×

Neiskorišteni potencijal turizma Hrvatske - sportski turizam

2. kongres sportskog turizma održat će se u Makarskoj, u hotelu Meteor, od 11. do 12. studenog 2016. godine.
2. kongres sportskog turizma, Makarska
2. kongres sportskog turizma, Makarska

2. kongres sportskog turizma nosi visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović uz preostale mnogobrojne pokrovitelje: Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski klub olimpijaca, Županiju Splitsko dalmatinsku, Grad Makarsku. Očekuje se i dolazak državnog vrha u Makarsku na otvaranje kongresa 11. studenog u 11 sati.

Partneri kongresa, institucije koje sudjeluju u radu znanstevno stručnog programa su: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Aspira, Visoka škola za sportski menadžment, Split, Institut za turizam, Zagreb i Splitski klub olimpijaca.

Znanstveni odbor kongresa objedinjuje tim uglednih međunarodnih recenzenata. Ravnatelj znanstvenog odbora prof. dr. sc. Neven Šerić održat će ključno predavanje: Potencijal sportskog turizma za produljenje sezone i jačanje konkurentnosti destinacije. U uvodnom dijelu programa predavat će doc. dr. sc. Dražen Čular na temu Online edukacijski programi (učenje na daljinu) i znanstveni resursi kao potencijal za promociju i razvoj sportskog turizma. Predstavit će se i važnost izrade Stanadarda zanimanja i kvalifikacija za razvoj sportskog turizma. Doc. dr. sc. Mladen Miškulin održat će uvodno predavanje u panel o razvoju vodenih sportova: Ozljeda ramena tijekom kite surfinga i povratak na valove - mit ili realnost. Stipe Božić održat će uvodno predavanje u panelu o razvoju sportskog turizma u brdsko planinskom području Hrvatske. Hrvatski klub olimpijaca u realizaciji kongresa sudjeluje na realizaciji panela: Sportaši nakon profesionalne sportske karijere. Teme panela su obrazovanje sportaša, stipendije, znanstvena ili trenerska karijera, zakon o sportu.

Turizam Dalmacije temeljen je u prošlosti na sportskom turizmu. Grad Makarska, domaćin kongresa, uz djelatnike Turističke zajednice Grada Makarske, novim projektima, ulaganjima i izgradnjom sportske infrastrukture, nastavlja tradiciju lidera sportskog turizma u srednjoj Dalmaciji.

Davor Andrijašević, direktor TZ općine Gradac i Sunčana Matić, LUX promocija

Organizator kongresa, agencija LUX promocija najavljuje za razvoj turizma Hrvatske izuzetno vrijedan i opsežan program temeljen i razvijan na zaključcima održanog prvog kongresa u Zagrebu 2015. godina. Naglasak na drugom kongresu stavljen je na zakonske regulative i standarde. Pri formiranju programa kongresa pažljivo su praćeni trendovi sportskog turizma u svijetu, biranim temama pozicionirani su sportski turizam Hrvatske, naši znanstvenici i sportski stručnjaci relevantni na međunarodnoj razini. Organiziraju se četiri atraktivna panela, a poseban obol kongresu pružaju mladi znanstvenici i stručnjaci mnoštvom prijavljenih izlaganja na teme marketinga u sportskom turizmu, razvoja otoka i zaleđa Dalmacije putem sportskog turizma i dr. Realizaciju kongresa prati i Međunarodna udruga za razvoj sportskog turizma - International Research Network In Sport Tourism (IRNIST), potvrdila je Sunčana Matić iz agencije LUX.

Cilj kongresa je aktivirati državni sektor za prepoznavanjem sporta i sportskih stručnjaka značajnim resursom, mogućnostima konkretnog razvoja turizma i gospodarstva Hrvatske putem do danas neiskorištenog potencijala - sportskog turizma.

Opširnije informacije o sadržaju kongresa, prijavama radova i smještaju moguće je pogledati na web stranici kongresa: sportskiturizamkongres.com.