×

Održana kongresna burza MEETEX ispunila očekivanja

Prva nacionalna kongresna burza MEETEX, okupila je hrvatske izlagače i međunarodne kupce kongresne industrije od 19. do 21. ožujka, u hotelu Westin u Zagrebu
MEETEX 2019
MEETEX 2019
Foto: MEETEX

Prva nacionalna kongresna burza MEETEX - Croatian Meeting Experience Summit – održala se od 19. do 21. ožujka u The Westin Zagreb Hotelu, u organizaciji Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) i tvrtke Inovativni eventi.

MEETEX je okupio 60 inozemnih poslovnih kupaca iz specijaliziranih agencija, korporacija i međunarodnih strukovnih udruženja, a kroz 2 radna dana ove prve nacionalne kongresne burze održan je ukupno čak 1.281 sastanak i to metodom 1-na-1 s izlagačima iz svih destinacija Hrvatske. Od ukupno 72 izlagača, njih 56 su bili predstavnici hotelskih kuća, PCO-a i DMC-a te turističkih zajednica, a dodatnih 16 izlagača bili su predstavnici tvrtki pružatelja tehničko-produkcijskih usluga u poslovnom turizmu. Inozemni kupci došli su iz Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Danske, Francuske, Italije, Letonije, Litve, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije. Burzu su organizirano posjetili i studenti smjera Turizam sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

MEETEX je u otvoren u utorak, 19.ožujka, na večeri dobrodošlice, kada su se sudionicima obratili u ime Grada Zagreba izaslanik gradonačelnika, Toni Biluš, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld te direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

MEETEX 2019

Radni dio MEETEX-a, započeo je 20. ožujka, a moderirali su ga domaći i strani stručnjaci iz područja poslovnog turizma. Tako je prvi dan započeo uvodnim pozdravom organizatora, Adema Brace Suljića, a nastavio se kratkim izlaganjem dr. Roba Davidsona, ikone kongresne industrije, o važnosti 5 osjetila na eventima. Istaknuo je važnost aktiviranja svih osjetila kod sudionika događanja: sluh, vid, miris, okus i dodir jer što je više osjeta aktivirano, to je iskustvo događanja značajnije pa i angažman sudionika veći. Tijekom prvog dana poslovni sastanci prema unaprijed dogovorenom rasporedu trajali su 20 minuta koje su se odbrojavale kod svakog bloka sastanaka. Uz Roba Davidsona, u sklopu Inspiration Minutes blokova sudionici su mogli čuti i Mirjanu Matešić, ravnateljicu Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i glavnu trenericu CSR Akademije UNICEF-a u Hrvatskoj, koja je govorila o utjecaju turizma na dječja prava, dr. Zorana Bahtijarevića, iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, koji je prisutnima objasnio što organizatori medicinskih kongresa očekuju od profesionalnih organizatora događanja, a Joe Bašić, direktor MPG agencije, je ispričao kako je svjetski glazbeni festival Ultra utjecao na razvoj Splita kao turističke destinacije.

MEETEX 2019

Osim radnog dijela programa, sudionicima je organiziran i društveni program, kroz koji su doživjeli Zagreb kao visokokvalitetno odredište poslovnog turizma. Tako je organiziran i incentive “Discover Zagreb in a Photo Hunt”, a prvi dan je završen tematskom večerom “Zagreb – Orient Express“ u Hotelu Esplanade Zagreb.

Drugi radni dan kongresne burze MEETEX započeo je također predavanjem dr. Roba Davidsona, ovoga puta o važnosti komunikacije sa sudionicima događanja prije, tijekom i nakon održanog događanja. Tijekom drugoga dana održana su još 3 bloka B2B sastanaka koji su ovoga puta trajali nešto kraće, po 12 minuta. Među inspirativnim gostima predavačima gost iznenđenja bio je Igor Kovačević, direktor Kongresnog ureda Srbije i predstavnik ICCA-e. Službeni program burze završio je oproštajnim ručkom i zajedničkom fotografijom.

