×

Razmatra se ukidanje službenih hotelskih zvjezdica

Ministarstvo turizma razmišlja o ukidanju službenih zvjezdica u hrvatskim hotelima i rekategorizaciju u privatnom smještaju, što je u skladu s globalnim trendovima u hotelijerstvu.
Kategorizacija hotela
Kategorizacija hotela
Foto: Pixabay

Država bi trebala zadržati pravo određivanja minimalnih standarda, da se liberalizacija kategorizacije ne bi zloupotrebljavala, naglašava ministar Gari Cappelli. O detaljima budućeg modela slijede razgovori s hotelijerima, otkrio je ministar, priznajući da je službena kategorizacija u Hrvatskoj zastarjela.

"Zahvaljujući razvoju tehnologije, za pozicioniranje hotela na tržištu sve su važnije ocjene gostiju na prodajnim i marketinškim kanalima i sve manje gledaju službene zvjezdice koje imaju različitu težinu od zemlje do zemlje"

"Tri zvjezdice u jednoj zemlji kvalitetom se ne mogu mjeriti s nekom drugom, zbog čega su mnoge zemlje ukinule obvezu službene kategorizacije na razini države", pojasnio je ministar dajući primjer Velike Britanije koja bez službenih zvjezdica ima neke od najskupljih hotela na svijetu.

Izmjene u kategorizaciji očekuje i privatni smještaj, najavljuje Cappelli koji ne odustaje od nekog oblika rekategorizacije u privatnom smještaju s ciljem povećanja kvalitete najvećeg smještajnog segmenta. "Iako su mnogi iznajmljivači značajno podigli razinu kvalitete i ulaganja, dio kapaciteta u obiteljskom smještaju ne udovoljava minimalnim uvjetima, a za razliku od hotela koji svake tri godine podliježu rekategorizaciji, obiteljski smještaj nema takve obveze. Želimo ujednačiti kvalitetu tog segmenta i postaviti određene standarde za sve", zaključuje Cappelli.

Online ocjene su 'in'

"Analize pokazuju da ocjene posjetitelja web portala izravno utječu na prihode hotela. To je posebno vidljivo kod hotela više kvalitete", otkrila je konzultantica Sanja Čizmar koja je provela istraživanje o utjecaju online ocjenjivanja na prihode jadranskih hotela u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Kako bi gosti imali bolju orijentaciju, mnoge zemlje ipak su zadržale neke oblike rangiranja hotela prema kvaliteti i opremljenosti, što u većini europskih zemalja nije pod okriljem države, već to rade specijalizirane agencije ili udruženja, a sudjelovanje hotela je dobrovoljno.

Ministar ističe da je svjestan da hrvatsko hotelijerstvo za ukidanje zvjezdica možda još treba dodatno stasati, zbog čega još treba vidjeti kad bi se takva odluka mogla provesti.