×

Na izmaku još jedne kongresne godine: pogled u budućnost

Stiglo je vrijeme da se osvrnemo ukratko na proteklu kongresnu godinu u Hrvatskoj, poželimo vam sve najbolje povodom nadolazećih blagdana i okrenemo pogled prema, nadamo se, još uspješnijoj 2019. godini!
Na izmaku još jedne kongresne godine: pogled u budućnost
Foto: Depositphotos

Hrvatska kongresna industrija uspješno završava još jednu godinu, mogli bismo zaključiti iz općih kretanja dionika ovog propulzivnog poslovnog (manjim dijelom turističkog) tržišta. Privatni sektor, prije svega hotelijeri, nastavili su sa značajnim ulaganjima u svoju ponudu i kapacitete, dio kojih je zahvatio i kongresni segment. Broj poslovnih događanja veći je nego ikada; poslovni ljudi vole se sastajati, educirati, družiti.

No, u vremenima kada su budgeti za evente značajno manji nego prije desetak i više godina, a zahtjevi i očekivanja tržišta sve veći, organizatori događanja često moraju biti „čudotvorci“ ne bi li s manje sredstava postigli onaj željeni wow doživljaj, jedan je od zaključaka panela o trendovima u organiziranju korporativnih evenata održanog na godišnjem Forumu hrvatske kongresne industrije. Potražnja za našim vodećim kongresnim destinacijama je, sukladno općem rastu popularnosti Hrvatske u svijetu, sve veća; neki to jako dobro iskorištavaju i iz godine u godinu premašuju prodajne ciljeve, dok ostali još pokušavaju uhvatiti zamah i iskoristiti sve potencijale koje poslovni turizam pruža.

Javni sektor se počeo buditi i prepoznavati važnost kongresne industrije za cjelogodišnje poslovanje - nakon pet godina ponovno je uspostavljen kongresni ured.

 Nakon pet godina zatišja te lobiranja struke, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica odlučili su ponovno otvoriti nacionalni kongresni ured, dok je HTZ krajem godine pokrenuo promotivnu kampanju i prezentira Hrvatsku kao kongresnu destinaciju na devet svjetskih tržišta pod sloganom „Full of Opportunities“. Kongresni ured trenutno zapošljava dvije osobe, odnosno vodi ga u stručnim krugovima poznata Đive Kovačević, koja je bila i dio bivšeg kongresnog ureda pri HTZ-u. Inicijativa je svakako pohvalna, svaka ozbiljna kongresna destinacija ima svoj kongresni ured, zna se i plan rada i obujam poslova koje kongresni uredi obavljaju i koja im je zadaća.

Pred hrvatskim kongresnim uredom je odluka: hoće li biti jedan od tradicionalnih kongresnih ureda ili će djelovati na način kako moderni i proaktivni kongresni uredi rade.

No, pred hrvatskim kongresnim uredom je odluka: hoće li biti jedan od tradicionalnih kongresnih ureda koji većinu svojeg budgeta i vremena troše na nastupe na burzama i radionicama, promoviranje i marketing u specijaliziranim medijima, organizaciju studijskih putovanja, podršku već ugovorenim međunarodnim skupovima ili onima u fazi kandidatura... ili će djelovati na način kako moderni i proaktivni kongresni uredi rade. Potonji su partneri i podrška čitavoj industriji te na neki način generator zbivanja, oni aktivno rade na dobivanju poslova i dovođenju velikih međunarodnih događanja u svoje zemlje i gradove, jako dobro razumiju koje su strateški važne industrije i znanstvene discipline unutar kojih postoje mogućnosti poticanja i organizacije sastanaka, kongresa, insentiva... Dakle, moderni kongresni uredi puno su više od promatrača i financijske podrške gotovim projektima; oni okupljaju i predvode svoju industriju, jako dobro razumijevajući sve mehanizme ovog specifičnog tržišta, znajući kako kongresna industrija nije i ne može biti samo jedan od selektivnih oblika turizma, koji u najboljem slučaju sudjeluje s 15-20 % u ukupnim turističkim prihodima, koliko god naši statističari, teoretičari i kreatori politika tvrdili suprotno.

Neprofitni sektor, odnosno HUPKT je pokrenuo Ambasador program, a u ožujku iduće godine nas očekuje prvo izdanje nacionalne kongresne burze Meetex.

Neprofitni sektor, okupljen prevenstveno oko strukovne udruge HUPKT, na određeni način je sve ovo vrijeme odsutnosti nacionalnog kongresnog ureda preuzeo dio njegovih poslova i pokrenuo važne projekte, poput Ambasador programa koji iduće godine kreće u realizaciju te nacionalne kongresne burze s međunarodnim kupcima – Meetex, čije se prvo izdanje održava u ožujku 2019. Jedan od glavnih motiva pokretanja ovakvog b2b događanja bilo je postojanje kongresnih sajmova, burzi i radionica u većini susjednih zemalja šire regije, osim u Hrvatskoj. Vrijedna ekipa u spoju neprofitnog i privatnog sektora, uz podršku državnih institucija, entuzijastično radi svoj posao - držimo im palčeve da prvi Meetex bude uspješan i poluči željene rezultate.

Ipak, u jednom kongresna industrija, unatoč pozitivnim pomacima, ove godine nije uspjela: izlobirati i izboriti se za izgradnju barem jednog velikog kongresnog centra u Hrvatskoj, koji bi bio pokretač poslova čitave destinacije. Kongresni centri se nalaze u strategiji turizma, Akcijskom planu poslovnog turizma, u raznim predizbornim obećanjima, o njima se govori već dugi niz godina, ali se još ništa konkretno nije pokrenulo. Sa željom i vizijom velikog polivalentnog kongresnog centra na primjerenoj zagrebačkoj (dubrovačkoj, splitskoj...) lokaciji, nalik onima u Sydneyu, Dublinu ili Lausanni, želim vam svima sretan Božić i bolju nego ikada 2019. godinu!