×

Najnoviji tehnološki trendovi u kongresnoj i event industriji

Mobilne aplikacije u organizaciji evenata u svijetu su već postale „must have“, no u Hrvatskoj i regiji tek smo na početku njihovog korištenja u kongresnoj industriji. Koji su još zadnji trendovi u primjeni tehnoloških rješenja na eventima?
Marriott - dvorana
Marriott - dvorana
Foto: Marriott

Jedan od vodećih poznavatelja kongresne tehnike i tehnologije u nas, Adem Braco Suljić iz AS kongresnog servisa, nedavno je održao vrlo korisno predavanje na edukaciji HUPKT-a o tehnološkim trendovima u svjetskoj kongresnoj industriji. Iako u Hrvatskoj zaostajemo u njihovoj primjeni, prije svega zbog ušteda u budžetima prilikom organizacije evenata, svakako ih je dobro poznavati te pokušati koristiti barem dio navedenog.

Aktivno sudjelovanje
Najveći trend u 2017. nije neka specifična tehnologija, već pojam „engagement“, odnosno aktivno sudjelovanje na eventima i pretvaranje pasivnog promatrača u aktivnog sudionika, s ciljem postizanja emocionalne angažiranosti. U tome nam najviše mogu pomoći razne mobilne aplikacije koje sadrže interaktivne funkcionalnosti – voting (sustavi za glasanje), Q&A messaging (postavljanje pitanja i dobivanja odgovora), chatrooms (zatvorene grupe za „čavrljanje“ između sudionika), matchmaking (sustavi za prepoznavanje osoba i spajanje sudionika sličnih interesa), istraživanja i ankete, društvene mreže...

Gemifikacija
Igranje igrica odavno je postalo više od puke zabave djece i mladih te pronalazi svoj put u raznim industrijama, pa tako i u kongresnoj. Najbolji primjer je prošlogodišnja histerija oko igrice Pokemon GO, gdje je sama igrica spojena sa sustavom virtualne stvarnosti na mobilnim uređajima, dobivši tako jednu puno kompleksniju dimenziju. Cilj gemifikacije je postizanje prave angažiranosti sudionika, kako na fizičkoj, tako i na emotivnoj razini.

Virtualna stvarnost
Riječ je o tehnologiji koja je donedavno bila slabo dostupna radi svoje visoke cijene, no sada na „mala vrata“ ulazi u razne sfere korištenja i u našoj industriji. Tako primjerice možete organizirati virtualni inspekcijski posjet nekom hotelu ili kongresnom centru u pravom vremenu, bez da trošite novac za osobnu posjetu, organiziraju se virtualni sajmovi i sl. Veliki igrači poput Googlea, Facebooka ili IBM-a prepoznali su potencijal tržišta i uvelike ulažu u razvoj alata virtualne stvarnosti, dok američka NBA košarkaška liga ravija platformu za prijenos utakmica u virtualnoj stvarnosti.

Prenosiva Beacon tehnologija
Ova tehnologija se bavi mikro lociranjem osoba u prostoru, a svojom cijenom od 15.000 do 30.000 dolara po eventu, još nam je slabo dostupna. No, itekako može biti korisna sudionicima događanja. U prostoru eventa postave se beacon senzori („svjetionici“) koji skeniraju prostor uokolo nekoliko metara i traže uključen beacon prijemnik - bluetooth uređaj ili mali prijenosnik dobiven na registraciji. Sudionik eventa unutar beacon aplikacije definira koje ga teme, proizvodi ili osobe zanimaju te ga sustav prepozna čim se približi zadanom pojmu i poziva na sudjelovanje. Primjerice, korištenjem ovog sustava na kongresu liječnika možete biti obaviješteni kada se nalazite u blizini nekog od registriranih liječnika kirurga, ako su vam navedeni od posebnog interesa, te vam pokazuje njegovu sliku, omogućujući  daljnji kontakt i upoznavanje.

Event Intelligence
Radi se o raznim načinima prikupljanja velikog broja podataka o ponašanju sudionika na eventima (dio sustava „big data“), što može biti vrlo korisno za same organizatore, koji potom mogu analizirati uspjeh i ROI samog eventa, preferencije sudionika, njihovo zadovoljstvo, itd.

Integracija
Zadnjih godina događa se integracija event aplikacija i raznih platformi poput anketa, registracijskih sustava, gemifikacije i sl. u mobilne aplikacije dostupne svim korisnicima pametnih mobilnih uređaja. Na taj način postaju jednostavniji i dostupniji za korištenje jer danas većina ljudi koristi jedan ili više pametnih uređaja.