×

HTZ dodijelila potpore za 32 manifestacije u iznosu od 4,4 milijuna kuna

Na 50. sjednici Turističkoga vijeća Hrvatske turističke zajednice usvojen je prijedlog odluke o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za 32 TOP događanja ukupne vrijednosti 4,4 milijuna kuna
HTZ
HTZ

Na svojoj 50. sjednici, Turističko vijeće HTZ-a usvojilo je prijedlog odluke o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za 32 manifestacije ukupne vrijednosti 4.400.000,00 kuna temeljem Javnog poziva za potpore TOP događanjima, koji je bio otvoren do 11. veljače 2019. godine.

„Naši ciljevi podrazumijevaju stalno unaprjeđenje i jačanje turističke ponude, posebice u pred i post sezoni. Samo na taj način možemo doći do cjelogodišnjeg turizma. Važnu ulogu u tome imaju i kvalitetna događanja koja nerijetko bivaju glavnim motivom dolaska u destinaciju. Ove smo godine odlučili dodjeljivati sredstva za najveća događanja koja imaju međunarodni karakter i koja privlače veliki broj posjetitelja, dok smo dodjelu potpora za manja regionalna događanja prepustili sustavu turističkih zajednica s ciljem daljnjeg poticanja razvoja turizma na destinacijskim razinama“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je na Javni poziv za TOP događanja ove godine pristiglo ukupno 135 važećih prijava. 

Među događanjima kojima su odobrene najveće pojedinačne potpore od 250.000,00 kuna su 70. Dubrovačke ljetne igre, INmusic festival, Advent u Zagrebu, 53. Đakovački vezovi, Riječki karneval, Rapska Fjera, Špancirfest i 54. Vinkovačke jeseni, dok su potpore od 200.000,00 kuna odobrene događanjima Picokijada, Renesansni festival, Black Sheep Festival i Sinjska alka. Potpore od 100.000,00 kuna odobrene su događanjima kao što su primjerice Maraton lađa, Rise up Poreč Music Festival, Porcijunkulovo i dr., dok su potpore od 60.000,00 kuna odobrene događanjima poput Božićna priča obitelji Salaj, Outlook & Dimensions događanja, Tjedan kajkavske kulture, RetrOpatija i dr.

Predmet Javnog poziva za potpore TOP događanjima bila je dodjela bespovratnih novčanih sredstava za događanja koja su glavni motiv dolaska turista u destinaciju i koji doprinose ciljevima kao što je promocija Hrvatske kao turističke destinacije, unapređenje i obogaćivanje turističke ponude, produljenje turističke sezone i dr. 

Dodajmo kako su prvotno raspoloživa sredstva u sklopu ovog javnog poziva iznosila 2.500.000,00 kuna, ali je Turističko vijeće HTZ-a zbog velikog broja kvalitetnih projekata prihvatilo prijedlog o povećanju iznosa za potpore TOP događanjima za dodatnih 1.900.000,00 kuna što ukupno iznosi 4.400.000,00 kuna.

Rezultati Javnog poziva objavljeni su na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice.