×

Održana kongresna burza IBTM World u Barceloni

Barcelona je od 17. do 19. studenog bila domaćin svjetske burze kongresne industrije, IBTM World, na kojoj su sudjelovali i izlagači iz Hrvatske. Donosimo kratak izvještaj i prve dojmove sudionika.
IBTM Barcelona 2015
IBTM Barcelona 2015

IBTM world, donedavno poznat kao EIBTM, vodeća je svjetska burza međunarodne kongresne i insentiv ponude i potražnje, a održala se u kongresnom centru Fira Barcelona Gran Via. Manifestacija je u tri dana, od 17. do 19. studenog, ugostila 3.000 izlagača iz više od 150 zemalja i 15.000 posjetitelja koje čine kupci, predstavnici medija, korporacija i asocijacija sa svih pet kontinenata. Održano je nekoliko tisuća unaprijed dogovorenih sastanaka između kupaca i izlagača te više od 100 networking događanja.

Innovation Zone & Meetings Leadership Summit
U sklopu zone inovacija (Innovation Zone) predstavljene su najnovije tehnologije i proizvodi koji utječu na današnju industriju i unaprijeđuju je. Odabrano je Top 10 inovacija za koje se vjeruje da će utjecati na promjene u svijetu kongresne industrije. Projekt InitLive, baziran na cloud sustavu koji uključuje web uslugu i mobilnu aplikaciju koja omogućava organizatorima događanja direktnu komunikaciju s osobljem koje radi na realizaciji na dan događanja, dobio je nagradu „2015 Technology and Innovation Watch award“. Među ostalim inovacijama tu su EventPilot, Loopd Inc., Interactio, EventCollab i drugi.

U sklopu IBTM-a, na Meetings Leadership Summitu, dodijeljena je nagrada za životno djelo gospođi Anne Wallin Rødven, nekadašnjoj direktorici za kongresni turizam u VisitOSLO, kojoj se na taj način odala počast za izniman dugogodišnji doprinos razvoju kongresne industrije.

IBTM Barcelona 2015


Hrvatska turistička zajednica

Hrvatska turistička zajednica i ove je godine nastupila na IBTM world kao destinacija, a prezentirala se hrvatska kongresna i insentiv ponuda. U sklopu sajma organizirani su i individualni sastanci na štandu HTZ-a i posebne prezentacije destinacije za grupe kupaca, a organizirana je i post tura kongresnih i insentive inozemnih agenata u sklopu koje su posjetili Zagreb i Opatiju. Više o njihovom posjetu pročitajte u našem izvještaju o post IBTM turi u Opatiji. Uz HTZ, na štandu je bilo 14 suizlagača, predstavnika hrvatskih hotela, agencija i kongresnih ureda. Suizlagači su bili: Ban Tours, Elite Travel, Esplanade Zagreb, HUP Zagreb, Intours, Jadranka hoteli, Maistra, Penta, Radisson Blu-Dubrovački vrtovi sunca, Radisson Blu Split, Spektar putovanja, TZGZ Kongresni ured, TZG Dubrovnik- Kongresni ured te Valamar.

IBTM Barcelona 2015

Iskustva hrvatskih izlagača
Neki od hrvatskih predstavnika kongresne industrije izlagali su neovisno od HTZ-a, pa je tako TZG Opatije izlagala na štandu Meet in Med - Mediterranean Destinations Network, udruženja koje okuplja razne destinacije Mediterana. Goran Pavlović, menadžer za kongresni i ostale oblike turizma u TZG Opatija objasnio je razloge: „Ove godine smo odlučili sudjelovati na IBTM-u na štandu Meet in Med iz dva razloga. Prvi je prilično kasna odluka o sudjelovanju na burzi, iako znamo svake godine da ćemo ići, uvijek se nekako u zadnji čas sve pripremi. Drugi razlog su troškovi, jer nastup preko HTZ-a je skoro duplo skuplji nego preko Meet in Med-a, a kupci kad biraju sastanke ne gledaju koji je štand već gledaju samu destinaciju. Osim uštede, korist od nastupa na Meet in Med štandu je u tome što smo jedini iz Hrvatske pa dobivamo dodatnu vidljivost, mogućnosti i kontakte. Za sljedeću godinu ćemo još vidjeti, mislim da se mora iznaći neki način da nastup putem HTZ-a bude pristupačniji svima.“

Istaknuo je kako je zadovoljan nastupom TZG Opatija: „Mi niti na IBTM-u niti na Imexu nemamo jako veliki broj sastanaka, bitno nam je da budemo tamo radi vidljivosti, jer ako nismo tamo znači da nas nema ni na međunarodnom tržištu. Cijeli svijet je tamo i ako netko traži Hrvatsku bitno je da tamo može pronaći i Opatiju. S nama su na štandu bili Liburnia Riviera Hoteli te su i oni imali dobre sastanke, neki poslovi koji su bili u pregovorima tamo su zaključeni tako da su i oni zadovoljni nastupom i njima se sufinanciranje našeg nastupa isplatilo, a to nam je i cilj. Kao TZ grada sve podatke i kontakte nakon održanog sajma podijelimo i s ostalim subjektima u gradu te na taj način pomažemo privredi grada. Ono što me u Barceloni pozitivno iznenadilo je to da se vidi da je korporativno tržište ponovno zaživjelo i da se traže insentivi, korporativni eventi koji su prije bili nekako na čekanju. 75% sastanaka koje smo imali je bilo za insentive i poslovna događanja gdje se traže nove destinacije i novi programi i to iz cijelog svijeta, a ne samo Europe. Ove godine je bilo dosta skandinavaca što je dobro tržište obzirom da Scandjet ima bazu u Hrvatskoj na Riječkom aerodromu te sve više razvija letove prema Hrvatskoj pa tu postoji prilika za razvoj.“

IBTM Barcelona 2015

Martina Lucić Čanak i Marijana Brdovnik iz magic4.club svoje iskustvo opisuju ovako: „S obzirom kako smo po prvi puta posjetili IBTM u Barceloni bilo je zanimljivo vidjeti koliko je ovaj veliki MICE sajam konkretniji i efikasniji od velikih turističkih sajmova namijenjenih putovanjima općenito. Mnogo je jednostavnije doći do potvrdi termina za nedogovorene sastanke kao i do osoba koje imaju stvarnu moć odlučivanja. Također je očigledna mnogo veća proaktivnost izlagača kao i njihov interes za ostvarivanjem poslovne suradnje kroz razradu konkretnih projekata na licu mjesta.

S obzirom na odličan izbor predavanja, odvojili smo vremena i za taj dio kako bismo čuli više o trendovima u MICE industriji kao i o stanju na raznim tržištima. Večernje sate smo iskoristili za druženje i skupljanje novih kontakata kroz odlično organizirana networking događanja kod kojih se uistinu vidi velika kreativnost u osmišljavanju evenata i programa koji će zbližiti sve sudionike sajma."

IBTM Barcelona 2015