×

PPS projekt - gdje je poslovni turizam?

Iako najavljen kao jedan od šest ključnih područja koji će se posebno razvijati u pred i posezoni, poslovni turizam ipak neće biti dio planiranih aktivnosti 22 destinacije koje sudjeluju u PPS projektu HTZ-a
Hrvatska 365
Hrvatska 365

Hrvatska turistička zajednica nedavno je, kao odgovor na dugogodišnji problem sezonalnosti hrvatskog turizma, osmislila pilot projekt PPS „Hrvatska 365“, koji kreće ovog rujna u 22 odabrane destinacije. Pod PPS konceptom podrazumijeva se razvoj i promocija atraktivne i konkurentne destinacijske ponude s dodanom vrijednošću u razdoblju pred i posezone.

Za sudjelovanje u projektu se prijavilo 39 destinacija, no Turističko vijeće HTZ-a je odabralo njih 22, od čega 14 na jadranskom i 8 na kontinentalnom području, s time da su se neke spojile u veće, zajedničke cjeline. Razdoblje posezone samostalno utvrđuje svaka destinacija koja se kandidira, s time da posezona mora obuhvatiti razdoblje najmanje od 1. rujna do 15. listopada 2014. Nositelji projekta - odabrane PPS destinacije, već su počele pozivati lokalne gospodarske subjekte u turizmu da se prijave u projekt i dobiju oznake PPS tvrtki, s time da moraju biti otvoreni za posjetitelje u navedenom razdoblju.

Za navedenu kampanju HTZ će izdvojiti 4,8 milijuna kuna, a aktivnosti će obuhvatiti sustav PPS oznaka i certificiranja, kojim će biti obuhvaćeni subjekti javnog i privatnog turističkog sektora, organiziranje posebnih prezentacija nositelja PPS oznaka za turoperatore i turističke agencije, organiziranje posebnih studijskih putovanja za novinare i agente na PPS destinacije, organiziranje posebne PPS komunikacijske kampanje (PR, offline i online marketing), ostale marketinške/tržišne PPS aktivnosti HTZ-a (sajmovi i dr.), a tijekom rujna aktivirat će se  posebna PPS podstranica na web stranicama HTZ-a na kojoj će biti predstavljene destinacije s glavnim proizvodima u pred i posezoni.

Šest proizvoda za PPS koncept
Projektom je odabrano šest proizvodnih grupa, u skladu sa Strategijom razvoja turizma, koje doprinose razvoju pred i posezone: kulturni, eno i gastro, biciklizam, poslovna putovanja, wellness i zdravlje, aktivni odmor. Aktivnosti poslovnog i kongresnog turizma odvijaju se pretežno u proljeće i jesen te je bilo za očekivati da će segment poslovnog turizma biti integralni dio kampanje Hrvatska 365, odnosno da će ga HTZ i destinacije koje imaju razvijenu infrastrukturu upravo za ovaj segment zajednički promovirati prema ciljnim tržištima.

No, u konačnom popisu 22 destinacije i odabranih proizvoda koje će svaka od njih razvijati ovim projektom – poslovnog turizma nema nigdje, čak ni u onim regijama poznatim kao destinacije poslovnog turizma! Zapravo, od šest definiranih skupina proizvoda u projektu, poslovni turizam je jedini za koji se u konačnici nije odlučila niti jedna destinacija, dok se svaka destinacija predstavlja s dvije osnovne posezonske proizvodne grupe na dva tržišta.
Odlučili smo stoga provjeriti zašto je, iako najavljen, poslovni turizam, najmanje prepoznat kao proizvod koji će produljiti tekuću sezonu u destinacijama.

HTZ: destinacije nisu iskazale dovoljan interes za poslovni turizam
Iz TZ Dubrovnika, našeg najpoznatijeg kongresnog odredišta, izjavili su: „Prijavili smo sve moguće segmente u turizmu za grad Dubrovnik, a na prvom mjestu je bio poslovni turizam. Međutim, HTZ je izabrao po dva ključna segmenta za cijelo područje koje smo prijavili, i to kulturu i eno-gastro. Zbog brojnosti prijavljenih turističkih zajednica i organizacije ciljane promocije, složili smo se da u općem PPS projektu sudjelujemo s ova dva segmenta, međutim mi ćemo samostalno i dalje raditi na promociji poslovnog turizma, ali i ostalih vidova turizma koji nisu ušli u ovaj projekt“.

Na postavljeni upit o projektu, iz HTZ-a smo primili objašnjenje sljedećeg sadržaja: „Poslovni turizam, iako jedan od ključnih proizvoda,  kandidirala je tek nekolicina destinacija, dok je većina destinacija kandidirala upravo proizvode kojima će se promovirati. Vezano za isto, potrebno je voditi računa da je i obujam promotivnih aktivnosti, obzirom je riječ o pilot projektu, ograničen sredstvima, resursima i vremenom. Također ističemo kako se sve destinacije i svi prijavljeni ključni proizvodi nalaze na zasebnoj web podstranici PPS koncepta „Hrvatske 365“ koja je u izradi i u aktivnostima studijskih putovanja te svi prijavljeni ključni proizvodi, uključivši poslovni turizam, imaju jednakopravan status. Za iduću godinu u PPS projektu planirat će se promocija svih ključnih proizvoda, obzirom da se radi o dugoročnom projektu.“

Koliko god sudionici hrvatske kongresne industrije govorili o svim dobrobitima razvoja upravo ovog segmenta u ključnim destinacijama, čini se da kreatori turističkih politika i kampanja, ali i samih nositelja u destinacijama, nisu još svjesni koristi poslovnog turizma, pa preferiraju kulturni turizam, biciklizam i slično. Možda baš zato i ne bi bilo loše kongresni i poslovni turizam ubuduće razvijati samostalno, izvan svih turističkih kampanja i turizma općenito jer u svojoj srži i nije turizam, kako neke uspješne kongresne i insentiv destinacije vani čine već godinama. No, za to je potreban samostalan kongresni ured s potrebnim resursima, koji smo, eto prošle godine ukinuli, a njegove aktivnosti prebačene su na razne odjele unutar HTZ-a.