoznajući važnost poslovnog turizma kao jednog od najvažnijih proizvoda za produljenje turističke sezone, ministar je najavio povratak Hrvatske na mapu svjetskih kongresnih destinacija, dajući punu podršku kongresnoj industriji. Također, u suradnji s HBOR-om, najavio je financiranje projektne dokumentacije za izgradnju kongresnih centara, kakvih Hrvatskoj nedostaju.