×

Regije Istra i Vojvodina započele turističku suradnju

Na dvodnevnom studijskom putovanju, od 5. do 6. studenog u Rovinju i Novigradu, predstavnici javnog i privatnog sektora iz područja turizma Autonomne Pokrajine Vojvodine susreli su se s predstavnicima Klastera Sjeverozapadne Istre kako bi razmijenili iskustva te označili početak turističke suradnje regija Istra i Vojvodina.
Turistička suradnja Istre i Vojvodine
Turistička suradnja Istre i Vojvodine

Tijekom dvodnevnog posjeta Istri, predstavnici Gradske uprave za gospodarstvo i turizam i Turističke zajednice Novog Sada, vlasnici turističkih imanja i vinarija, organizatori manifestacija te drugi poduzetnici s prostora Vojvodine, kao i predstavnici Centra za istraživanje i studije turizma iz Novog Sada posjetili su Rovinj i Novigrad te održali sastanke i prezentacije s predstavnicima Klastera Sjeverozapadne Istre na temu produbljivanja suradnje dvaju gradova te preuzimanja dobrih praksi klastera.

Na sastancima u svrhu gospodarskog povezivanja turističke regije Istre i Autonomne Pokrajine Vojvodine sudjelovali su Nada Prodan-Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice  grada Novigrada-Cittanova, Milovan Popović, Direktor TZ Umag, Valter Bassanese, Direktor TZ Buje, Michelle Babić, Direktorica TZ Brtonigla, Ivan Đoković, potpredsjednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski tajnik za gospodarstvo i turizam, Milorad Radojević, član Vijeća za gospodarstvo i turizam grada Novog Sada te Saša Bilinović, načelnik Uprave za gospodarstvo grada Novog Sada.

Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice grada Novigrada-Cittanova, održala je prezentaciju govoreći o Klasteru Sjeverozapadne Istre koji je prvi u Hrvatskoj prepoznao potencijal udruživanja destinacije te kako je zajedničkim aktivnostima dionika klastera započeo razvoj gastronomije, sporta (biciklizma, tenisa, nogometa), manifestacija i wellnessa, a  putem kojih se promoviraju lokalne vrijednosti, upotpunjuje ponuda, produžuje sezona te potiče konkurentnost destinacije.

“Drago nam je što imamo mogućnost i na ovaj način povezati se s Vojvodinom te prezentirati naš primjer udruživanja, osobito stoga što su Istra i Vojvodina slične po svojoj multikulturalnosti i multietičnosti. Na području klastera suradnja je već započela kroz organizaciju velikih festivala kao što je Sea Star Festival, a novim idejama i projektima zasigurno možemo unaprijediti suradnju i pomoći jedni drugima u postizanju dugoročnih ciljeva”, naglasila je Ferenac.

“Novi Sad svakako treba biti lider u jačanju ponude turističke destinacije Vojvodine, a to može vrlo lako postići vodeći se modelom Klastera Sjeverozapadne Istre. Vojvodina uskoro dobiva strategiju razvoja turizma koja je usklađena sa Strategijom razvoja turizma Srbije do 2025. godine, a u kojoj je Vojvodina prepoznata kao destinacija koja u kratkom roku može ostvariti  zapažene rezultate. Imajući u vidu da Istra u ukupnom broju turista u Hrvatskoj sudjeluje sa skoro 30%, dok Vojvodina ima blizu 18% ukupnog broja udjela u turizmu Srbije, jasno je kako postoje brojne prilike za razvoj i u zajedničkoj suradnji”, rekao je Milan Ćulić, Predsjednik Upravnog odbora Centra za istraživanje i studije turizma iz Novog Sada.