×

HTZ: U 2017. više promocije zdravstvenog i kongresnog turizma, nautike i kontinenta

Na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a, koje je prihvatilo prijedlog programa rada HTZ-a za iduću godinu, najavljena pojačana promocija zdravstvenog, kongresnog i kontinentalnog turizma, nautike te predsezone i posezone.
Hrvatska turistička zajednica
Hrvatska turistička zajednica

Danas je u Glavnom uredu HTZ-a održana 7. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su, između ostaloga, članovi vijeća usvojili Godišnji program rada i financijski plan Hrvatske turističke zajednice za 2017. godinu. Sjednicu je po prvi put vodio ministar turizma Gari Cappelli, a prisutan je bio i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić koji je članovima Turističkog vijeća prezentirao Izvješće o ostvarenju programa rada Hrvatske turističke zajednice s izvješćem o financijskom poslovanju za devet mjeseci 2016. godine, ali i prijedlog Izmjena i dopuna (rebalans) Godišnjeg programa rada i financijskog plana za 2016. godinu.

Ministar turizma Gari Cappelli predložio je da se Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja osigura potpora od 200 tisuća kuna u 2017. godini obzirom da su svojim aktivnostima i u ovoj godini dali značajan doprinos u percepciji naše zemlje kao sigurne turističke destinacije zbog čega predstavljaju važan dio hrvatskog turizma. Ministar Cappelli je također najavio i dodatna sredstva koja će se u 2017. godini odvajati za promociju zdravstvenog turizma, a najavljen je i kongresni ured koji će djelovati unutar Hrvatske turističke zajednice budući da je riječ o proizvodima na kojima je moguće još značajnije utjecati na produljenje sezone.

Direktor Ivičić je naglasio važnost usvojenih dokumenata s naglaskom na Godišnji program rada i financijski plan Hrvatske turističke zajednice za 2017. godinu. Kako je rekao, riječ je o dokumentu koji je usmjeren prema ostvarenju temeljnih ciljeva uspostavljenih Strategijom razvoja turizma do 2020. i fokusirane provedbe glavnih operativnih planova zacrtanih Strateškim marketinškim planom hrvatskog turizma. „U 2017. planira se smanjenje ukupnih prihoda Hrvatske turističke zajednice za 1 posto u odnosu na plan za 2016. godinu, ali očekujemo i veće prihode od boravišne pristojbe i turističke članarine“, izjavio je direktor Ivičić, dodavši kako se u 2017. godini predviđaju ukupni rashodi Hrvatske turističke zajednice u iznosu od 259.112.500,00 kuna.

Usvojeno Izvješće o ostvarenju programa rada za 9 mjeseci
Članovi Turističkog vijeća usvojili su i Izvješće o ostvarenju programa rada Hrvatske turističke zajednice za prvih devet mjeseci, a u tom su se razdoblju aktivnosti HTZ-a odvijale sukladno Programu rada i financijskom planu za 2016., kao i odlukama Turističkog vijeća. Promatrano financijski, u prvih devet mjeseci 2016. godine HTZ ostvarila je prihode u iznosu od 211.547.395,00 kuna ili 81 posto od planiranih za 2016. godinu. Ukupni rashodi ostvareni su u iznosu od 145.013.710,00 kuna ili 55 posto planiranih. Financijska realizacija rashoda ima dinamički pomak u odnosu na sadržajnu/programsku realizaciju, budući da plaćanja realiziranih aktivnosti slijede nakon dostave odgovarajuće dokumentacije.

Usvojen je i Rebalans Godišnjeg programa rada i financijskog plana za 2016. godinu jer su postignute određene financijske uštede na pojedinim aktivnostima, a koje su djelomično alocirane na dodatne promotivne aktivnosti za realizaciju ključnih strateških planova Godišnjeg programa rada i financijskog plana za 2016. godinu. Također, dodatni dio će biti namjenski prenesen u 2017. godinu za podmirenje ugovorenih i (ili) realiziranih obveza iz 2016. godine.

Više od 34 milijuna kuna za udruženo oglašavanje
Turističko vijeće usvojilo je i prijedlog odluke Povjerenstva za udruženo oglašavanje prema kojem ukupan iznos odobrenih sredstava iznosi 34.126.771,30 kuna s uključenim PDV-om, odnosno prema kojoj je za model I Javnog poziva za udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora u 2017. godini izdvojeno 21.180.488,12 kuna, za model II 7.252.149,06 kuna te za model III 5.694.134,12 kuna.

Članovima Turističkog vijeća predstavljen je i status projekta „Hrvatska 365 Gourmet“ te buduće aktivnosti u sklopu projekta. Riječ je o nacionalnoj digitalnoj platformi koja promovira domaću gastronomsku i enološku ponudu. Platforma je aktivna od 22. srpnja 2016. godine, a na njoj se trenutno nalaze ukupno 134 podstranice: 72 podstranice restorana (do kraja godine će ih biti 100), 22 podstranice vinara, 9 podstranica uljara te 31 podstranica o namirnicama. Restorani su odabrani u suradnji sa županijskim turističkim zajednicama nakon čega je dana mogućnost i posjetiteljima da predlažu restorane, a moguća je i samoinicijativna prijava od restorana. Stranicu je posjetilo više od 35.000 jedinstvenih posjetitelja, a broj pregleda stranica je više od 72.000.