×

Putničkim agencijama dodijeljeni certifikati za DMK specijaliste

Cilj projekta je poboljšati profiliranje visokokvalitetnih DMK proizvoda i destinacija za hibridne proizvode idealnih kombinacija zdravstvenog, poslovnog, kreativnog, kulturnog i kulinarskog turizma, a kroz edukacije na području šest županija okupljeni su ključni dionici i oko 200 sudionika.
Ministarstvo turizma
Ministarstvo turizma
Foto: mint.hr

Završna radionica projekta serije edukacija Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH) s temom „Profiliranje destinacija i DMK proizvoda“, koja se provodi uz potporu Ministarstva turizma i podršku Hrvatske turističke zajednice, imala je za cilj profiliranje destinacija i DMK proizvoda kako bi se putničkim agencijama po prvi put u Hrvatskoj dodijelili certifikati za DMK specijaliste - za kulturni i kulinarski turizam te za wellness i wellbeing.

U okviru završne radionice, Tomislav Klarić, predsjednik UNPAH-a, govorio je o poslovnom i korporativnom turizmu u partnerstvu s ostalim posebnim oblicima turizma za DMK proizvode, Ksenija Keča, profesorica na MS Libertas, istaknula je ulogu wellbeing turizma za hibridne DMK proizvode, a Ivan Pukšar, na izvrsnom primjeru iz prakse, ocrtao je kako aktivni i sportski turizam može pospješiti turističku aktivnost u destinacijama van sezone, posebice kroz hibridne DMK proizvode. U radu su sudjelovali predstavnici turističkih zajednica zaduženi za destinacijski menadžment, predstavnici organizacija, institucija i asocijacija ukupnog destinacijskog okružja, muzejski djelatnici, predstavnici gradova, predstavnici putničkih agencija i DMK, turistički vodiči i studenti.

Cilj ovog projekta je pospješiti profiliranje visokokvalitetnih DMK proizvoda i destinacija za hibridne proizvode idealnih kombinacija zdravstvenog, poslovnog, kreativnog, kulturnog i kulinarskog turizma. Takav fokusirani pristup profiliranju destinacija i DMK proizvoda, uz kvalitetno upravljanje destinacijom i umrežavanje, ima mogućnost ojačati njihovu vidljivost i prepoznatljivost.

U panel raspravi sudionici su pokušali odgovoriti na pitanje kako učiniti prepoznatljivim profile hrvatskih destinacija. Rastuću ulogu kulinarskog turizma u profiliranju hrvatskih odredišta naglasio je Bosiljko Domazet, ujedno upozorivši i na nužnost odgovornog, transparentnog i stručnog djelovanja svih dionika u destinaciji. Izvrstan primjer profiliranja destinacije dao je Dalibor Cvitković, direktor TZG Malog Lošinja, ističući kako su prirodne i kulturne osobitosti tog odredišta iskorištene na kvalitetan način kroz arheološki, kulturni i wellbeing turizam. „Kada govorimo o kulturnom i kreativnom, kulinarskom, aktivnom i wellbeing turizmu, infrastruktura nije dovoljna“, naglasio je Mario Matko, predsjednik Nadzornog odbora UNPAH-a, posebice za tržišta zahtjevnih korisnika. Kvalitetno upakirane cjelovite turističke proizvode trebaju ponuditi upravo turističke agencije, specijalisti za kulturna i kulinarska putovanja, za wellness i wellbeing, za sportski i aktivni turizam. Stoga su turističke agencije, specijalizirane kao destinacijske menadžment kompanije, ključni dionici u stvaranju novih vrijednosti odredišta.

U završnom svečanom dijelu dodijeljeni su putničkim agencijama po prvi puta u Hrvatskoj certifikati za DMK specijaliste za kulturni i kulinarski turizam te certifikati za DMK specijaliste za wellness i wellbeing putovanja.

Certifikati DMK specijalistima za kulturni i kulinarski turizamAdriatic travel d.o.o., Adriatic travel & trade, Adriatours, Alfa travel, Astralis travel, Azur tours, Doživljaj Mediterana, Dubrovnik Sati, Events, Ilirija dmk, Istraline Poreč, Kvarner Express International Split, Lily tours, Maestral v.b. putovanja, Platanus, Puh tours i Svijet putovanja.
Certifikati DMK specijalistima za wellness i wellbeing putovanjaAdriatic travel & trade, Adriatours, Alfa travel, Azur tours, Dubrovnik Sati, Ilirija dmk, Intelekta Zagreb, Istraline Poreč, Platanus i Svijet putovanja.