×

Ljetni red letenja u zračnim lukama

Nove linije uveli su većinom gradovi na obali, a to je i prilika za hrvatske građane da iskoriste povoljne letove prema europskim destinacijama.

Sezonski red letenja na većini zračnih luka započeo je krajem ožujka, a sve su predsezonu započele uvođenjem direktnih letova prema nekim novim destinacijama i potpisivanjem ugovora s novim zrakoplovnim kompanijama. Riječ je o čak 20 novih linija, od kojih je većina iz zračnih luka na obali prema europskim gradovima s kojima do sada nisu bili povezani redovnom avio linijom.

Nove direktne linije su jedan od način pojačavanja predsezone i posezone, pa se u tom period očekuje daleko veći broj gostiju nego prošle godine, a temeljem svih potpisanih ugovora za cijelu sezonu se, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, očekuje više od 1,1 milijuna avio-gostiju (dvostruko više nego u sezoni 2010.). Isto tako, ovo je odlična prilika i za hrvatske građane da iskoriste.

Među novim letova su i oni niskotarifnih zrakoplovnih kompanija, poput Ryanaira i EasyJat-a, a karte za njihove letove bit će dostupne po povoljnim cijenama već od 7 eura...

Rijeka
Sezona letenja u Zračnoj luci Rijeka ove godine je otvorena s tri nove linije:
- od 15.04. Rijeka - London (Ryanair) - ponedjeljkom i petkom
- od 15.04. Rijeka - Stockholm (Ryanair) - ponedjeljkom i petkom
- od 29.05. Rijeka - Dusseldorf (Air Berlin) - tri puta tjedno

Pored Ryanaira i Air Berlina Zračna luka Rijeka imat će redovne linije od zračnih prijevoznika Croatia Airlines i VIP Wings s destinacijama London, Köln, Stuttgart, Košice, i Münster/Osnabrück.
Karte za London i Stockholm dostupne su po cijenama već od 7 eura, a mogu se kupiti isključivo preko internet stranice www.ryanair.com, a za Dusseldorf po cijeni od 53 eura i mogu se kupiti na www.airberlin.com.

Pula
Pula je od ove sezone povezana i s Belgijom:
- od 25.06. Pula - Bruxelles (Ryanair) - ponedjeljkom i subotom.

Osim s Bruxellesom, Pula će redovnim linijama ove sezone biti povezana s Londonom, Madridom, Parizom, Oslom, Frankfurtom, Stanstedom i Zagrebom. Sezona letenja u pulskoj zračnoj luci započela je 29.03. i trajat će do 29.10.

Karte za Bruxelles mogu se kupiti na internet stranicama www.ryanair.com po cijeni od 21,99 eura, a sve informacije o ostalim zračnim linijama na stranici www.airport-pula.hr.

Zagreb
Hrvatska metropola ove je sezone novim direktnim letovima povezana s nekoliko europskih destinacija:
- od 11.02. Zagreb - London Gatwick (EasyJat)
- od 17.02. Zagreb - Dortmundom (EasyJat) - četvrtkom i subotom
- od 15.05. Zagreb - Istanbul (Croatia Airlines) - utorkom, četvrtkom i nedjeljom

Osim navedenih gradova Zagreb će i ovu sezonu biti povezan s Parizom, Budimpeštom, Munchenom, Bečom, Frankfurtom, Stuttgartom, Moskvom, Zurichom, Amsterdamom, Kopenhagenom, Pragom, Splitom, Dubrovnikom, Podgoricom, Pulom, Sarajevom, Bruxellesom i Rimom.

Karte za EasyJat mogu se kupiti po cijeni od 39,99 eura (u jednom smjeru s pristojbama) na internet stranici www.easyjet.com, za Istanbul na www.croatiaairlines.com, više informacija o drugim letovima i prijevoznicima na www.zagreb-airport.hr.

Split
Tijekom ljetne sezone 2011., iz Splita bi trebalo letjeti devet novih avioprijevoznika prema osam novih destinacija - Ljubljana, Kristiansand (Norveška), Norrköping (Švedska), Ancona (Italija), Barcelona (Španjolska), Salerno (Italija), Örnsköldsvik (Švedska) i Odense (Danska).
Riječ je uglavnom o charter letovima, a linije će prometovati od početka svibnja do kraja listopada.

