×

Promociju Hrvatske treba prilagoditi tržištima

U sklopu konferencije „Hrvatska kakvu trebamo – Brendiranje Hrvatske“ raspravljalo se o prepoznatljivosti i konkurentnosti Hrvatske kao turističke destinacije te osnaživanju nacionalnog imidža na inozemnom tržištu.
„Hrvatska kakvu trebamo – Brendiranje Hrvatske“
„Hrvatska kakvu trebamo – Brendiranje Hrvatske“
Foto: Marko Prpić

Ministar turizma Gari Cappelli, sudjelujući  na panel raspravi „Koliko vrijedi oznaka Made in Croatia na globalnom tržištu“, istaknuo je kako je izuzetno važno promociju Hrvatske prilagoditi trendovima pojedinog tržišta. „Ono što želimo, a iskustva s terena to samo potvrđuju, specifična je turistička promocija Hrvatske prilagođena svakoj zemlji. Primjerice, britanskom tržištu moramo biti prepoznatljivi pod nazivom 'Croatia', to je naš brand“

Dodao je i kako je cilj za naredno razdoblje preobraziti sustav inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice u kreativan, fleksibilan i proaktivan sustav kroz koji će hrvatska turistička ponuda u skladu s novim trendovima i tržišnim potrebama biti još više prepoznatljiva, a u skladu s čime Hrvatska turistička zajednica kreće s natječajem za direktore predstavništava u 10 atraktivnih destinacija.

Osim toga, ministar Cappelli naglasio je i važnost i potencijal dalekoistočnih tržišta te najavio početak letova aviokompanije 'Emirates' koja će od 1. lipnja svakodnevno tijekom cijele godine povezivati Zagreb i Dubai.

„Linija Zagreb-Dubai posredno će Hrvatsku povezati s 80 dalekih tržišta i dovesti godišnje oko 212.000 novih putnika. To je velika prilika za dodatni razvoj turizma i hrvatskog gospodarstva."


„Hrvatska je u posljednje vrijeme hit destinacija za turiste s istočnih destinacija kao što su Južna Koreja, Japan, Tajvan, Singapur i Australija. Novouvedeni let još će više olakšati putovanja turistima iz tih zemalja. No, od toga neće profitirati samo Hrvatska nego i susjedne zemlje Slovenija, Mađarska i Austrija, čijim će putnicima također od sada biti puno zgodnije putovati u Dubai i obližnje destinacije.“

Uz ministra, na raspravi su sudjelovali Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti, veleposlanik RH u Kraljevini Maroku Zvonimir Frka Petešić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović te predsjednik udruge 'Hrvatski izvoznici' Darinko Bago.

Kao zaključak panela istaknuto je kako je postignut konsenzus javnog i privatnog sektora o potrebi brendiranja Hrvatske, odnosno upravljanja vlastitim identitetom i imidžem te da se potencijali moraju aktivnije koristiti i predstaviti svijetu.