×

Hrvatska turistička zajednica: Kampanja za promociju hrvatskog poslovnog turizma

Hrvatska turistička zajednica provodi posebnu promotivnu kampanju fokusiranu na promociju poslovnog turizma na devet svjetskih tržišta.
Full of opportunities
Full of opportunities
Foto: HTZ

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) provodi posebnu promotivnu kampanju fokusiranu na promociju poslovnog turizma kao jednog od ključnih segmenata hrvatske turističke ponude. Kampanja se provodi tijekom studenog i prosinca 2018. godine, a ukupan budžet kampanje je 2 milijuna kuna. Cilj kampanje je pojačati percepciju javnosti na izabranim ciljnim tržištima, a posebice ključne ciljne skupine, da Hrvatska osim sunca i mora, odnosno u kombinaciji s navedenim segmentom hrvatske ponude te svojim prirodnim i kulturnim ljepotama nudi pregršt mogućnosti za kvalitetan i vrlo sofisticiran oblik poslovnog turizma. Iz HTZ-a ističu da vjeruju kako će, uz primjere već održanih iznimno velikih poslovnih skupova, ovaj segment turističke ponude naići na vrlo pozitivan odjek profesionalaca diljem naših emitivnih tržišta.

„Poslovni turizam predstavlja važan turistički proizvod jer individualni i grupni poslovni gosti čine stabilan izvor potražnje koja je, ovisno o trendovima, najizraženija u razdobljima pred i posezone. Istraživanja među hotelijerima pokazuju da poslovni gosti čine 10 do 15 posto udjela svih hotelskih gostiju. Nastavit ćemo s promocijom ovog proizvoda na ključnim stranim tržištima s ciljem značajnijeg produljenja turističke sezone“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Promocija na 9 europskih tržišta

Ovogodišnja kampanja za promociju poslovnog turizma uključuje tržišta Slovenije, Austrije, Njemačke, Rusije, Italije, Francuske, UK-a, SAD-a te zemlje Beneluxa. Sljedeće godine također će se određeni dio budžeta uložiti u oglašavanje poslovnog turizma, a izbor tržišta koja će biti uključena u kampanju ovisit će o rezultatima kampanje koja je u tijeku. Također, tržišta Skandinavije kroz aktivnosti HTZ pokriva i kroz ured Predstavništva HTZ-a u Švedskoj te kroz organizaciju i nastupe na sajmovima, poslovnim radionicama i prezentacijama.

Komunikacijski kanali putem kojih se provodi kampanja su društvene mreže, print oglasi u specijaliziranim MICE izdanjima te online kanali oglašavanja. Mediji su odabrani po ključu dosega ciljne skupine, a što uključuje jaču orijentaciju na specijalizirana MICE izdanja, bilo da je riječ o print magazinima ili online portalima. Aktivnosti uključuju i korištenje Linkedin društvene mreže. Ključne poruke podrazumijevaju pozicioniranje Hrvatske kao destinacije pogodne za poslovni turizam, što u kombinaciji s bogatom i raznolikom ponudom u ostalim segmentima čini našu zemlju poželjnim odredištem. Također, putem print i online advertoriala te plasiranja određenog broja tematskih članaka putem društvenih mreža (posebice Linkedina) u kojem su navedeni primjeri iznimno velikih i uspješnih poslovnih evenata i kongresa održanih na našim prostorima, potencijalnoj ciljnoj skupini pruža se još jedna dodatna benchmark informacija.

Sudjelovanje na svjetskim poslovnim burzama i radionicama

HTZ provodi i druge aktivnosti usmjerene na promicanje poslovnog turizma te će u 2019. godini nastupati na najznačajnijim specijaliziranim kongresnim burzama kao što su IMEX Frankfurt, IMEX America, IBTM Barcelona i CONVENTA Ljubljana, a tu je i organizacija te sudjelovanje na poslovnim radionicama u sklopu kojih se održavaju sastanci s ključnim partnerima.

Kongresni odjel HTZ-a će u 2019. godini organizirati poslovne prezentacije u suradnji s predstavništvima ili putem nazočnosti na već organiziranim susretima ponude i potražnje u Europi i na dalekim tržištima. Također, obzirom na iskazan interes hrvatske privrede, organizirat će se i poslovne radionice u suradnji sa specijaliziranim agencijama i predstavništvima koje će pomoći u dovođenju kvalitetnih kupaca s pojedinog tržišta. Sukladno trenutno dostupnim informacijama, u idućoj će godini biti organizirano devet poslovnih prezentacija (pet prezentacija u zemljama Beneluxa, dvije u njemačkoj te po jedna u Rusiji i UK-u). Planirane su i dvije specijalizirane poslovne prezentacije s mogućnošću sudjelovanja hrvatskih subjekata u suradnji sa specijaliziranim agencijama i predstavništvima, a navedene će se prezentacije održati u veljači u Poljskoj te krajem godine u Njemačkoj. Također, u planu je nastup HTZ-a na radionicama i prezentacijama u organizaciji drugih subjekata pa je tako predviđeno sudjelovanje na  MCE Central & Eastern Europe u Češkoj, SMU International u SAD-u, M&I Forum u Hrvatskoj i SAD-u te MCE South Europe u Španjolskoj.