×

Prvi potezi novog ministra turizma Antona Klimana

Donosimo pregled prvih koraka koje je novi ministar turizma, Anton Kliman, poduzeo nakon preuzimanja funkcije krajem siječnja i koji su njegovi daljnji planovi
Anton Kliman
Anton Kliman

Novi ministar turizma, Anton Kliman, koji je u siječnju 2016. preuzeo tu funkciju, istarski je poduzetnik i saborski zastupnik HDZ-a. Rođen je u Vodnjanu 1967. godine, diplomirani ekonomist, dopredsjednik istarskog HDZ-a. Do preuzimanja ministarstva turizma bavio se upravljanjem nekretninama i posredovanjem u iznajmljivanju privatnog smještaja u Barbarigi, bio je direktor TZ Vodnjana, kao i turističkog vijeća Istarske županije.

U hrvatskim turističkim krugovima relativno je nepoznato ime, a do ovih izbora, izvan regionalnih okvira, nije se aktivno bavio politikom. Unatoč tome, turistički sektor je pozitivno reagirao na njegovo imenovanje te svi očekuju dobru suradnju kako bi se postigli još bolji rezultati i pozicioniranje hrvatskog turizma. Prilikom preuzimanja dužnosti, Kliman je izjavio kako je turizam bio najuređeniji resor u prošloj vladi, što je poticaj za nastavak rada i ostvarivanje još boljih rezultata.

Razgovor s turističkim sektorom i izmjene pravilnika
Na pitanje koji su mu prvi konkretni potezi i projekti koje planira realizirati, ministar je za PoslovniTurizam odgovorio: „Prije svega sam se upoznao s ustrojem ministarstva, proračunom i planiranim investicijama te sam održao sastanke s predsjednicima strukovnih udruga – prvo agencija i hotelijera te kamping udruženjem. Planiram se sastati i s udrugama malih obiteljskih hotela te s udruženjem obiteljskog smještaja. Važno je čuti što sektor očekuje, koji su problemi i prijedlozi rješenja da bismo mogli poduzimati prve operativne korake. Svakako da je prioritet, kao i u ostalim ministarstvima, donošenje proračuna, priprema investicija na kratki rok, odnosno privatizacija koja je već u tijeku – društava Imperijal Rab i Maestral, kao i rješavanje pitanja Muzila i potpis ugovora za lokaciju Kupari I. Plan za ovu godinu je ulaganje u turistički sektor od 676 milijuna kuna, što je više nego prošle godine.

Radi uklanjanja administrativnih prepreka, objavili smo prijedloge izmjena četiriju pravilnika iz naših domena. Prema predloženim izmjenama, uklonile bi se one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je unaprijediti poslovanje na tržištu, olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama. Pravilnici će do 1. ožujka biti na javnoj raspravi pa pozivamo turistički sektor, strukovne udruge i sve djelatnike u turizmu da nam pošalju svoje prijedloge kako bi u potpunosti unaprijedili poslovanje.“

Akcijski plan razvoja kongresnog turizma
U sklopu Strategije razvoja turizma RH 2014.-2020. doneseni su određeni akcijski planovi. Između ostalog, Institut za turizam izradio je i akcijski plan razvoja poslovnog turizma, kao jednog od deset najvažnijih proizvoda u strategiji. No, taj akcijski plan nije nikad prezentiran u javnosti, odnosno završio je „u ladici“ ministarstva. „Konkretno radi se o akcijskom planu kongresnog turizma, koji nije još dovršen, jer nismo zadovoljni s materijalom koji je trenutno pripremljen. Svaki akcijski plan ima svog koordinatora u ministarstvu te vjerujemo da će što prije i taj akcijski plan biti prezentiran javnosti, a što je važnije, da se mjere koje on predviđa, počnu provoditi.“, rekao je Kliman.

Spuštanje stope PDV-a na turističke usluge
Na nedavno održanom Adria Hotel Forumu, među investitorima i hotelijerima isticalo se kako Crna Gora potiče razvoj turizma povoljnijom stopom PDV-a na turističke usluge, koja iznosi svega 7%. U Hrvatskoj ona iznosi 13 %. Već prilikom preuzimanja dužnosti, Kliman je istaknuo kako će raditi na smanjenju te stope, a na pitanje koliko je ta mogućnost realna i kada, odgovorio je: „Kao ministar turizma želio bih odmah spuštanje PDV-a na turističke usluge. No, moramo realno sagledati stanje proračuna i mogućnosti koje ima naše Ministarstvo financija. S kolegom Marićem već sam razgovarao na tu temu, priprema se analiza stanja i mogućnosti koja će mu uskoro biti prezentirana.“

Privatizacija turističkih objekata – potrebno ubrzati proceduru
Prilikom svečanog otvorenja Adria Hotel Foruma, premijer Tihomir Orešković najavio je smanjenje državnog deficita za 4 milijarde kuna, a jedan od glavnih načina je i privatizacija turističkih objekata poput Imperijala Rab, Maestrala, Hotela Makarska i sl.

Sudjelujući na panelu „Plan razvoja regije od strane regionalnih ministara“ ministar Kliman je na pitanje smatra li privatizaciju turističkih objekata prodajom „obiteljskog srebra“ izjavio: „Ako te objekte smatramo obiteljskim srebrom, mislim da ćemo ga na ovaj način pozlatiti. Država je najgori vlasnik, što smo mogli primijetiti kroz proteklo vrijeme. Turistički biznis je dinamičan, a država je troma i stoga trebamo pustiti znanje turističkih djelatnika u te objekte. Investitori prepoznaju svoju priliku u Hrvatskoj i trebamo im je dati.“ Istaknuo je kako ne vidi opasnosti u prodaji državne imovine jer postoje procedure koje se moraju poštivati, a koje štite interese Republike Hrvatske. Smatra kako su neke od tih procedura i prerigorozne te usporavaju postupak te da bi se u nadolazećem razdoblju više pažnje trebalo posvetiti brzini donošenja odluke, što uključuje CERP, DUUDI i Državno odvjetništvo. Ministar se dotaknuo i dva aktualna projekta čija se realizacija očekuje – Kupari i Muzil. Projekt Kupari kreće se svojim tokom te je postupak pred samim potpisivanjem ugovora s investitorom, a za projekt Muzil su zaprimljene dvije neobavezujuće ponude koje će se ovih dana pregledati te investitorima uputiti poziv za obvezujuće ponude.