×

Predstavljen Strateški marketinški plan hrvatskog turizma

Godinu i pol dana od raspisivanja natječaja za izradu Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma 2014.-2020. godine, strateški dokument prvi put je javno predstavljen na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma
Strateški marketinški plan hrvatskog turizma
Strateški marketinški plan hrvatskog turizma

Na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić predstavio je Strateški marketinški plan hrvatskog turizma za razdoblje 2014.-2020. godine. Dokument je to koji se naslanja na zaključke i smjernice Strateškog plana razvoja hrvatskog turizma za isto razdoblje, usvojenog prošle godine, a koji je dosta kasnio u svojoj izradi, budući da je nekoliko puta vraćan na doradu autorima, konzalting tvrtkama Horwath Consulting iz Zagreba i THR iz Barcelone. Konačnu verziju plana prihvatilo je Turističko vijeće HTZ-a na svojoj sjednici u rujnu ove godine.

Ivičić je izlaganje započeo osvrtom na online istraživanje napravljeno na 22.000 ispitanika na ključnih 14 tržišta u Europi, a koje nam nikako ne ide u prilog kao turističkoj zemlji. Naime, od potencijalnih 258 milijuna europskih putnika, samo ih 18 mlijuna iskazuje kratkoročnu namjeru dolaska, a 12 milijuna ih stvarno dolazi u Hrvatsku. Istraživanje je pokazalo da više od 110 milijuna tih gostiju ne zna da je Hrvatska turistička zemlja, a 55 posto ih ne razumije našu ponudu. To znači da gubimo 93% potencijalnih gostiju, i to radi nedovoljno poznatog turističkog brenda u odnosu na konkurentske zemlje te nejasne komunicije naše ponude i svih prednosti kojima raspolažemo. „Naše je oglašavanje na stranim tržištima kao brod koji plovi noću s ugašenim svjetlima", rekao je Ivičić.

Budući da Hrvatska želi igrati važnu ulogu na tržištu odmora, opuštanja i zabave te na tržištu poslovnih sastanaka (MICE), veliki je posao pred nama. Naše točke diferencijacije u odnosu na mediteransku konkurenciju bit će zasnovane na različitosti hrvatskog životnog stila, očuvanoj i dugoj obali s više od tisuću otoka, prirodnim i kulturnim bogatstvima te bogatoj i raznolikoj gastronomiji. Cilj novog marketinškog pozicioniranja bit će „mediteranski turistički brend prepoznat po izvrsnosti i različitosti životnih stilova”.

Ratomir Ivičić

Raspisan natječaj za „veliku ideju“ hrvatskog turizma
Ivičić je istaknuo kako je hrvatskom turizmu potrebna „velika ideja“ (Big Idea), snažna priča o našem brendu, kao što je ona „Just do it“ Nike-a ili „Incredible India“ u turizmu. Smatra kako se ta priča treba ispričati globalno, a ne samo na europskom tržištu te da nam je potrebna jaka, međunarodna PR agencija koja ima urede u 80 zemalja te niz globalnih klijenata i iskustvo u brendiranju destinacija. Natječaj za takvu agenciju je već raspisan i, prema uvjetima, traži se veliki, globalni igrač koji će osmisliti novu komunikacijsku strategiju, odnosno krovni komunikacijski koncept (Big Idea), unutar njega osmisliti novi slogan hrvatskog turizma te izraditi primjere oglasa za online i offline medije. Za taj dio posla HTZ će izdvojiti 2,5 milijuna kuna bez PDV-a, a u natječaju stoji: „Želimo biti emotivno, psihički, fizički i duhovno povezani sa svojim gostima. Želimo da gost doživi Hrvatsku i prije nego što se uopće odluči posjetiti je! Tražimo koncept ključne ideje koji će sadržavati jedinstvenu promotivnu poruku; onaj najvažniji razlog koji će motivirati gosta da posjeti upravo Hrvatsku.“

Opatijska prezentacija nije ponudila konkretne prijedloge i rješenja, već samo obuhvat glavnih prodajnih poruka i proizvodnih skupina na koja ćemo se marketinški orijentirati, a među kojima je i poslovni turizam („industrija sastanaka“). Za sada nije jasno kako ćemo se pozicionirati u svijesti poslovnih i kongresnih kupaca - hoćemo li novi krovni komunikacijski koncept primjenjivati i na kongresnom tržištu ili će se za njega, budući da je vrlo specifičan i različit od odmorišnog turizma, osmisliti posebna komunikacijska strategija.

Na kraju prezentacije dan je kratki osvrt na započeti pilot projekt PPS – Hrvatska 365, u kojem sudjeluju 22 odabrane destinacije koje će u kampanjama promovirati pred i posezonu, a koja se temelji na šest odabranih proizvoda. Kako smo već pisali, poslovni turizam jest unutar tih šest proizvoda, no u ovoj fazi samo deklarativno, budući da ga niti jedna od 22 destinacije neće ove jeseni promovirati kao razlog dolaska, čak niti najjače kongresne destinacije poput Zagreba ili Dubrovnika.

Kako je istaknuto, neki od glavnih ciljeva Strategije razvoja hravatskog turizma do 2020. godine su porast ukupne potrošnje za 72% (na 12,5 milijardi eura prihoda godišnje) te porast broja noćenja za 43% (na 86 milijuna noćenja godišnje), a u kontekstu strateškog marketinškog plana je izražena želja porasta s onih 18 mlijuna turista koji unutar tri godine namjeravaju doći u Hrvatsku na 36 milijuna. Koliko je to realno i ostvarivo, ostaje za vidjeti.

Strateški marketinški plan ima oko 600 stranica, a njegov sažetak od stotinjak stranica, kao i prezentacija Ratomira Ivičića s DHT-a, dostupni su na ovom linku.