×

Kongres hotelijera: Smanjenje stope PDV-a povećalo bi ulaganja u turizam za 15 milijardi kuna

U sklopu XVII. Kongresa hotelijera održana je panel diskusija "Utjecaj porezne politike na ulaganja u turizmu"; nužna je promjena porezne politike za snažniji investicijski ciklus u hotelski sektor
Kongres hotelijera: Smanjenje stope PDV-a povećalo bi ulaganja u turizam za 15 milijardi kuna

U sklopu XVII. Kongresa hotelijera „Inovacijske tehnologije u hotelijerstvu“ održana je panel diskusija po nazivom Utjecaj porezne politike na ulaganja u turizmu na kojoj je zaključeno kako je neophodna promjena porezne politike koja bi doprinijela snažnijem investicijskom ciklusu u hotelski sektor. Na panelu su sudjelovali hotelijeri Joško Lelas i Franco Palma, dr. Ante Babić, glavni tajnik FIC-a (Vijeća za strane investicije) te konzultant Boston Consulting Groupa, Tomislav Čorak.

„Turizam je danas jedan od rijetkih sektora u Hrvatskoj koji kontinuirano bilježi pozitivne rezultate i ulaže u razvoj. No, bez obzira na tu činjenicu, Hrvatska je prema konkurentnosti u svjetskom turizmu na 35. mjestu, a po poreznom opterećenju na 134. mjestu. PDV na usluge smještaja i ugostiteljstvo u Hrvatskoj iznosi 13 posto, što je najviša stopa u odnosu na konkurentske mediteranske zemlje. Smanjenjem te stope ne samo da možemo pokrenuti veliki val investicija u turizmu, već će tako turizam dugoročno više doprinijeti u državni proračun nego sadašnja porezna politika“, istaknula je Ivana Budin Arhanić, članica Izvršnog odbora UPUHH-a i Uprave Valamar Riviere.

Sudionici panela su se složili kako je ulagački potencijal turizma u Hrvatskoj daleko veći od realizacije te su naglasili kako bi oni povećali svoja ulaganja da su porezna opterećenja, i specifično PDV, manji od postojećih 13 posto. Dr. Ante Babić naglasio je loše rezultate u privlačenju stranih investicija zbog ukupno lošeg investicijskog poslovnog okruženja u RH.

„Ukupno investicijsko poslovno okruženje u 2014. pogoršalo se u odnosu na 2013., a prije svega to se ogleda u čestim promjenama zakonodavnog okvira, poreznoj politici, neefikasnoj javnoj upravi i dr. Smanjenje PDV-a na turizam na 5 posto privuklo bi turiste u većoj mjeri, a povrat bi se ostvario kroz povećanje izvanpasionske potrošnje. Kad je riječ o prijedlogu poreza na nekretnine, on ne bi trebao biti veći od komunalne naknade“, kazao je dr. Ante Babić.

Strategija razvoja turizma predviđa 25 milijardi kuna ulaganja u smještaj do 2020., a to je moguće ostvariti jedino izmjenom postojeće porezne politike. Zbog toga Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) predlaže da se međustopa PDV-a na smještaj smanji na 5 posto. Ključni pozitivni učinci smanjenja međustope PDV-a na usluge smještaja na turizam i domaću ekonomiju bili bi rasterećenje sektora od 550 do 600 milijuna kuna godišnje, oko 2,5 milijarde kuna godišnje sredstava za nova ulaganja, godišnji rast prihoda od smještaja turističkih tvrtki od 15 posto već u 2017. godini. Na taj bi način turističke tvrtke do 2020. godine stvorile oko 10 milijardi kuna te osigurale 11.000 novih radnih mjesta do 2020. godine, istaknuto je na panelu.

„Strategija turizma ne može se ostvariti bez potpore u investicijama. Hotelijeri su prisiljeni investirati, jer nam pada konkurencija, a hotelski kapaciteti moraju se obnavljati svakih sedam do osam godina. Nama trebaju konkretne stimulativne mjere. Ako ih ne budemo imali, nećemo ostvariti ciljeve strategije razvoja turizma“, izjavio je Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK.

Hotelijeri novi udar na turistički sektor vide u najavi predloženog Zakona o porezu na nekretnine koji bi donio povećanje troškova od 2,5 pa do 5 puta u odnosu na iznos koji domaći hotelijeri trenutno izdvajaju za komunalnu naknadu.

„Nekretnine su za hotelijere osnovno sredstvo proizvodnje te je stoga nužna detaljna analiza i studija učinka najavljenog zakona na gospodarstvo i gospodarstvenike. Smatramo da bi cilj Vlade RH trebao biti rasterećenje zdravih i profitabilnih sektora koji donose nova radna mjesta i nova ulaganja, što turizam kao strateška grana gospodarstva zasigurno jest“, zaključila je Ivana Budin Arhanić.