×

Split - sve traženija kongresna i insentiv destinacija

Split postaje sve popularnija turistička destinacija kako za odmorišni, tako i za kongresni turizam. Saznajte kakva je trenutna kongresna i insentiv ponuda, koje su atraktivne lokacije za organizaciju događanja te koji su planovi za daljnji razvoj.
Foto: Depositphotos, TZ Splita
Foto: Depositphotos, TZ Splita

Split je kao turistička destinacija zadnjih nekoliko godina doista procvao. Dok je donedavno bio samo tranzitni grad u kojem bi se popila kava na putu prema južnijim dijelovima ili dok se čeka trajekt na neki od prekrasnih otoka, danas je on vrlo često cilj putovanja. Nije ni čudo jer Split doista ima mnogo toga za ponuditi. Uz svoj odličan geografski položaj (na spoju mora i dalmatinskog zaleđa koje ima poseban šarm) i povijesno-kulturna bogatstva, zadnjih godina poboljšala se i sama infrastruktura i turistička ponuda grada. Veliko preuređenje hotela Park, otvorenje hotela Cornaro u samoj jezgri staroga grada, ali i bogata ponuda hotela u okolici Splita, zajedno s otvorenjima novih restorana, poboljšali su turističku ponudu grada. Uz to, ljeti grad vrvi događanjima, kao što su razni ulični festivali, Dani Dioklecijana i megapopularni glazbeni festival Ultra Europe zbog kojeg Split posjeti 160.000 mladih. Iako je Dubrovnik u svijetu puno poznatija destinacija, Split mu se realno može sasvim približiti jer potencijalno ima jednako dobru odmorišnu i kongresnu ponudu, ukoliko poboljša svoju infrastrukturu i smještajnu ponudu. Svi znamo za snimanje serijala Game of Thrones u Dubrovniku, a jeste li znali da je jedna od lokacija snimanja bio i Split, točnije Klis?

Ultra Europe 2015, Split

Kongresna i insentiv ponuda

Uz porast odmorišnih putovanja u Split, raste i broj dolazaka vezanih uz kongresnu i insentiv ponudu. Turistička zajednica grada Splita ističe kako Split ima razvijena iskustva u kongresnom turizmu kroz brojne organizacije seminara, simpozijuma, kongresa i znanstvenih i stručnih skupova tijekom čitave godine te je domaćin brojnih poslovnih sastanaka na nivou visokog menadžmenta regionalnih tvrtki, kao i odredište insentiv putovanja i team buildinga kroz godinu. No, koliko je Split konkurentan svojom ponudom za poslovne skupove i evente u odnosu na ostale razvijenije hrvatske kongresne destinacije? „Prednosti koje Split ima za razvoj kongresnog turizma su dobra geografska pozicija, pristojna infrastruktura, iskusni profesionalci te prirodne ljepote i povijesno-kulturna baština. Split ima sve uvjete da bude veliki kongresni centar.“, izjavili su iz Turističke zajednice grada Splita.

Posebni prostori za organizaciju događanja
Posebno atraktivnom splitsku kongresnu ponudu čine posebni prostori za organizaciju prijema, domjenaka i raznih svečanosti, koji odišu posebnim povijesnim duhom koji će vaše događanje učiniti uistinu posebnim. Tako su tu podrumi Dioklecijanove palače koji mogu primiti i do 300 osoba, poznati gradski trg Prokurative na koji stane do 650 osoba ili Muzej grada Splita koji može primiti do 100 osoba. Posebnu čar i dodatnu svečanost vašem događanju omogućit će i prostori poput Galerije umjetnina (150 osoba), Hrvatskog Narodnog Kazališta (660 osoba), Galerije Meštrović (1500 osoba) i Vile Dalmacija (350 osoba).

Planovi za izgradnju kongresnog centra

Većina konferencijske ponude u Splitu odnosi se na hotelske kongresne dvorane te za sada ne postoji samostalni, veći kongresni centar. Na pitanje postoje li planovi za izgradnju kongresnog centra u Splitu, u Turističkoj zajednici grada Splita za PoslovniTurizam odgovorili su: „Intencija nam je u budućnosti realizirati kongresni centar koji će dodatno potaknuti razvoj kongresnog turizma u Splitu. Dosadašnja prekratka turistička sezona, od samo nekoliko mjeseci te nedostatna iskorištenost ionako slabih hotelskih kapaciteta, samo su neki od razloga zašto je prihvaćena strategija gradskoga turističkog razvoja. Želja svih sudionika javnog razvoja jest da se kongresnim centrom produlji trajanje turističke sezone i da se događaji disperziraju po gradu, odnosno da svi gradski hoteli, pa i privatni iznajmljivači, imaju koristi. Moderno opremljeni objekti spremno će zadovoljiti kriterije koje današnja kongresna industrija zahtijeva od njih.“

Split

Najveće kongresne dvorane trenutno ćete pronaći u hotelima Katarina u obližnjem Dugopolju (max. 1.200 sjedećih mjesta), Meridien Lav u Podstrani (800 mjesta), Radisson Blu Resortu Split (445 mjesta) i hotelu Atrium (400 mjesta).

No, Split je zadnjih godina postao bogatiji i za nekoliko manjih, boutique obiteljskih hotela koji svojim pristupom gostu, arhitekturom i uređenjem te prožimanjem s vrijednostima i energijom same destinacije daleko nadmašuju standardnu, „konfekcijsku“ hotelsku ponudu. Među njima posebno izdvajamo dva hotela s kvalitetne 4 zvjezdice – Cornaro Hotel u samom centru Splita na ulazu u Dioklecijanovu palaču, koji upravo nadograđuje svoje već postojeće kapacitete, te Hotel Split u nedalekoj Podstrani, jedan od pionira „zelene“ gradnje i energetske učinkovitosti u hotelijerstvu Hrvatske. Čitajte razgovore s direktoricom hotela Cornaro i vlasnikom hotela Split, vjerujemo da će i vas inspirirati!