×

Konferencija Silk Road Tourism - Hrvatska je Kini strateški bitan partner na Putu svile

Trodnevnom konferencijom Silk Road Tourism Conference održanom u Dubrovniku koja je ugostila, do sada, najveću i najznačajniju kinesku delegaciju pokazala je da je Hrvatska Kini strateški bitan partner na Putu svile i iznimno zanimljiva poslovno-turistička destinacija.
Silk Road Konferencija
Silk Road Konferencija
Foto: Meritum komunikacije
Sudionike su, uz hrvatske predstavnike, uvodnim govorima pozdravili veleposlanik NR Kine, Nj.E.g. Hu Zhaoming kao i Li Zhonghang, Glavni Tajnik, Silk Road Chamber of International Commercea (SRCIC), organizacije koja povezuje 117 komora i institucija iz 75 zemalja na Putu svile. Upravo je i organizator konferencije Kinesko jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA), član SRCIC-a. Naime, SRCIC, uz  brojne aktivnosti podrške zemljama članicama, upravlja i Silk Road Development fondom (SRDF) kojem je glavni cilj potaknuti lokalni ekonomski razvoj kroz investicijske projekte za koje planiraju izdvojiti 10 milijardi dolara s inicijalnom tranšom od 500 milijuna dolara.

Kroz tri dana hrvatski su se turistički predstavnici družili s kineskim te uzajamno razmijenili iskustva i vrijedna znanja kako bi se posebno hrvatske destinacije što bolje predstavile velikom kineskim tržištu koji samo u prošlog godini broji oko 130 milijuna outbound turista. Kineski turisti vole putovati u pod i pred sezoni, što nama lokalno otvara veliki prostor za razvoj. Zanimljive su im prirodne i kulturne atrakcije, gastronomija, te su iznimni potrošači koji troše u destinacijama u kojima borave, a Hrvatska im je još malo poznato te im nije primarna destinacija Europi, o čemu svjedoče i brojke da je svega 160 tisuća kineskih turista posjetilo Hrvatsku prošle godine. Iako je to napredak od prijašnjih godina, ove se godine prognozira da će našu obalu ali i kopno posjetiti preko 250 tisuća kineskih turista koji se klasificiraju u tri glavna segmenta, masovni ali educirani turisti koji putuju iz razonode ili pak avanture, high end turisti koji će rado putovati i obiteljski, i to samo zbog edukacije svoje djece pa će, primjerice, rado investirati u različite master class edukacije za svoje dijete, poput usavršavanja sviranja glazbenih instrumenata kod priznatih stručnjaka, sportske škole, i sl., te poslovni potentan high end turistički segment. Sudionicima konferencije predstavljen je i potencijal nautičkog turizma kojeg je predstavio Wang Shuai, osnivač i predsjednik iYATa, najveće kineske nautičke tvrtke high end turizam.

Silk Road Tourism Conference
 
Uz iznimno edukativna i činjenicama bogata predavanja o turizmu na konferenciji su sudjelovali i predstavnici iz kineske korporacije Z-Run koji su premijerno predstavili projekt 312 o učinkovitom sustavu za praćenje proizvoda koji će od 2020. godine biti obvezatan za sve tvrtke koje svoje proizvode plasiraju na veliko kinesko tržište. Sustav predstavlja svojevrsnu revoluciju u trgovini gdje će svaki proizvod imati tzv. vlastitu putovnicu u vidu naljepnice/čipa sa svim detaljima što je osnova i big data koncepta i tehnologije, gdje će svaki trgovac znati za svaku, primjerice, flašicu vode gdje se nalazi, u kojoj trgovini ali i cijeli povijesni segment od proizvodnje do trenutne pozicije. Upravo ovaj inovativni sustav otvara jednu novu eru u trgovini te utječe na optimizaciju poslovnih procesa, a uvođenje sustava prati i cjelovita edukacija koja će omogućiti da se tzv. proizvodna putovnica na sam proizvod integrira u procesu proizvodnje ili pak na carinskoj zoni u Kini, ovisno o dogovoru s tvrtkama. Kinezi sustav naslanjaju na vlastitu 5G tehnologiju koja je, skoro pa doslovno, implementacijski izvediva po principu plug and play. Osim što 5G omogućuje download jednog igranog filma u jednoj sekundi, to otvara sasvim nova vrata i novu revoluciju u društvu o čemu ćemo još svjedočiti u narednom periodu, ali i velike mogućnosti unapređena turističkog sektora, kako servisno tako i tehnološki te trgovinski.

„Ustrajnost CSEBA tima koji promovira Hrvatsku i regiju napokon se očituje i drago mi je bilo vidjeti da smo povezali regionalne gospodarstvenike s kineskim koji su se na samoj konferenciji umrežili i stvorili nove mogućnosti za poslovnu suradnju. Ovo je samo jedna od aktivnosti i konferencija koje planiramo raditi u idućem periodu jer nas čeka još dug period promoviranja i educiranja obiju strana kako bi još više vidjeli kineskih turista, kako na kopnu tako i na našoj lijepoj obali.“, istaknuo je Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva CSEBAe.