×

Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu jasnije definira turističke usluge u kongresnom turizmu

Najveći dio promjena novog Zakona o pružanju usluga u turizmu odnosi se na turističke agencije, a vrlo jasno su i definirane turističke usluge u kongresnom turizmu o kojima se do sada vodilo dosta rasprava oko toga u kojim slučajevima organiziranja skupa ili događanja se mora angažirati turistička agencija.
Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu
Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu

Edukacija za primjenu novog Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018., održala se u Zagrebu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Pregled ključnih izmjena prikazali su Željko Trezner, viši predavač na katedri za turizam Veleučilišta Vern i Jasenka Štiglec, načelnica Samostalnog sektora Turističke inspekcije MINT-a, koja je pojasnila prekršajne odredbe.

Kako bi se postiglo jačanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma kroz rasterećenje poduzetnika i učinkovitije komunikacije s tržištem, u novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu najveći dio promjena odnosi se na turističke agencije, ali su i jasnije definirane turističke usluge u kongresnom turizmu. Usluge u kongresnom turizmu do sada u Zakonu nisu bile jasno definirane i bilo je dosta rasprava oko toga kada netko mora angažirati turističku agenciju da bi organizirao kongres. Novi Zakon je taj dio jako precizno definirao i ta odredba je već stupila na snagu 1. siječnja 2018. Turističkim uslugama u kongresnom turizmu se smatraju sve one usluge koje su uobičajene za kongres. Znači planiranje, savjetovanje, promocija, registracija, sadržajne i tehničke organizacije, ali čim istodobno uključuje i ponudu smještaja, prijevoza, transfera, izleta i drugih usluga u turizmu sudionicima skupa – onda ih smije raditi samo turistička agencija.

"Znači, dok neki skup ili događanje ne uključuje na bilo koji način ponudu smještaja, odnosno ni u kojem obliku se ne smije spominjati smještaj, transferi, organizirane ture i izleti, onda to može raditi bilo tko. Čim se doda bilo koja od usluga u turizmu koje bi bile dio Zakona o pružanju usluga u turizmu na način da je samo ponudi – treba angažirati agenciju. To je omogućilo svima koji rade jednodnevne seminare da više ne moraju angažirati agencije, ali ako to traje dva dana i oni uz oglašavanje svoje konferencije na bilo koji način spomenu smještaj, prijevoz, izlet i sl., onda to više ne smiju raditi samostalno, već moraju za cijeli skup angažirati turističku agenciju", naglasio je Trezner.

Jedina iznimka za ovo su javne ustanove koje su u javno zaštićenim područjima. One to mogu raditi kao turističke agencije uz ispunjavanje svih uvjeta koje turističke agencije ispunjavaju. Do promjene u Zakonu je došlo jer često puta kongresi mogu biti kroz kotizaciju oblikovani kao paket aranžmani, a u tom slučaju se primjenjuju i sve odredbe o paket aranžmanima koje donosi EU Direktiva. Iznimka je i za ugostitelje i to samo u području tehničke organizacije. Ako hotelijer nudi uslugu tehničke organizacije i provedbe za skupove i događanja, i to jedino ako uključuje smještaj u njegovom objektu, onda to mogu pružati i ugostitelji.

"Isto tako, ako neki organizator radi kongres koji ima izlete, pred i post ture, ali od sudionika ne naplaćuje apsolutno ništa, može to organizirati. Znači ako je netko osigurao sredstva od europskih fondova i sl., i ako kompletan trošak ide u sudjelovanje i plaća se iz sredstava organizatora bez naplate bilo kakve naknade od sudionika, onda se to može organizirati bez angažiranja turističke agencije.  U takvim slučajevima se ne može od sudionika uvjetovati bilo kakva vrsta osobnog sponzorstva ili donacije", istaknuo je Trezner. 

Zakon o pružanju usluga u turizmu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018., možete preuzeti ovdje.