×

HTZ: 41 milijuna kuna za strateške projekte, 24,6 milijuna kuna za udruženo oglašavanje

Na 45. sjednici Turističkog vijeća i Saboru HTZ-a usvojen proračun Hrvatske turističke zajednice za 2019. godinu koji je veći za 14 posto, od čega će se 41 milijun kuna odvojiti za strateške projekte, a 24,6 milijuna za udruženo oglašavanje.
HTZ
HTZ

U hotelu Internacional u Zagrebu održana je 45. sjednica Turističkog vijeća i 9. Sabor Hrvatske turističke zajednice. Na dnevnom redu 45. sjednice Turističkog vijeća HTZ-a predstavljeni su prijedlozi odluke o raspisivanju javnog natječaja za odabir PR agencije i medijske agencije na emitivnim tržištima. Također, na dnevnom redu bio je prijedlog odluke o dodjeli sredstva za strateške projekte u 2019. godini, za udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora te prijedlog programa dodjele De minimis potpora za razvoj turističkog sektora u nadolazećoj godini. Na posljednjem ovogodišnjem Saboru HTZ-a najvažnija točka bila je usvajanje proračuna za 2019. godinu.

Angažman PR agencije/a odnosi se na pružanje usluga odnosa s medijima, upravljanje društvenim medijima i online komunikacijskim kanalima na tržištima Njemačke, Švicarske, Poljske, Švedske, Norveške, Slovačke, Mađarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Francuske, Belgije, Nizozemske i Ukrajine. Agencija za izradu i provođenje strategije oglašavanja u medijima na tržištima Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Francuske, Švedske, Norveške, Belgije, Nizozemske, Poljske, Češke, Mađarske, Rusije i Ukrajine birat će se, kao i PR agencija, na javnom natječaju koji će se realizirati u periodu od prosinca 2018. do ožujka 2019. godine. Ukupni budžet za zakup medija na svim emitivnim tržištima uključenim u natječaj za 2019. godinu iznosi više od 42 milijuna kuna.

Ministar Gari Cappelli ovom je prigodom izjavio: „U sljedećoj godini planirano je povećanje proračuna Hrvatske turističke zajednice za 14 posto te će iznositi 331 milijuna kuna što je prvenstveno rezultat povećanja prihoda od boravišne pristojbe sukladno donesenoj uredbi naše Vlade i povećanja prihoda od turističke članarine za 4 posto, dok se iz državnog proračuna izdvaja 53 milijuna kuna. Ove godine u zračnim lukama u Hrvatskoj već je premašen promet putnika od 10 milijuna što je najbolji pokazatelj da su naše dosadašnje aktivnosti vezane uz pozicioniranje Hrvatske kao aviodestinacije dale odlične rezultate. Za sljedeću godinu osigurali smo 40 milijuna kuna za jačanje prometne povezanosti što će omogućiti rast turističkog prometa s europskih i dalekih tržišta tijekom svih mjeseci u godini. U narednom razdoblju stavljat ćemo veći fokus i na jačanje naše prepoznatljivosti na svjetskom tržištu koristeći različite kanale, a uz nove zakonodavne izmjene otvorit će se mogućnosti za još kvalitetniju promociju hrvatskog turizma u svijetu.“

„Na današnjoj sjednici usvojili smo niz važnih odluka koje će pridonijeti zadržavanju pozitivnih turističkih trendova u idućoj godini. S tim smo ciljem osigurali gotovo 41 milijun kuna za provedbu strateških promotivnih kampanja na emitivnim tržištima, odnosno za strateške suradnje s avioprijevoznicima i turoperatorima koji u svojoj ponudi imaju organizirane programe za Hrvatsku. Izuzetno nas veseli i veliki interes ključnih subjekata iskazan za udruženo oglašavanje za koje smo u idućoj godini izdvojili 24,6 milijuna kuna. Također, na naš prijedlog te uz potporu članova vijeća i za iduću godinu pokrećemo postupak angažmana specijaliziranih agencija za provođenje PR aktivnosti te za zakup medijskog prostora koje će nam biti važni partneri u provedbi promotivnih aktivnosti na 16 ključnih tržišta“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Za udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora na 45. Vijeću TZ-a donijeta je Odluka o odobrenju sredstava za destinacijsko oglašavanje i udruženo oglašavanje turističkih zajednica županija sa subjektima privatnog sektora. Vijećnicima je predstavljen i prijedlog programa dodjele De minimis potpora za razvoj turističkog sektora u nadolazećoj godini koje dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica poduzetnicima za promotivne i druge tržišne aktivnosti.

Dodajmo kako je nakon sjednice Turističkog vijeća održan i 9. Sabor HTZ-a na kojem je usvojen proračun Hrvatske turističke zajednice za 2019. godinu. U sljedećoj godini predviđeno je da će prihodi iznositi 331 milijun kuna što predstavlja povećanje od 14 posto u odnosu na 2018. godinu. Povećanje prihoda rezultat je većih priljeva od boravišne pristojbe i turističke članarine u ukupnom planiranom iznosu većem od 250 milijuna kuna. Za aktivnosti općeg oglašavanja i tržišne aktivnosti, posebne marketinške aktivnosti, PPS komunikacijsku kampanju zdravstvenog turizma, poslovnog turizma i ostalih događaja, potpore TOP događajima te EXPO 2020 Dubai biti će osigurani prihodi iz državnog proračuna u iznosu od 53 milijuna kuna. Također, iz ostalih prihoda osigurano je 5,9 milijuna kuna prvenstveno za nastupe na turističkim sajmovima, radionice Buy i Sell Croatia te za projekt EDEN.