Osim navedenih destinacija iz Splita se može letjeti za Zagreb, Madrid, Munchen, Frankfurt, Koln, Beč, Rim, Pariz, Kopenhagen, Dortmund, Berlin, Stockholm, Lille i Oslo.
Više informacija o prijevoznicima i redu letenja na internet stranici www.split-airport.hr.

Zadar
Tijekom sezone Zadar će novim linijama biti povezan s tri europske destinacije:
- Od 03.05. do 29.09. Zadar - Munchen (Croatia Airlines) - utorkom i četvrtkom
- Od 20.05. do 30.09. Zadar - Zurich (Croatia Airlines) - ponedjeljkom i petkom
- Od 30.03. do 26.10. Zadar - Dublin (Ryanair) - srijedom i subotom.

Karte za Dublin mogu se kupiti po cijeni od 19,99 eura u jednom smjeru na internet stranici www.ryanair.com, dok su se za ostale dvije destinacije mogle kupiti po promotivnoj cijeni od 89,00 eura i 99,00 eura od 23.02. do 14.03., a sadašnja cijena je dostupna na stranici www.croatiaairlines.com.

Ostale destinacije dostupne iz Zadra i ove sezone su London, Bruxelles, Dusseldorf, Koln, Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Friedrichafen, Munchen, Oslo, Stockholm, Bratislava, Zagreb i Pula. Više informacija o kartama, destinacijama i redu letenja iz Zračne luke Zadar na internet stranici www.zadar-airport.hr.

Dubrovnik
Turističko središte južne Hrvatske u novoj će sezoni biti povezano s četiri nove destinacije:
- Od 23.06. do 25.08. Dubrovnik - Lisabon (TAP Portugal) - četvrtkom
- Od 19.05. do 23.10. Dubrovnik - Venecija (Croatia Airlines) - četvrtkom i nedjeljom
- Od 20.06. do 7.09. Dubrovnik - Beograd (Croatia Airlines) - ponedjeljkom i srijedom
- Od 21.04. do 23.10. Dubrovnik - Atena (Croatia Airlines) - utorkom, četvrtkom i nedjeljom

Karta za Lisabon može se kupiti po cijeni od oko 200 eura na stranici www.flytap.com, a za Veneciju (od 164 eura), Beograd (od 70 eura) i Atenu (od 99 eura) na stranici www.croatiaairlines.com.

Iz Dubrovnika se ove sezone može letjeti i za Osijek, Split, Zagreb, Barcelonu, Belfast, Bergen, Berlin, Bilbao, Birmingham, Bruxelles, Bukurešt, Koln, Dublin, Dusseldorf, Edinburgh, Frankfurt, Ženeva, Hanover, Helsinki, London, Madrid, Manchester, Leeds, Milan, Oslo, Munchen, Pariz, Rim, Stavanger, Stockholm, Tel Aviv, Valencija, Beč, Zurich, Trondheim i Kopenhagen. Više informacija o redu letenja i destinacijama na internet stranici www.airport-dubrovnik.hr.

Mali Lošinj
Već za Uskrs gosti iz Italije imati će priliku posjetiti otok Lošinj novouspostavljenom avionskom linijom Fano - Mali Lošinj.
Linija kreće s letovima 21.04. (četvrtak) i to polaskom iz Fana u 11,00 sati, dolaskom u zračnu luku Mali Lošinj 11,30, te povratkom isti dan za Fano u 12,00 sati i dolaskom u Fano u 12,30 sati.
Linija će povezivati Fano i Mali Lošinj do sredine mjeseca rujna, ponedjeljkom i četvrtkom u pred i pod sezoni, dok će za ljetnih mjeseci linija ići ponedjeljkom i petkom.
Cijene se kreću od 75 do 95 eura zavisno od sezone za kartu u jednom smjeru, te od 140 do 180 eura za povratnu kartu. Više informacija na internet stranici www.cappelli-tourist.hr

Osijek
Krajnji istok Hrvatske ove će cijele sezone biti novom linijom povezan s Njemačkom:
- od 27.03. Osijek - Frankfurt (Ryanair) - srijedom i nedjeljom
Linija će prometovati do 26.10., što je prvi put da će linija prometovati tijekom cijele sezone.
Osim za Frankfurt, Osijek će zračnim linijama Croatia Airlinesa biti povezan sa Splitom (utorkom) i Dubrovnikom (ponedjeljkom).
Karte za Frankfurt mogu se kupiti po cijeni već od 14,99 eura na internet stranici www.ryanair.com, a one za Split i Dubrovnik na stranici www.croatiaairlines.com.