×

Najveći skup Nobelovaca u 2017. u Europi održat će se u Dubrovniku

Ministar turizma Gari Cappelli najavio održavanje 10. ISABS konferencije u Dubrovniku koja predstavlja najveće okuljanje Nobelovaca u Europi u 2017. godini.
10. ISABS konferencija u Dubrovniku
10. ISABS konferencija u Dubrovniku
Foto: Ministarstvo turizma

Ministar turizma Gari Cappelli i prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a i predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzične znanosti danas su u Zagrebu najavili održavanje «The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine” posvećene iskoracima u medicini, forenzici i antropološkoj genetici. Konferencija će se održavati od 19. do 24. lipnja u Dubrovniku, a na njoj se očekuje preko 500 sudionika iz 40-tak država. U samoj najavi održavanja ove konferencije, sudjelovao je i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Ratomir Ivičić, koji je s organizatorima potpisao ugovor o suradnji u organizaciji ovog za Republiku Hrvatsku iznimnog znanstvenog događaja.

Ovom je prilikom prof. dr. Dragan Primorac predstavio program konferencije u čijoj organizaciji osim International Society for Applied Biological Sciences (ISABS), sudjeluje i vodeća američka zdravstvena institucija Klinika Mayo, a partner institucija je Američka Akademija za forenzične znanosti. Riječ je o vodećoj svjetskoj forenzičnoj organizaciji u čijem radu sudjeluje 7.500 najutjecajnijih stručnjaka iz područja forenzičnih znanosti. U sklopu održavanja konferencije, osim predavanja vodećih svjetskih stručnjaka iz područja kliničke i molekularne medicine te iz područja forenzičke i antropološke genetike, predavanja će održati i petero dobitnika Nobelove nagrade iz područja kemije i medicine, što je najveći skup „Nobelovaca“ ikad izvan Švedske.

Na temu značaja ove konferencije za Hrvatsku osvrnuo se ministar Cappelli te istaknuo: „Ova konferencija jedan je od najznačajnih svjetskih znanstvenih događaja tijekom 2017. godine i zato mi je posebno drago što će se održati baš u Hrvatskoj, u Dubrovniku. Hrvatska ima potencijal postati jedna od prepoznatljivih destinacija poslovnog turizma, a okupljanje ovako velikog broja stručnjaka iz čitavog svijeta svakako doprinosi jačanju te prepoznatljivosti. Uskoro ćemo otvoriti kongresni ured u sklopu Hrvatske turističke zajednice i vjerujem da ćemo u budućnosti biti svjedoci brojnih ovakvih svjetskih događanja koje će Hrvatsku učiniti još konkurentnijom turističkom destinacijom.“

10. ISABS konferencija u Dubrovniku

Prof. dr. Primorac, u ime organizatora (ISABS) te direktor Ivičić, u ime Hrvatske turističke zajednice, potpisali su ugovor o suradnji u organizaciji ovog za Republiku Hrvatsku iznimno značajnog znanstvenog događaja koji će okupiti znanstvenike sa svih kontinenata.

Prof. Primorac ovom je prilikom istaknuo kako pozicioniranje Hrvatske kao države znanja na ovakav način nema cijenu te kako je ovogodišnji kongres golem iskorak za Hrvatsku. „Radi se o najvećem okupljanju Nobelovaca u Europi u 2017.godini. koji će iz Dubrovnika poslati poruku kuda ide medicina 22.stoljeća“, naglasio je prof. Primorac.

Podsjećamo, u prosincu 2016. godine predstavljen je i akcijski plan razvoja kongresnog turizma gdje su predstavljene smjernice razvoja ovog segmenta turističke ponude važnog za produljenje turističke sezone, povećanje prihoda ostvarenih u turizmu kao i povećanje cjelokupne konkurentnosti hrvatskog turizma. Akcijski plan razvoja kongresnog turizma nastao je na temelju Strategije razvoja turizma do 2020. godine, a u kojoj je proizvod poslovnih skupova istaknut kao jedan od potencijalno važnijih turističkih proizvoda Hrvatske. „Hrvatska je prepoznata na turističkom tržištu, ali vrijeme je da počnemo govoriti o turističkoj godini, a ne više samo o turističkoj sezoni. Svijetu ćemo se predstaviti ne samo vrhunskom uslugom, već i vrhunskim znanjem“, istaknuo je ministar Cappelli.