×

Hrvatska turistička zajednica uspostavlja novi Kongresni odjel

Zadaće Kongresnog odjela obuhvaćat će nastupe na specijaliziranim kongresnim sajmovima, praćenje razine kvalitete kongresnih kapaciteta, koordinaciju promidžbenih aktivnosti i nastupa prema poslovnim partnerima, podršku hrvatskim kongresnim destinacijama, praćenje kretanja na turističkim tržištima te održavanje odnosa s međunarodnim organizacijama.
Turističko vijeće HTZ-a
Turističko vijeće HTZ-a
Foto: htz.hr

Na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a usvojen je novi Pravilnik o organizacijskom ustrojstvu Glavnog ureda HTZ-a i sistematizaciji radnih mjesta. „Novom sistematizacijom odlučili smo objediniti nekoliko organizacijskih jedinica u jedan sektor. Tako smo sektore za oglašavanje, za brand „Hrvatska“, te sektor za istraživanje tržišta i strateško planiranje spojili u jedan koji će se zvati sektor za strateške komunikacije. Navedeni će sektor također obuhvaćati PR i marketinške aktivnosti jer smatramo da je riječ o usko vezanim djelatnostima kojima je nužna bolja koordiniranost, tješnja zajednička suradnja i sinergija.

Novost je i vraćanje posebnog Kongresnog odjela unutar HTZ-a koji će se još fokusiranije baviti daljnjim razvojem i promocijom ovog važnog segmenta ponude koji značajno utječe na cjelogodišnje poslovanje u turizmu“, naglasio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Novost je i utemeljenje sektora za međunarodne poslove i mrežu predstavništava koji će doprinijeti još boljoj koordinaciji mreže predstavništva, ali i jačoj zastupljenosti te boljoj suradnji Hrvatske turističke zajednice sa svjetskim turističkim organizacijama.  

Kongresni odjel za pozicioniranje Hrvatske kao kongresne destinacije„Iza nas je povijesna turistička godina, a od prošlogodišnjih rekordnih rezultata dodatno bih istaknuo dvoznamenkasti rast noćenja u pred i posezoni što potvrđuje naša nastojanja prema razvoju Hrvatske kao destinacije cjelogodišnjeg turizma. Spomenuti lanjski rezultati pred nas stavljaju velike izazove u ovoj godini u kojoj želimo zadržati pozitivna kretanja i trendove. Da bismo u tome uspjeli, moramo još snažnije razvijati i promovirati selektivne oblike turizma koji mogu biti nositelji daljnjeg razvoja ukupne turističke ponude u periodima izvan glavnih ljetnih mjeseci. U tom smo smislu i oformili Kongresni odjel unutar Hrvatske turističke zajednice koji će za zadatak imati pozicioniranje Hrvatske kao kvalitetne kongresne destinacije, kao i uspostavu još kvalitetnijih odnosa s partnerima iz kongresne industrije. Hrvatska u ovom segmentu ima dobre potencijale te sam siguran kako će novi Kongresni odjel značajno doprinijeti unaprjeđenju poslovnih procesa i trendova“, poručio je direktor Staničić.

Zadatak Kongresnog odjela će biti pozicioniranje Hrvatske kao kvalitetne kongresne destinacije, kao i uspostava još kvalitetnijih odnosa s partnerima iz kongresne industrije.

Poslovni i kongresni turizam globalno pokazuje stabilnu poziciju, a istraživanja i prognoze ukazuju na daljnji rast poslovnih putovanja i poslovnih skupova, kao i rast ukupnih budžeta alociranih za poslovne skupove korporacija i asocijacija. Iako je Kongresni ured HTZ-a formalno ukinut tijekom 2013. godine, Hrvatska turistička zajednica nastavila je sa sustavnim provođenjem promotivnih aktivnosti navedenog segmenta, nastupima na specijaliziranim sajmovima i radionicama te odnosima s partnerima i međunarodnim strukovnim udruženjima. Uočena je potreba za još jačim i sustavnijim pristupom promociji i razvoju kongresne ponude te je s tim ciljem oformljen novi Kongresni odjel čije će zadaće obuhvaćati nastupe na specijaliziranim kongresnim sajmovima i skupovima, praćenje razine kvalitete kongresnih kapaciteta, koordinaciju promidžbenih aktivnosti, koordinaciju nastupa prema poslovnim partnerima, podršku hrvatskim kongresnim destinacijama, praćenje kretanja na turističkim tržištima te izgrađivanje i održavanje odnosa s međunarodnim organizacijama i dr.