×

Prijavite se za nagradu ARTUR (ARhitektura i TURizam)

Društvo arhitekata Zagreb do 1. ožujka 2014. prima prijave za najbolja arhitektonska ostvarenja u turizmu, a u razmatranje će se uzimati projekti koji su realizirani od početka 2000. godine do danas.
Artur
Artur

Do 1. ožujka 2014. Društvo arhitekata Zagreb prima prijave za najbolja arhitektonska ostvarenja u turizmu, a dodjela nagrada bit će 27.3. u sklopu konferencije Artur u Zagrebu. U razmatranje će se uzimati projekti koji su realizirani od početka 2000. godine do danas.

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) u sklopu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Društvom arhitekata Zadra, Društvom arhitekata Dubrovnika i Društvom arhitekata Istre raspisalo je poziv za predlaganje projekta za nagradu ARTUR. Svrha poziva je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija. Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji koriste participativne procese u pripremi i realizaciji intervencija, te uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije, te podržavaju multidisciplinarni pristup.

Svrha programa ARTUR usmjerena je na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, čiji su dugoročni ciljevi jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma.

Tko se može prijaviti
Pravo podnošenja prijava na temelju ovoga Poziva imaju arhitekti, urbanisti, arhitektonski uredi, turističke zajednice, udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, konzervatori, stručnjaci za zaštitu okoliša, privatni investitori i drugi dionici koji djeluju u prostoru arhitekture i turizma.

Poziv se odnosi na projekte koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnost i cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša, a uključuje:
1. Urbanističke i arhitektonske realizacije u turizmu (zgrade za turizam i slobodno vrijeme, resorte, plaže i plažne objekte),
2. Realizacije u javnom prostoru - turistički teritorij - doprinos razvoju i održivosti turizma (javne prostore – rive, trgove, parkove, prostore za kultura, sport i rekreaciju)
3. Turistički projekti (projekti lokalne uprave i privatnih investitora s konkretnim manifestacijama u prostoru (planerski/urbanistički ili arhitektonski)
4. Realizirana stručna istraživanja i publikacije vezane za arhitekturu i turizam
U razmatranje će se uzimati projekti koji su realizirani od početka 2000. godine do danas.

Kriteriji za dodjelu nagrade ARTUR
Stručni interdisciplinarni ocjenjivački sud vrši selekciju najboljih radova za izložbu ARTUR, te dodjeljuje nagradu ARTUR uzimajući u obzir slijedeće kriterije:
1. Doprinos prepoznatljivosti, posebnosti, autentičnosti, identitetu hrvatske turističke ponude (regionalne karakteristike, suvremene interpretacije ali i očuvanje i revitalizaciju arhitektonske baštine)
2. Doprinos kvaliteti prostora (kvalitetne dizajnerske, umjetničke, urbanističke i arhitektonske intervencije)
3. Cjelovitost i interdisciplinarnost u procesu planiranja i realizacije, te projekti koji uključuju stručnjake iz područja dizajna i arhitekture
4. Očuvanje okoliša, ekološka osviještenost, društvena i ekonomska održivost
5. Inovativnost i kreativnost u planiranju, pristupu i ponudi

Prijedlozi projekata prijavljuju se od 01. veljače do 01. ožujka 2014. godine.

Prijave se podnose putem interneta na odgovarajućim obrascima koji su dostupni na stranicama Društva arhitekata Zagreba www.d-a-z.hr. Popunjene prijavnice sa svim prilozima predlagatelji trebaju poslati na adresu artur@d-a-z.hr.

Dodjela Nagrade ARTUR održat će se u sklopu godišnje Konferencije ARTUR, 27.03.2014. u Zagrebu.