×

MZLZ u intenzivnim pripremama za otvaranje novog terminala krajem ožujka

Novi suvremeni putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb planira se otvoriti krajem ožujka, a trenutno su još uvijek u tijeku testiranja procesa i tehnologije te edukacija osoblja.
Međunarodna zračna luka Zagreb
Međunarodna zračna luka Zagreb
Foto: Međunarodna zračna luka Zagreb

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u intenzivnim je pripremama za otvorenje novog putničkog terminala, planiranog krajem ožujka, a točan će datum objaviti kada se usuglase svi dionici, doznaje se iz MZLZ-a.

“Otvorenje novog putničkog terminala, koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, nova je razvojna faza zračne luke i s tehnološkog i organizacijskog aspekta. Veličina i prostranost novog terminala, nove funkcionalnosti i brojni komercijalni sadržaji, putnicima će osigurati značajno, kvalitetnije i ugodnije iskustvo putovanja”, naglašavaju iz MZLZ-a, dodajući da su u zračnoj luci još uvijek u tijeku testiranja procesa i tehnologije te edukacija osoblja.

Ističu i da će se sve prometne i druge aktivnosti s postojećeg terminala u potpunosti preseliti prilikom otvorenja novog terminala za promet. Tako će se već prvi dan kad se novi terminal otvori za promet odvijati prihvat i otprema zrakoplova, putnika i prtljage prema redu letenja, kao i sve predviđene komercijalne aktivnosti.

Novi terminal proteže se na 65 tisuća četvornih metara na četiri razine, od kojih su prve dvije za dolaske, a druge dvije za odlaske, a imat će osam avio mostova za izravan ulazak i izlazak u zrakoplove. U prvoj fazi predviđeno je da će nova zgrada moći primiti 5 milijuna putnika, kojima će biti dostupno 30 šaltera za registraciju sa tri trake za preuzimanje prtljage.

Porast prometa i poslovnih aktivnosti
Otvorenje novog putničkog terminala, na čemu se intenzivno radi zadnje dvije godine, zasigurno toj zračnoj luci donosi i porast prometa putnika te tereta i općenito poslovnih aktivnosti, čime se nastavljaju, pa i pojačavaju pozitivni trendovi iz zadnjih nekoliko godina.

Prošlu godinu MZLZ je završila sa 2,8 milijuna putnika, čime je ukupan rast prometa putnika u posljednje tri godine premašio 20 posto, a povećan je i broj novih destinacija na koje se leti iz te luke i iz kojih zrakoplovi slijeću na tu luku.

“Uz rast novih destinacija bilježimo i povećanje frekvencija na postojećim destinacijama, kao i dolazak deset novih zrakoplovnih kompanija. I ove godine se to nastavlja, pa su tako početak letenja za Zagreb u ljetnom redu letenja najavili Emirates na izravnoj liniji za Dubai, kao i britanski Monarch Airlines na izravnoj liniji za London i Manchester, što je i nova destinacija za Zagreb”, iznose iz MZLZ-a.

MZLZ redovitim marketinškim aktivnostima i sudjelovanjima na međunarodnim zrakoplovnim konferencijama i forumima održi prosječno oko 60 sastanaka s različitim zrakoplovnim kompanijama, čije su redovite teme otvaranje novih linija i dolazak novih kompanija u Zagreb, kao i povećanje frekvencija i kapaciteta na postojećim linijama, kažu iz te tvrtke-koncesionara zagrebačke zračne luke.

Zračna luka Zagreb dana je 2012. u 30-godišnju koncesiju francuskoj tvrtki ZAIC odnosno konzorciju kojeg čine Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, TAV Airports, Viadukt, Marguerite Fund i IFC, član grupacije Svjetske banke, a za upravljanje tom lukom koncesionar je osnovao tvrtku MZLZ.

Pripremni radovi za gradnju počeli su u jesen 2013., a građevinski radovi na novom putničkom terminalu krajem 2013. Izvodili su ih tvrtka Bouygues Batiment International zajedno s hrvatskim tvrtkama Viaduktom, Kamgradom, Zagreb Montažom te KFK tehnikom, uz angažiranje više od tisuću radnika i ukupnu investiciju od 313 milijuna eura. Svi radovi su obavljeni u skladu s planiranim rokovima.

Suvlasnici zagrebačke Zračne luke su RH (država) s 55 posto, Grad Zagreb s 35 posto te Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica s 5 posto udjela.