×

Otvoren peti po redu Adria Hotel Forum

Peti Adria Hotel Forum: "Investicije u hotelskoj industriji", danas je svečano otvoren u hotelu Sheraton u Zagrebu, a nakon svečanog otvorenja održani su zanimljivi paneli na temu razvoja turizma.
Adria Hotel Forum 2017
Adria Hotel Forum 2017

Danas je svečano otvoren peti Adria Hotel Forum: "Investicije u hotelskoj industriji", jedna od vodećih hotelsko-investicijskih konferencija u Europi koja iz godine u godinu prati i propituje relevantne pojave u hotelskoj industriji, a ove se godine bavi pitanjem razvoja u središnjoj temi "Development and beyond" / "Razvoj i više od toga".

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli, izaslanik Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića; britanski ambasador u Zagrebu, g. Andrew Dalgleish, g. Zdravko Počivalšek, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije te izaslanica gradonačelnika Zagreba, gđa Ana Pandža Kunčević, voditeljica Odjela za turizam Grada Zagreba.

U pozdravnom govoru direktorica AHF-a Marina Franolić istaknula je da se promjene u svijetu uzrokovane terorističkim napadima odražavaju i na tržište hotelske industrije, no ujedno se tim procesima otvaraju i prilike da se naša regija pokaže u najboljem svjetlu.

Adria Hotel Forum 2017

Ministar turizma Gari Capelli istaknuo je da će se ove godine u Hrvatskoj uložiti više od 800 milijuna eura u turizam, da u budućnosti turističke zajednice moraju postati most između investitora i turizma, ali i da je, pored sezonalnosti, ostao problem konkurentnosti jer Hrvatska prema indeksu konkurentnosti zauzima tek 12. mjesto među zemljama južne i jugositočnoj Europi.

Prvu prezentaciju „Pogled u budućnost“ održala je dr. sc. Sanja Čižmar, iz Hotelskog i destinacijskog savjetovanja. „Suočeni smo s velikom brzinom promjena koje utječu ne samo na hotelsku industriju i možemo govoriti o digitalnom darvinizmu, evoluciji u digitalnoj sferi kojoj se treba prilagoditi i anticipirati ju“, naglasila je Čižmar. Hotelske kompanije moraju postati otvorenije, inovativnije, kao što su to učinile one iz „ekonomije dijeljenja“ i čija je budućnost u transformaciji u industriju „na zahtjev“ koja je u direktnom kontaktu s potrošačem - milenijalcem kojem je više nego ikad u fokusu doživljaj i iskustvo, uz kvalitetan proizvod.

Istraživanja pokazuju da je 2016. na europskom tržištu zabilježen pad transakcija kupoprodaje hotela, geopolitička nestabilnost, deflacija, usporavanje ekonomskog rasta te povećani troškovi rada. Predviđa se isplativost ulaganja u budget hotele, a postoji i potencijal - 1 trilijun USD neiskorištenih zajmova europskih banaka od kojeg se 50% odnosi na područje Mediterana. „Svijet se mijenja, a i mi s njime“, zaključila je Čižmar.

Adria Hotel Forum 2017

Prvi panel danas „Pogled iz perspektive investitora“ moderirao je Željko Kardum, a sudjelovali su Ivana Hatvalić (Prosperus –invest), Keith Evans (Starwood Capital Europe), Frank Reul (AccorHotels/Orbis), Ömer Müftüler (Odien Group/Odien Hotels NV), Ivan Bušljeta (Papaya grupa). Moderator je svim panelistima postavio pitanja: Gdje su danas Hrvatska i zemlje iz regije? Odbijamo li investicije? Koji je glavni strah investitora? Kakva je budućnost održive turističke industrije?

Keith Evans govorio je o zainteresiranosti ulaganja u Istru, Split i Hvar, no istaknuo je postojeći rizik zbog geopolitičkih problema, kao i nedostatak transparentnosti kod postojećih kompanija, a buduće investicije nije konkretizirao.

Frank Reul istaknuo je da njegova kompanija ima 120 objekata u Hrvatskoj, da su ujedno i operateri i investitori te da su zainteresirani ulagati u Zagreb i Beograd, budući da žele biti prisutni u svim glavnim gradovima Europe.

Hotel Korčula investicija je Prosperus-investa, tvrtke koju predstavlja Ivana Hatvalić. Ovi domaći investitori zainteresirani su i dalje ulagati na Korčuli, u brownfield investicije u kompanije koje su bile u vlasništvu države i u smjeru podizanja kvalitete, uglavnom s 3 na 4 zvjezdice.

Na panelu se govorilo o razvijanju investicije, prema procjeni Keitha Evansa, potrebno je 5-7 godina, dok je Ivana Hatvalić mišljenja da je potrebno i do 10 godina, kad se uzmu u obzir procesi prostornog planiranja.

Ömer Müftüler predstavlja tvrtku američko-turskog kapitala sa sjedištem u Pragu (Odien Group/Odien Hotels NV), koja je kupila Hotel Lav u Splitu. Mišljenja je da je sada pravo vrijeme biti prisutan u Hrvatskoj, a Hrvatska, kao i Bugarska primjerice, profitira zadnjih godina zbog nesigurnosti u okruženju. Njihova je tvrtka u potrazi za investicijama, zainteresirani su za greenfield investicije, posebno za grad Zagreb.

Ivan Bušljeta iz Papaya grupe koja niže uspješne turističke projekte za mlade (Zrće, Ultra festival u Splitu), govorio je o Obonjan Rivieri, projektu koji donosi novi koncept luksuznog turizma u vidu luxury campinga na otoku Obonjanu. Taj ekološko održivi resort predviđen je za 500 gostiju iz europskih glavnih gradova, a investitore za projekt privukli su dobrim poslovnim planom i podrškom banke, kaže Bušljeta. Za početak veličina investicije bila je 20 milijuna eura, a za 15 godina porast će na 100 milijuna eura. Planira se razvoj kampinga, nautičkog turizma i vila, ali ostanak u malom mjerilu, s maksimalnim kapacitetom od 2000 gostiju i s naglaskom na održivost.

Moderator Željko Kardum postavio je gostima završno pitanje – u što bi investirali na Jadranu, da raspolažu sa 100 milijuna eura? Panelisti su u prilično konzervativnim odgovorima zadržali stav svojih tvrtki – daljnje investicije u Korčulu, u vile, a Ömer Müftüler je najavio nastavak investicija u hotel Lav – koji će unutar budžeta od 12 milijuna eura dobiti marinu, upgrade soba, nove restorane...a najavio je i početak greenfield projekata, no nije htio specificirati hoće li oni biti u Zagrebu ili Splitu. Za kraj, moderator je istaknuo da je i hrvatska kulinarska scena, s dobivenom prvom Michelinovom zvjezdicom, tržište koje treba targetirati, s čime su se svi panelisti složili.

U nastavku prvog dana Adria Hotel Foruma održat će se još pet zanimljivih panel diskusija.