MEETEX 2019

Organizatori i izlagači ne kriju zadovoljstvo održanom burzom

Već tijekom prvoga dana MEETEX-a bilo je vidljivo zadovoljstvo svih sudionika kako organizacijom i konceptom samog eventa, tako i održanim poslovnim sastancima. Prilikom svakog bloka sastanaka gotovo svaki izlagački stol je bio zauzet. Izlagači su mahom komentirali kako su im svi termini popunjeni i da su jako zadovoljni sastancima s kupcima. Anđela Lovrić iz hotelske grupacije Falkensteiner tako je istaknula: “Drago mi je da se u Hrvatskoj napokon održava ovakav tip događanja, summit kongresne industrije. Odaziv je jako dobar, sastanci koje smo imali su bili konstruktivni, kupci su raznoliki, došli su sa različitih tržišta te se vidi da postoji veliki interes za Hrvatsku. Imam dojam da da su kupci ciljano odabrani, odnosno da su se organizatori doista potrudili da na MEETEX dođu osobe koje imaju realan interes. Svi naši slotovi, sva minutaža za sastanke nam je za oba dana bila ispunjena i nismo uopće imali praznoga hoda. Konkretni upiti su tijekom prvog dana većinom bili za incentive, a kupci su uglavnom predstavljali korporativne klijente. No, vjerujem da će po završetku MEETEX-a omjer biti pola-pola, odnosno da će biti upita i za organizaciju kongresa, konferencija, regionalnih sastanaka i slično.”

MEETEX 2019

Marina Raić Bobić iz dubrovačke agencije 360 Events podijelila je svoje iskustvo: “Pozitivno sam iznenađena. Prvo organizacijom MEETEX-a, jer ipak se organizira prvi puta pa želim uputiti sve pohvale organizatorima. I od samih kupaca sam također čula samo pohvale za organizaciju. Mogu reći da je kvaliteta kupaca doista na razini te sa širokog spektra tržišta. Moje iskustvo sa ovakvih događanja je da ih kupci sve više posjećuju samo kako bi se informirali o ponudi destinacije, hotela i agencija, a tek kasnije, nakon konzultacija s klijentima i kreiranja konkretne ponude za njih se obraćaju nama s konkretim upitima. Dubrovnik je atraktivna i poželjna destinacija za poslovni turizam, ali drago mi je čuti i na ovakvim događanjima vidjeti da sve više interesa ima i za destinacije kao što su Split, Šibenik, Istra i Zagreb, naravno.“

Koncept poslovne burze na kojoj su sastanci unaprijed i ciljano dogovoreni, optimalno vrijeme trajanja sastanaka te inspirativna i korisna predavanja kao predah od sastanaka, očito je bio pun pogodak. To je komentirao i direktor MEETEX-a, Adem Braco Suljić, koji je nadalje istaknuo: “MEETEX je premašio naša očekivanja. Posebno nas je iznenadio interes industrije i broj izlagača koji se odazvao na naš poziv. U početku smo se bojali kakav će biti odaziv, ali po njihovom broju vidljivo je da je naše tržište doista bilo gladno eventa ove vrste i da smo zapravo više truda morali utrošiti na iznalaženje kvalitetnih kupaca. Bilo nam je važno da zadovoljavaju sve kriterije koje smo postavili: da imaju financijskog potencijala, da ih zanima Hrvatska i da nemaju ovdje postojećih partnera. Većina ih je dakle novih kupaca koji do sada nisu ništa organizirali u Hrvatskoj.”

MEETEX 2019

Istaknuo je također, kako je puno rada i truda te financijskih resursa bilo potrebno za organizaciju na ovoj razini i naglasio kako realizacija ne bi bila moguća bez podrške Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i ostalih sponzora koji su ih podržali. Cilj MEETEX-a je bio pozicionirati Hrvatsku kao kongresnu destinaciju na međunarodnom tržištu, ali i dionicima hrvatske kongresne industrije, koji nemaju financijskih mogućnosti sudjelovati na regionalnim ili velikim svjetskim kongresnim burzama, pružiti priliku da se predstave međunarodnom tržištu te vjeruje kako su te ciljeve i ostvarili i da će MEETEX postati tradicionalan skup.