×

Održani deseti Dani hrvatskog turizma na Malom Lošinju

Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma održani su 25. i 26. listopada 2017. na Malom Lošinju. Ove godine okupili su više od 1.300 sudionika, turističkih djelatnika i djelatnika iz pratećih industrija koji su sudjelovali na nizu tematskih predavanja, radionica i okruglih stolova. Tradicionalno su dodijeljene i turističke nagrade u više kategorija za najbolje u hrvatskom turizmu.
Održani deseti Dani hrvatskog turizma na Malom Lošinju
Foto: Ministarstvo Turizma

Glavni dio programa započeo je forumom Hrvatske gospodarske komore, pod nazivom „Trendovi i prognoze: što čeka industriju putovanja?“. Analitičar za turizam iz istraživačke kompanije Euromonitor International, Vitalij Vladykin, predstavio je glavna događanja i trendove na svjetskom turističkom tržištu. „Turizam je jedna od potrošačkih industrija koja unatoč postojanju ekonomskih poteškoća pokazuje stabilan rast tijekom posljednjih pet godina. Već bilježimo gotovo 1,2 milijarde dolaznih putovanja na globalnoj razini s očekivanim rastom od 1,6 milijardi u 2022. i s prosječnom potrošnjom od 1.100 eura po putovanju za pet godina. Hrvatska, Španjolska i Portugal tijekom perioda od 2015. do 2017. bilježe najveći i najdinamičniji rast dolazaka u Europi, dok u Hrvatskoj postoji prostor za razvoj kroz planinski turizam i produljenje sezone“, poručio je Vladykin.

Za Kinu se pak predviđa da će do 2021. nadmašiti Njemačku, sa 116 milijuna putovanja godišnje. Kod predviđanja trendova, dolazi i do promjene navika potrošača i pristupa potrošačima, koji su sada u centru pozornosti u usporedbi s prethodnom usredotočenošću na proizvod. „Porast važnosti srednje klase stavlja u fokus ekonomiju dijeljenja i element više vrijednosti za novac. Potrošači žele osobnije, autentično i personalizirano iskustvo blisko iskustvu lokalnoga stanovništva i žele potrošiti svoj novac na iskustva, a ne na stvari. Traži se priča iza proizvoda“, zaključio je Vladykin.

Susret predstavnika Vlade i turističkih djelatnikaSkup koji je izazvao najveći interes ove turističke manifestacije, onaj je o razvoju hrvatskog turizma koji je okupio predstavnike Vlade Republike Hrvatske i turističkih djelatnika. Raspravu za okruglim stolom moderirao je televizijski i radijski voditelj Mislav Togonal, a uz ministra Cappellija sudjelovali su i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, državna tajnica za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević te zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan.

Susret je istaknuo važnost zajedničke povezanosti navedenih ministarstava te najavio neke zajedničke projekte koje će slijediti i izmjene pratećih zakonskih okvira vezanih uz zakon o turističkom zemljištu, zakon o pružanju usluga u turizmu te zakona o koncesijama s naglaskom na dostupnost plaža. Kao glavne izazove s kojima se turizam danas suočava istaknut je nedostatak adekvatne radne snage, nužnost jačanja kontinentalnog i zdravstvenog turizma, proširenja na cijelu godinu te neriješena vlasništva kod postojećih brownfield objekata. Kao kanali za rješenje ovih izazova najavljene su zakonske izmjene, uspostavljanje regionalnih centara kompetencije kojima je cilj edukacija radne snage te novi Dani poslova koji će se organizirati početkom iduće godine s ciljem povezivanja radne snage.

Okrugli stol Turističke destinacije - upravljanje, marketing i brendiranjeNa okruglom stolu „Turističke destinacije - upravljanje, marketing i brendiranje“ sudjelovali su direktorica za strategije i komunikacije britanske nacionalne turističke organizacije Visit Britain Patricia Yates, direktor za strateške projekte i komunikaciju u uredu premijerke Velike Britanije te predstavnik kampanje Great Britain Daniel Walpole, direktorica Nacionalne turističke organizacije Slovenije, Maja Pak, direktor austrijskog turističkog ureda Lech-Zürs, Hermann Fercher te direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić. Maja Pak je predstavila novu strategiju razvoja slovenskog turizma u sklopu koje su, u marketinškom smislu, definirane četiri makro regije te 34 top destinacije, dok je važnost snage brenda posebno istaknuo Hermann Fercher. Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić je najavio novi paket zakona koji će sustavu turističkih zajednica osigurati nove okvire djelovanja s naglaskom na aktivnosti vezane uz jačanje nacionalnog turističkog brenda, ali i na aktivnosti destinacijskih menadžment organizacija.
Na kraju rasprave prezentaciju je održao i Daniel Walpole koji je prisutne upoznao s kampanjom Great Britain koja, kako je rekao, za glavni cilj ima generalno povećanje prosperiteta Ujedinjene Kraljevine i koja će se provoditi u narednim godinama na čak 144 tržišta.

Tradicionalno proglašenje najboljih u turizmuGodišnji skup turističkih djelatnika završio je proglašenjem pobjednika u kategorijama Turistička destinacija godine (Split), Kulturna turistička atrakcija godine (Kneževa palača Zadar), Turistički događaj godine (Špancirfest), Inovacija u turizmu godine (Family hotel Amarin, Rovinj), Restoran godine (Restoran Villa Ariston, Opatija), Turistička agencija godine (Uniline Travel Company, Pula), Marina godine (Marina Frapa, Rogoznica), Kamp godine (Camping Resort Lanterna, Poreč), Hotel godine (Hotel Monte Mulini, Rovinj). Nagradu „Anton Štifanić“  za osobu godine dobio je dugogodišnji djelatnik Jadrolinije Ante Mrvica, dok je nagradu za životno djelo dobio Niko Bulić.