×

San hrvatske kongresne industrije - utopija ili stvarnost?

Svima vama na terenu koji, unatoč svim izazovima i preprekama, dajete sve svoje znanje, trud i srca klijentima, želimo sretan Božić i uspješnu novu 2015. godinu!
Foto: depositphotos.com
Foto: depositphotos.com

Primiče se božićno vrijeme, kada nas većinu obuzme dobro raspoloženje, pa usred raskošnih božićnih mirisa, lampica, pjesama počinjemo zamišljati i nadati se boljemu sutra, uspješnijem od godine na izmaku. I samu me je, moram priznati, već obuzelo takvo raspoloženje te se kao urednica portala PoslovniTurizam, ulovim maštajući o boljitku i zamišljajući kako bi ova naša struka, koju volimo nazivati hrvatskom kongresnom industrijom, iduće godine konačno iz vječitog potencijala mogla zasjati kao nova zvijezda na EU nebu, ali uistinu, a ne samo kako zgodan reklamni slogan.

„Imam san...“
Zamislite da se o Hrvatskoj priča kao o „must attend“ destinaciji u međunarodnim kongresnim i insentiv krugovima, da se kongresni organizatori, dvoumeći se između Barcelone, Copenhagena ili Zagreba - odlučuju za Zagreb jer znaju da će delegati ponijeti nezaboravna iskustva iz najmlađe europske članice. Prvo će vrlo elegantno i brzo sletjeti zrakoplovima u hrvatsku metropolu, bez presjedanja ako putuju iz Madrida ili New Yorka. Nakon što stupe nogom na naše tlo, dočekuju ih ljubazni službenici i žele im dobrodošlicu na veliki svjetski kongres managera nacionalnih parkova (mogu to biti i profesionalni ronioci sa svih strana svijeta ili znanstvenici iz područja u kojem smo svjetska velesila u znanju), a hostese ih nude čašicom domaće šljivovice i usmjeravaju prema besplatnim transferima koji će ih prevesti do njihovih hotela, gdje ih čekaju pokloni dobrodošlice, košare s ručno rađenim autohtonim hrvatskim proizvodima od lavande i masline. Nakon svečanog otvorenja i primanja u jednom od najposjećenijih svjetskih muzeja suvremene umjetnosti, na kojem ih je kao domaćin ugostio sam premijer države i gradonačelnik grada, gdje se služe najbolja hrvatska (a ne francuska) vina i predstavljaju naši najbolji mladi umjetnici, delegati prvi radni dan otpočinju u novom, grandioznom kongresnom centru, arhitektonskom dragulju izgrađenom po najnovijim načelima održivosti.

Registracija i preuzimanje programa i konferencijskih materijala teče vrlo brzo pomoću digitalnih gadgeta, čime se potrošnja papira svodi na najmanju mjeru. Plenarna sjednica okuplja pet tisuća sudionika u dvorani koja se ponosi najnovijim audio vizualnim dostignućima, a nakon plenarnog predavanja na kojem je, uz sjajno pripremljen govor, keynote govornik slušatelje oduševio hologramskim projekcijama i zadnjim čudesima tehnike, delegati odlaze u deset manjih breakout dvorana, gdje sudjeluju na interaktivnim radionicama, na kojima uče, igraju se (i odrasli se vole igrati!), umrežavaju. Tijekom pauza za kavu osvježavaju se biranom „energetskom hranom“ - hrvatskim maslinama, lješnjacima, narančama, zdravim kolačićima. Suvišno je spomenuti da je bežična internetska veza savršeno brza i naravno besplatna na prostoru čitavog kongresnog centra.

Delegati iza ručka odlaze na Plitvička jezera ili Brijune, ovisno o području interesa, te se upoznaju s ljepotama hrvatske prirode. Dan završavaju velikim piknikom na otvorenom, gdje opet kušaju domaća jela, od organski uzgojenih namirnica na obližnjim gospodarstvima, kupuju ručno izrađene suvenire koje će s veseljem ponijeti u svoje zemlje, a prije zabave i plesa s uzbuđenjem, uz vođenu priču domaćina, upoznaju se s endemskim biljnim vrstama i promatraju zvijezde na nebu, koje se, za razliku od Tokija ili Pariza, savršeno vide na netaknutom i nezagađenom nebu.

Tehničku i logističku podršku organizatoru pruža konzorcij najboljih hrvatskih PCO i DMC agencija koje su na zahtjevnom međunarodnom natječaju zajedničkim snagama pobijedile Kenes i MCI. Zašto su podršku organizatoru ovakvog skupa od samog početka lobiranja pružili razni dionici u konferencijskom lancu: Vlada, turističke zajednice/kongresni uredi, gradovi, premijer i (grado)načelnici, PCO, DMC i event agencije, ugostitelji...? Zato što će pet tisuća ljudi noćiti u našim hotelima, jesti našu hranu, kupiti domaće suvenire i oduševljeni uslugom, preporučiti nas kolegama, prijateljima i obiteljima; o maloj Hrvatskoj će se govoriti, kako usmenim preporukama, tako i u medijima te na društvenim mrežama. I na kraju balade točno ćemo moći izračunati koliko smo zaradili ovakvim događanjem.

Sretno nam bilo!
U nastavku priče probudila sam se iz prekrasnog sna i vratila u zbilju te napisala četiri paragrafa o tome što sam zatekla u bilanci hrvatske kongresne industrije na dan 16. prosinca 2014. No, kolega mi je preporučio da mi je bolje u ovo vrijeme biti afirmativnom i manje gledati kroz sive naočale pa ću vas poštedjeti ostatka priče, koji uostalom možete i sami predvidjeti.

Svima vama na terenu koji, unatoč svim izazovima i preprekama, dajete sve svoje znanje, trud i srca klijentima, koji potom pričaju o toj malenoj zemlji u srcu Europe, želim sretan Božić i uspješnu novu 2015. godinu, sa željom i nadom da ćemo u njoj učiniti barem jedan mali korak naprijed. Koliko god svatko od nas bio fokusiran na vlastite interese, u žaru borbe za preživljavanje, nužno je da se ujedinimo za zajednički cilj – da više ne budemo vječiti potencijal, već jedna od top 5 kongresnih i/ili insentiv destinacija u Europi!