×

Rovinjski restoran Monte dobitnik Michelinove zvjezdice

Restoran iz Rovinja dobio je prvi u Hrvatskoj Michelinovu zvjezdicu, a prestižni vodič preporučio je još 34 restorana u Istri, Zagrebu i Dubrovniku.
Restaurant Monte, Rovinj
Restaurant Monte, Rovinj
Foto: Dean Duboković

Prva Michelinova zvjezdica stigla je u Hrvatsku kao priznanje gastronomiji i to u restoran ''Monte'' u Rovinju. Preporuku Michelinovih ocjenjivača dobila su i 34 restorana u Istri, Zagrebu i Dubrovniku, a odabrali su one čija ponuda okusom izgledom, načinom pripreme, kvalitetom namirnica, ali i cijenama odgovara Michelinovim visokim kriterijima.

Konkretnije informacije o kriterijima javnosti su zapravo nepoznate te je poznato samo da kod ocjenjivanja hrane postoji 5 glavnih kriterija: kvaliteta sastojaka, vještina pripreme i njihove kombinacije, razina kreativnosti, ustrajnost kulinarskih standarda i vrijednost koju konzument dobiva za novac.

Jednu, dvije ili tri Michelinove zvjezdice trenutno ima 2717 svjetskih restorana od kojih se čak 600 nalazi u Francuskoj. Na drugom mjestu je Japan s 419 ocijenjenih restorana, a na trećem Italija s 333 restorana.

Ministar Gari Cappelli čestitao je restoranima na dobivenom priznanju te istaknuo: „Ponosni smo što je Michelin ocijenio da su naši restorani vrijedni preporuke, a posebno je zadovoljstvo što je jedan naš restoran dobio zvjezdicu, što je najveće priznanje našoj gastronomskoj sceni, ali i turizmu općenito. Dodjela ovakvog priznanja biti će velik poticaj svima ostalima u turističkom sektoru, posebice ugostiteljima jer je to najbolji put ka međunarodnoj afirmaciji hrvatske gourmet scene.  Prednost gastro ponude Hrvatske svakako je dobavljivost svježih namirnica tijekom cijele godine te mogućnost kreiranja atraktivnih menija, ali moramo biti svjesni da je u cijelom tom procesu neophodna edukacija i ulaganje u ljude, povezivanje s kvalitetnim proizvođačima namirnica te stjecanje međunarodnog iskustva chefova.“