×

Hrvatski kongresni ured se otvara, samo kada?

Ponovno otvorenje nacionalnog kongresnog ureda pri HTZ-u, prvotno najavljeno za siječanj 2017., još se nije dogodilo, no ministar turizma Gari Cappelli tvrdi kako ovaj projekt nije upitan.
Hrvatski kongresni ured se otvara, samo kada?
Foto: Depositphotos

Kako smo pisali u prosincu 2016., kraj godine je obilježila najava nekoliko projekata vrlo važnih za kongresnu i event industriju u Hrvatskoj. Jedan od najvažnijih – ponovno otvaranje nacionalnog kongresnog ureda – „obećao“ je ministar turizma Gari Cappelli u više navrata. Iako prvotno najavljen već za siječanj 2017., ured još nije otvoren, a kada će – ne zna se točno. U međuvremenu, direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić je podnio ostavku na tu funkciju na zadnjoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a. Očekuje se raspisivanje natječaja za mjesto novog direktora, a odabir novog čelnika te njegovo upoznavanje sa sustavom procedura je koja će zasigurno uzeti neko vrijeme, te prolongirati i otvorenje kongresnog ureda. No, iz ministarstva turizma uvjeravaju da njegova reaktivacija nije upitna.

„Trenutno je u pripremi nova sistematizacija Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice koja će biti predstavljena na jednoj od sljedećih sjednica Turističkog vijeća. Radi se o odluci vijeća Hrvatske turističke zajednice. Već smo predstavili akcijski plan razvoja kongresnog turizma i potpisali smo ugovor o suradnji u organizaciji konferencije ISABS, jednog od najznačajnijih svjetskih znanstvenih skupova koji će se održati u lipnju u Dubrovniku. Poslovni turizam jedan je od najperspektivnijih turističkih proizvoda, i kao što sam isticao od samog početka svog mandata, u posebnom mi je fokusu. Upravo zato sam najavio i ponovno otvaranje kongresnog ureda koji je neophodan i koji ćemo u skorom razdoblju otvoriti.“, odgovorio je na naš upit ministar Cappelli.

Članovi kongresne industrije, okupljeni u Hrvatskoj udruzi profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT), složni su u stavu kako je nacionalni kongresni ured prijeko potreban. „Ured nam treba kako bi se strateški i na najvišoj državnoj razini pokrenulo postavljanje Hrvatske kao važnog igrača na međunarodnom tržištu, promijenila percepcija Hrvatske kao isključivo odmorišne zemlje i kao najvažnije, da se pomogne razvoj gospodarstva kroz privlačenje skupova koji donose znanje i stvaraju nova radna mjesta.“, poručuju iz HUPKT-a.

Marilka Tovarac, voditeljica odjela MICE prodaje u Valamaru, dodaje: „Nacionalni kongresni ured je izuzetno važan s obzirom na Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, prema kojoj se proizvod poslovnih skupova smatra jednim od važnijih turističkih proizvoda Hrvatske i koji ima velik i pozitivan utjecaj na neke od najvećih izazova našeg turizma, kao što su produljenje sezone i povećanje potrošnje. Polaznica djelovanja ureda bi svakako trebale biti promotivne i marketinške aktivnosti, dok će puna funkcija ureda zaživjeti daljnjim razvojem kongresne infrastrukture, tj. izgradnjom velikih kongresnih cenatara.“

Uloga budućeg kongresnog ureda
Hrvatski kongresni i insentiv ured, koji je postojao do 2013. godine, pretežito se bavio promocijom destinacije kroz izlaganja na kongresnim burzama i radionicama, organizacijom inspekcijskih posjeta kupaca, oglašavanjem u specijaliziranim medijima te podrškom kandidaturama. Uz ovu klasičnu ulogu kongresnog ureda, naši sugovornici slažu se kako bi uloga budućeg ureda trebala obuhvaćati daleko širi obuhvat aktivnosti, s ciljem osnaživanja kongresne industrije.

U HUPKT-u smatraju kako je potrebno baviti se, između ostalog, zakonskom regulativom, ponovnim uspostavljanjem praćenja statističkih podataka iz domene poslovnih skupova i koristiti istu u cilju daljnjeg razvoja i poboljšanja. Uz, to treba lobirati za ulaganje u infrastrukturu, dostupnost i podizanje svijesti javnosti. Da bi se to postiglo, potrebno je uložiti u dubinsko istraživanje vrijednosti poslovnih skupova koje već organiziramo, kako bi se postavili jasni ciljevi u kojem smjeru ići dalje. U Udruzi očekuju i podršku struci i skupovima kroz program Hrvatskih kongresnih ambasadora i poticanje kandidatura. No, smatraju kako je i za struku i za ambasadore potrebna edukacija.

Marilka Tovarac ulogu nacionalnog kongresnog ureda promatra dvojako; prva uloga je promotivne prirode, posebno na međunarodnom tržištu. Ta uloga je proaktivna, a kao djelatnike ureda Tovarac vidi samo i isključivo profesionalce s bogatim dugogodišnjim iskustvom u kongresnoj industriji, dobrom bazom kontakata te vrhunskim znanjem o destinacijama. Druga pak uloga kongresnog ureda bi bila servisna, i to prema lokalnim pružateljima usluga. Tako bi se pod okriljem nacionalnog kongresnog ureda trebao napraviti plan permanentnih edukacija, zatim organizacija edukativnih posjeta klijenata, „Buy Croatia“ radionica i sl. Jako je važna i koordinacija destinacija, zajednički nastupi na sajmovima, zajednička brand filozofija te zajedničke marketinške kampanje s posebnim naglaskom na unificiranost, standardizaciju, „Green meetings“, certifikate izvrsnosti i sl., smatra voditeljica kongresnog odjela Valamara, jedne od domaćih hotelskih kompanija s najvećim kongresnim kapacitetima.