×

Prijedlog novog Zakona o pružanju usluga u turizmu - reguliranje pružanja turističkih usluga u organizaciji događanja

Kako je zakonodavac predvidio reguliranje turističkih usluga u sklopu organizacije kongresa i ostalih vrsta skupova, pročitajte u Nacrtu prijedloga novog Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji se nalazi na javnoj raspravi do 26. srpnja 2017.
Prijedlog novog Zakona o pružanju usluga u turizmu - reguliranje pružanja turističkih usluga u organizaciji događanja

S ciljem dodatnog pojednostavljivanja i izjednačavanja uvjeta za pružanje usluga u turizmu, Ministarstvo turizma pripremilo je Nacrt prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je 26. lipnja stavljen na javnu raspravu. Osnovne izmjene odnose se na usklađivanje Zakona s Direktivom (EU) 2015/2302. Za razliku od postojećeg ZPUT-a iz 2007., koji usluge kongresnog turizma i organizacije poslovnih i stručnih skupova nedovoljno jasno regulira, novim Zakonom namjerava se jasno odrediti tko i pod kojim uvjetima može pružati turističke usluge koje su često dijelom organizacije kongresa i ostalih skupova, poput smještaja, prijevoza, transfera, izleta i sličnih turističkih usluga.


U nastavku teksta prenosimo članke predloženog Zakona koji se tiču organizacije kongresa i ostalih skupova. Svoja mišljenja, prijedloge i komentare možete dostaviti putem portala e-Savjetovanje do 26. srpnja 2017. godine.
Turističke usluge u kongresnom turizmu Definicija i pružatelji turističkih usluga u kongresnom turizmu  
Člankom 86. uređuju se turističke usluge u kongresnom turizmu, tko i pod kojim uvjetima može pružati te usluge, u kojem slučaju organizator kongresa ili sličnog skupa može bez angažiranja turističke agencije organizirati prijevoz, smještaj i prehranu za sudionike, te što se ne smatra pružanjem turističkih usluga u kongresnom turizmu.

Članak 86.
(1) Turističke usluge u kongresnom turizmu su usluge osmišljanja idejnih rješenja, planiranja, savjetovanja, promocije, registracije sudionika, te sadržajne i tehničke organizacije i provedbe skupova i događanja, a kada istovremeno uključuju ponudu smještaja, prijevoza, transfera, izleta i drugih usluga u turizmu sudionicima skupova i događanja te osobama u njihovoj pratnji.

(2) Usluge iz stavka 1. ovoga članka mogu pružati samo turističke agencije, pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, usluge tehničke organizacije i provedbe skupova i događanja koji uključuju usluge smještaja mogu pružati i ugostitelji u svom ugostiteljskom objektu.

(4) Organizator kongresa, događanja ili sličnog skupa može bez angažiranja turističke agencije organizirati prijevoz, smještaj i prehranu za sudionike, ako se trošak njihovog sudjelovanja plaća iz sredstava organizatora ili sponzorstava, donacija i slično, bez naplate kotizacije i bilo kakvih drugih naknada za sudjelovanje od sudionika.

(5) Sudionik kongresa, događanja ili sličnog skupa iz stavka 4. ovoga članka ne može snositi troškove svoga sudjelovanja kroz osobno sponzorstvo, donaciju ili slično. 

(6) Pružanjem turističkih usluga u kongresnom turizmu ne smatra se organizacija kongresa, događanja ili sličnih skupova, a koji ne uključuju ponudu smještaja, prijevoza, transfera, izleta i drugih usluga u turizmu sudionicima skupova i događanja te osobama u njihovoj pratnji.
Prekršajne odredbeNovim Zakonom propisuju se i kazne za sve koje prekrše odredbe navedene u članku 86. Novčanom kaznom od 5.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, fizička osoba-obrtnik i trgovac pojedinac ako pruža turističke usluge u kongresnom turizmu bez ispunjavanja uvjeta propisanih za njihovo pružanje ili organizira kongrese i slične skupove u okviru svoje osnovne djelatnosti suprotno propisanim uvjetima za njihovo organiziranje ili u kotizaciju uključi trošak prijevoza, smještaja, izleta i pansionskih obroka ili organizira prijevoz, smještaj i prehranu za sudionike bez angažiranja turističke agencije, osim u slučaju iz članka 86. stavka 4. ovoga Zakona, ili omogući sudionicima kongresa ili sličnog skupa pokrivanje njihovih troškova kroz osobno sponzorstvo, donaciju ili slično (članak 86. stavci 2., 5. i 6.)

Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 3.000,00 do 10.000,00 kuna.

Novi Zakon bi trebao ublažiti postupanje inspekcijskog nadzora (turističkih inspektora) propisivanjem mogućnosti da se bez kažnjavanja otklone nepravilnosti i nedostaci utvrđeni u inspekcijskom nadzoru. Tako se u članku 97. predlaže:

Turistički inspektor neće podnijeti optužni prijedlog, odnosno izdati prekršajni nalog, ili naplatiti kaznu na mjestu izvršenja prekršaja ako:
- nadzirana pravna ili fizička osoba tijekom inspekcijskog nadzora odnosno do donošenja rješenja otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u inspekcijskom nadzoru što će turistički inspektor utvrditi u zapisniku;
- je za utvrđene nepravilnosti donijeto rješenje, a nadzirana osoba je postupila po izvršnom rješenju inspektora;
- nadzirana osoba očitovanjem na zapisnik preuzme obvezu da u određenom roku otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u inspekcijskom nadzoru za koje nije izrečena upravna mjera, a inspektor utvrdi da je počinjen prekršaj.