×

Investitori zatražili produljenje roka za dostavu obvezujućih ponuda za Kupare

Rok za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari produljuje se za 45 dana odnosno do 9. listopada do 16 sati
TURISTIČKI KOMPLEKS KUPARI; FOTO: LIDER
TURISTIČKI KOMPLEKS KUPARI; FOTO: LIDER

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji provodi postupak prikupljanja ponuda, je javni poziv za obvezujuće ponude za Kupare objavio 23. svibnja s rokom za dostavu ponuda do 25. kolovoza do 16,30 sati, no taj je rok sada, kako kažu iz DUUDI-ja, produljen do 9. listopada.

Neslužbeno se pak doznaje da je rok produljen zbog traženja potencijalnih investitora kako bi mogli prikupiti potrebnu dokumentaciju i imati sve potrebno za obvezujuću ponudu, kao i da je navodno riječ o vrlo kompleksnoj dokumentaciji s obzirom na veličinu, složenost i važnost tog projekta.

Također, neslužbeno se doznaje da su do sada otkupljene četiri ponudbene dokumentacije za obvezujuće ponude, pri čemu se nije moglo doznati tko su otkupitelji i jesu li svi, samo neki ili samo jedan tražili produljenje roka.

Podsjećamo da je neobvezujući interes za Kupare iskazalo šest investitora dostavom svojih pisama namjere/interesa još u veljači prošle godine, od kada se zapravo čekao 'obvezujući' krug i rokovi, a što se odužilo do svibnja ove godine zbog opsežne pripreme dokumentacije, usklađivanja koncesijskih razdoblja i drugih elemenata važnih za realizaciju tog projekta.

Neobvezujuće ponude tada su predali kompanija Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (također navodno s ruskim kapitalom).

U javnom pozivu za obvezujuće ponude navodilo se da će pravo na realizaciju izgradnje turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I u Općini Župa dubrovačka steći najpovoljniji ponuditelj i to osnivanjem prava građenja i osnivanjem prava služnosti na zemljištu u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand, te dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina.

Projekt Kupari I. trebao bi se realizirati izgradnjom novih hotela razine 4 i 5 zvjezdica s do 1.500 kreveta, uz obvezu uklanjanja postojećih devastiranih objekata - hotela Kupari, Pelegrin, Goričina I. i II. s pratećim objektima. Hotel Grand predao bi se u posjed investitoru projekta temeljem ugovora o zakupu na 99 godina, kojim će se investitora ovlastiti i obvezati za njegovu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju. Okvirna investicija u Kupare I procjenjuje se na 100 milijuna eura.

Među uvjetima navedenim u javnom pozivu koje mora zadovoljiti potencijalni investitor navedeni su iskustvo u realizaciji sličnih projekata, dostava poslovnog plana za razdoblje od deset godina, dokaza o financijskoj sposobnosti te da ima minimalni godišnji promet od 45 milijuna eura.

Kupari su bivši turističko-vojni kompleks koji je u Domovinskom ratu 1990-ih pa i nebrigom nakon njega potpuno devastiran, a do 2013., kada je počet proces prikupljanja ponuda za njegovu obnovu i vraćanje u turizam, tim se kompleksom nitko ozbiljnije nije pozabavio, iako je početkom 2000-ih bilo nekih ideja.