×

Restoran 360º prvi je dubrovački restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu

Hrvatska ove godine ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom Michelina, a ove godine su po prvi put dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koje se dodjeljuju restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
Restoran 360º
Restoran 360º
Foto: restoran360.com

Prema najnovijem Michelinovom vodiču za 2018. godinu, globalno najznačajnijem i najpriznatijem vodiču za restorane, restoran 360º prvi je dubrovački restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Hrvatska ove godine ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom Michelina. Ove godine su po prvi put dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koje se dodjeljuju restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.  

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je restoran Monte (Rovinj) zadržao svoju postojeću zvjezdicu. Lista restorana s Michelinovom preporukom (s oznakom žlice i vilice) obogaćena je s 24 nova restorana u odnosu na prošlu godinu. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje.

U Dubrovniku je ove godine, uz Michelinovu zvjezdicu za restoran 360º, još jedanaest restorana zaslužilo Michelinovu preporuku s oznakom žlice i vilice: Kopun, Pantarul, Bistro Tavulin, Stara Loza, Proto, Zuzori, Vapor, Dubrovnik, Above 5, Nautika i Pjerin. Ovi dubrovački restorani uvršteni su u elitno svjetsko gastronomsko društvo, službeni Michelinov vodič za 2018. godinu.

Francuski vodič za restorane Michelin jedan je od najpriznatijih u svijetu, čije preporuke uvažavaju i gosti i struka jer se radi o vrlo strogim kriterijima koje restorani moraju zadovoljiti a provjeravaju ih stručne inspekcije Michelina. Ovo je veliko priznanje i promocija hrvatske gastronomije te poticaj i motivacija za daljnje usavršavanje i dostignuća na gastronomskoj sceni Hrvatske, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije. S obzirom da je gastronomija u hrvatskoj turističkoj strategiji označena jednim od važnijih turističkih proizvoda, vjerujemo da slična priznanja u budućnosti tek slijede.